Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοντέλο Μελόνι για τους μετανάστες προωθεί η Φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι διατεθειμένη να μελετήσει τρόπους ώστε οι αιτήσεις ασύλου να διευθετούνται εκτός ΕΕ, δηλαδή το μοντέλο που προωθεί η Τζόρτζια Μελόνι, αποκάλυψε χθες η ισπανική εφημερίδα «El Pais». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν είναι ανοιχτή στο να σπάσει άλλο ένα ταμπού, σε μια συντηρητική στροφή στο θέμα της μετανάστευσης – αυτό της διαχείρισης αιτήσεων ασύλου εκτός των συνόρων της ΕΕ, μόλις δύο μήνες αφότου η Ενωση έδωσε το πράσινο φως στο σύμφωνο μετανάστευσης που αυστηροποιεί τις συνθήκες υποδοχής.

Σε επιστολή που έστειλε την Τρίτη στους ευρωπαίους ηγέτες, η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι είναι ανοιχτή στη διερεύνηση «καινοτόμων στρατηγικών για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης» και στη μελέτη τρόπων ώστε να γίνεται διαχείριση των αιτήσεων εκτός ΕΕ. Το μέτρο, αν και δεν αναφέρεται κάποιο παράδειγμα, μοιάζει πολύ με το ιταλικό μοντέλο στην Αλβανία, χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, όπου σκοπεύει η Ρώμη να στέλνει μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα. Εχουν ήδη δημιουργηθεί δύο χώροι στην Αλβανία όπου θα πηγαίνουν οι μετανάστες και εκεί θα εξετάζονται τα αιτήματά τους από ιταλούς αξιωματικούς.

Νεύμα στους 15

Η χειρονομία της Φον ντερ Λάιεν είναι ένα ξεκάθαρο νεύμα στις φωνές που απαιτούν σκληρότερη διαχείριση της μετανάστευσης, όπως η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, την οποία προσπαθεί να κερδίσει για να έχει την υποστήριξη της πολιτικής της ομάδας σε βασικά μέτρα κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Είναι επίσης μια απάντηση στην επιστολή 15 κρατών – μελών που, με επικεφαλής τη Δανία, ζήτησαν τον Μάιο «καινοτόμες λύσεις» για τη διαχείριση της μετανάστευσης και έδωσαν ήδη ως παράδειγμα το ιταλικό μοντέλο στην Αλβανία.

«Το σύμφωνο για τη μετανάστευση δεν είναι το τέλος του προβληματισμού για τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», αναφέρει στην επιστολή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πολλά κράτη – μέλη διερευνούν καινοτόμες στρατηγικές για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και την αντιμετώπιση των αιτήσεων ασύλου μακριά από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», συνεχίζει. «Υπάρχουν συνεχείς προβληματισμοί και ιδέες που σίγουρα θα αξίζουν την προσοχή μας».

Οι υποστηρικτές του σχεδίου της Μελόνι θεωρούν ότι το μοντέλο της Αλβανίας δεν μοιάζει με αυτό που ενέκρινε το Ηνωμένο Βασίλειο για τη Ρουάντα – το οποίο εξετάζει την απέλαση παράτυπων μεταναστών σε αυτή την αφρικανική χώρα –, αλλά βασίζεται σε μια συμφωνία με μια χώρα «ασφαλή», εκτός ΕΕ, όπου θα ακολουθείται το ευρωπαϊκό σύστημα, με προσωπικό από κοινοτική χώρα (Ιταλία) και μέτρα προσαρμοσμένα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η πρόεδρος της Κομισιόν μιλά για επέκταση του μοντέλου των συμφώνων με χώρες εκτός ΕΕ, στις οποίες αποστέλλονται κονδύλια για προγράμματα με αντάλλαγμα τη διακοπή των αναχωρήσεων, ένα μοντέλο που έχει ήδη υπογραφεί στον Λίβανο, την Τυνησία ή τη Μαυριτανία.

Related posts

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Λιάνα Κανέλλη: «Οι γιατροί με είχαν για ετοιμοθάνατη – Τι με έσωσε»

admin

Ονομαστική ψηφοφορία για το φορολογικό νομοσχέδιο ζητεί το ΠΑΣΟΚ

admin

Μητσοτάκης από Σητεία: Η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση

admin

Στην πόρτα της Ευρώπης χωρίς δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα για ένταξη

admin

Βορίδης για ομόφυλα ζευγάρια: «Οι θέσεις μου δεν αλλάζουν γιατί είναι απόψεις αρχών»

admin

Στις 4 Μαρτίου ανακοινώνει το κόμμα του ο Λοβέρδος

admin

Εθνικό ροζ

admin

Στο Μαξίμου ο Μπλίνκεν: «Μας ενώνει η ιδέα της Δημοκρατίας»

admin