Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μπόστιτς (Fed): Τα επιτόκια στις ΗΠΑ είναι ήδη αρκούντως υψηλά

Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστιτς προειδοποίησε εκ νέου για τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αχρείαστα ρίσκα για την οικονομία.

“Νομίζω ότι η νομισματική πολιτική είναι αρκούντως περιοριστική”, είπε ο Μπόστιτς σε συνέδριο της South African Reserve Bank στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

“Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και υπομονετικοί και να αφήσουμε την περιοριστική πολιτική να συνεχίσει να επηρεάζει την οικονομία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να κάνουμε υπερβολική σύσφιξη και να προκαλέσουμε περιττό οικονομικό πόνο”, εξήγησε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ωστόσο ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι τάσσομαι υπέρ της χαλάρωσης κάποια στιγμή σύντομα”.

Σημειώνεται ότι ο Μπόστιτς, ο οποίος δεν συμμετέχει φέτος στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed, θεωρείται από τους πλέον ήπιους αξιωματούχους της τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα υπογράμμισε επίσης ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει μια περίοδο κάποιας αναστάτωσης, καθώς τα χρέη αναχρηματοδοτούνται με σημαντικά υψηλότερα επιτόκια, ασκώντας κάποια πίεση τόσο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο όσο και στην κυβέρνηση.

“Έχουμε πολλά υπάρχοντα χρέη εκεί έξω που είναι σε πολύ χαμηλές τιμές”, είπε ο Μπόστιτς. “Όταν αυτά φτάσουν στη λήξη τους δεν θα μπορέσουν να αναχρηματοδοτηθούν σε παρόμοιες τιμές. Θα υπάρξει μια προσαρμογή που πρέπει να γίνει σε αυτό. Οπότε στην πραγματικότητα πιστεύω ότι υπάρξουν κάποιες αναταράξεις σε όλα τα επίπεδα”.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, επισήμανε ότι η πτώση των τιμών των ενοικίων δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα στα δεδομένα των οικιακών υπηρεσιών, κάτι που υποδηλώνει ότι ο υποκείμενος ρυθμός πληθωρισμού “ίσως είναι ήδη πιο κοντά στο στόχο μας”.

Στο μεταξύ, η αγορά εργασίας επιβραδύνει, είπε ο Μπόστιτς, και οι εργοδότες λένε ότι δεν σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές για να συμβαδίσουν με τους υψηλότερους μισθούς που πληρώνουν.

Έτσι, όπως κατέληξε, η Fed θα πρέπει να παραμείνει “αποφασισμένη” στο να διατηρήσει αυστηρή την πολιτική μέχρι να καταστεί σαφές ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 2% της Fed σε εύλογο χρονικό πλαίσιο.

Και πρόσθεσε ότι “πιστεύω πως η πολιτική είναι ήδη αρκετά περιοριστική για να μας οδηγήσει εκεί”.

Related posts

Οι ηγέτες της ΕΕ συγχαίρουν τον Ερντογάν για την επανεκλογή του

admin

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ

admin

Ιταλία: Εννέα οι νεκροί από την κακοκαιρία, πάνω από 13.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους

admin

Μήνυμα στήριξης του Κιέβου έστειλε ο νέος ΥΠΕΞ της Γαλλίας κατά την επίσκεψή του στην ουκρανική πρωτεύουσα

admin

Εξαρθρώθηκε βαλκανικό καρτέλ ναρκωτικών – Επιχείρηση της Europol σε 7 χώρες

admin

Πέντε οι νεκροί από την κακοκαιρία στην Ιταλία – Συλλυπητήρια από την πρωθυπουργό Μελόνι

admin

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Δύο ελληνικές εταιρείες στην κορυφαία Διεθνή Έκθεση analytica 2024

admin

Ισραήλ-Γάζα: Δεν θα υπάρξει χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Βηθλεέμ φέτος εξαιτίας του πολέμου

admin

Γερμανία: Σε εξέλιξη η απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa – Ακυρώνονται τουλάχιστον 800 πτήσεις

admin