Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Νάγκελ (Bundesbak): Το “άπληστο θηρίο” του πληθωρισμού δεν έχει νικηθεί ακόμη

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώνεται, αλλά η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί και ο υψηλός ρυθμός της αύξησης των τιμών παραμένει ανησυχητικός, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της στο 4% από τα μηδενικά επίπεδα όπου κυμαινότα μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά έστειλε σήμα για παύση των αυξήσεων τους επόμενους μήνες με βάση τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός τίθεται σταδιακά υπό έλεγχο.

“Ο πληθωρισμός πέφτει και πάλι, αλλά το “άπληστο θηρίο” δεν έχει ακόμη νικηθεί”, δήλωσε ο Nagel σε ομιλία του. “Ανησυχία προκαλεί ο σταθερά πολύ υψηλός δομικός πληθωρισμός”.

“Η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει μια περιοριστική στάση μέχρι να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%”, δήλωσε ο Nagel.

Ο κ. Nagel αντέκρουσε επίσης τις εκκλήσεις, μεταξύ άλλων από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και μελλοντικό διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας Φάμπιο Πανέτα, για τη δημιουργία μιας κεντρικής δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Κάποια μορφή κοινού προϋπολογισμού θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τον πληθωρισμό, καθώς μια ενιαία νομισματική πολιτική πρέπει πλέον να ευθυγραμμιστεί με 20 διαφορετικούς κρατικούς προϋπολογισμούς.

Ωστόσο, ο κ. Nagel τάχθηκε εναντίον μιας επανάληψης του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο δημιουργήθηκε για να αντεπεξέλθουν τα κράτη στην κρίση της πανδημίας. 

“Ήταν μια εξαίρεση που ήταν κατανοητή δεδομένης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης εκείνη την εποχή”, δήλωσε ο Nagel. “Αλλά θα πρέπει να παραμείνει μια μοναδική εξαίρεση”.

Related posts

Το κύμα των αγροτικών κινητοποιήσεων έφθασε και στην Πορτογαλία

admin

Οι IDF δημοσιοποίησαν πλάνα από ελικόπτερο με τον 9χρονο Ohad Munder μετά την απελευθέρωσή του από τη Χαμάς

admin

Λ. Όστιν: Ο λιμός στη Γάζα θα οδηγούσε σε μακροχρόνια σύγκρουση

admin

Ιαπωνία: Αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα οι μισθοί τον Μάιο

admin

Κολομβία: Σε στρατιωτικό νοσοκομείο τα 4 παιδιά που επέζησαν 40 ημέρες στη ζούγκλα

admin

Συμφωνία ΗΠΑ – Βενεζουέλας για χαλάρωση των κυρώσεων στο πετρέλαιο – Πτώση 1% των τιμών

admin

Τουρκία: Ο γιος του προέδρου της Σομαλίας εγκατέλειψε τη χώρα έπειτα από θανατηφόρο τροχαίο

admin

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 325 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς όμως πυραύλους ATACMS

admin

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για ρωσικές προσπάθειες να σταματήσουν τα στρατεύματα του Κιέβου

admin