Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταστροφές, θερμά επεισόδια και νέο μασάζ στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Αυτή η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έμοιαζε περισσότερο με φροντιστήριο: η συνταγματολόγος Λίνα Παπαδοπούλου, η οποία είναι μια εκ των συντακτών του νομοσχεδίου που συζητείται, η τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος Αννα Παπαδοπούλου και ο αναπληρωτής της, νομικός Κώστας Ρόκας, συνομίλησαν με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να απαντήσουν σε όσες απορίες προέκυψαν. Σε γενικές γραμμές, δεν ζητήθηκε από τους βουλευτές να δηλώσουν τι θα ψηφίσουν, ενώ ο Ανδρουλάκης επισήμανε στην αρχή της συνεδρίασης πως δεν έχει νόημα η ΚΟ να χωρίζεται στη μια και την άλλη πλευρά, αλλά να ακούσει τι έχουν να πουν οι επιστήμονες που έχουν γνώση του αντικειμένου, του νομοσχεδίου και των όσων επικρατούν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η διαδικασία κράτησε περίπου 4 ώρες και ήταν άλλοτε πιο ήρεμη και άλλοτε με μεγαλύτερη ένταση: ένα επεισόδιο ανάμεσα στον Μπαράν Μπουρχάν και τη Νάντια Γιαννακοπούλου, με τον Πάρι Κουκουλόπουλο να επιχειρεί να ηρεμήσει τα πνεύματα απευθυνόμενος στη βουλευτή, έληξε με εκείνη να απαντάει στον τελευταίο «δεν είσαι ο δάσκαλός μου να μου πεις τι θα κάνω». Η Γιαννακοπούλου ήταν αιχμηρή τόσο προς τον Ιλχάν Αχμέτ και μια δική του τοποθέτηση στην προηγούμενη συνεδρίαση για το ίδιο θέμα (ο βουλευτής είχε υπονοήσει πως το ΠΑΣΟΚ ευνοείται αν έχει και κάποιες διαφοροποιήσεις), σχολιάζοντας πως δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων στην περιφέρεια και στην πρωτεύουσα, αλλά και προς τον Παύλο Χρηστίδη, ζητώντας από τον εισηγητή να είναι πιο αιχμηρός και να μην ανακατεύει άλλα θέματα, όπως τις υποκλοπές, στο επιχείρημά του για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου γιατί το αδυνατίζει. Η μεταξύ τους κουβέντα τελείωσε με την παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη, για να υπερασπιστεί τον εισηγητή, επισημαίνοντας πως έχει σηκώσει στην πλάτη του τη θετική «γραμμή» του ΠΑΣΟΚ για το θέμα.

Επιχείρηση πειθούς

Τις προηγούμενες μέρες της συνεδρίασης έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια επαφών μεταξύ των προσώπων εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που εκφράζουν ενστάσεις ή αμφιβολίες για το νομοσχέδιο με την ηγετική ομάδα: το «μασάζ» περιελάμβανε και τετ α τετ συναντήσεις με ανώτατα κλιμάκια, έτσι ώστε να διερευνηθεί το περιθώριο όχι μόνο οι βουλευτές να μεταπειστούν και να ταχθούν με τη στάση του κόμματος, αλλά και για να μετακινηθούν από την καταψήφιση του νομοσχεδίου στην αποχή – δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες κινήσεις τις επόμενες μέρες προς την ίδια κατεύθυνση.

Στο τελευταίο πεδίο φαίνεται πως έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, με τη Χαριλάου Τρικούπη να επιδιώκει στο τέλος όλοι οι διαφωνούντες να επιλέξουν την αποχή. Οσον αφορά τον αριθμό εκείνων που σκέφτονται τη διαφοροποίηση, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιλέγουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το αν «μεταπείστηκαν» ή όχι: η ηγεσία του κόμματος θέλει να τους κατεβάσει στον μονοψήφιο, πράγμα που σε αυτήν τη φάση δεν φαίνεται ανέφικτο, όχι όμως και το κυρίαρχο σενάριο. Από εκείνους που εξέφραζαν το προηγούμενο διάστημα ενστάσεις ή προβληματισμό όσον αφορά τη στάση τους σε πολιτικό επίπεδο, δύο φέρονται να τις ξανασκέφτονται, ενώ η προσοχή έχει πέσει σε άλλους δύο (όλοι από την περιφέρεια) ώστε το τελικό νούμερο να μειωθεί στους εννιά. Στην ομάδα των πιο σκληρών διαφωνούντων εκφράζεται το επιχείρημα πως η τελική τους στάση αποτελεί συνειδησιακό ζήτημα.

Related posts

Κραδασμοί για το «χρίσμα» στην Αττική – Ο Πατούλης, ο Χαρδαλιάς και η διαχείριση νέας κρίσης

admin

Δημοσκόπηση: Γνώριζε ή όχι η κυβέρνηση για τις υποκλοπές;

admin

Qatargate: «Η Εύα Καϊλή γνώριζε για τα χρήματα και την πηγή τους, αλλά…» – Τι κατέθεσε ο Τζιόρτζι

admin

Δημοσκόπηση MEGA: Αντιμέτωπη με την κοινωνική δυσαρέσκεια η κυβέρνηση – στο πλευρό των αγροτών οι πολίτες

admin

Τουρκία: Επίδειξη ισχύος η δοκιμή του «Tayfun» – Τι θα κρίνει τις σχέσεις Αγκυρας με Ουάσιγκτον

admin

Σύσσωμα αντιπολιτευτικά πυρά κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης

admin

Το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρόσφυγα που αρίστευσε στις Πανελλαδικές

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Τραγική η κατάσταση στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» – Παιδιά και προσωπικό σε κίνδυνο με τα «μπαλώματα» της ΝΔ

admin

Καύσωνας «Κλέων»: Ευρεία σύσκεψη την Τρίτη στο υπ. Κλιματικής Κρίσης

admin