Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετακινήσεις στο πεδίο της αντιπολίτευσης

Η μεγάλη εικόνα δεν έχει αλλάξει τον τελευταίο μήνα. Η ΝΔ παραμένει πρώτη με κάτι παραπάνω από νταμπλ σκορ από τον αμέσως επόμενο. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την πτωτική του πορεία και το ΚΚΕ φαίνεται να μπορεί να τον απειλήσει στην ευρωκάλπη. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στις διαφάνειες της δημοσκόπησης της Metron Analysis, η οποία παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, φανερώνει μια βελτίωση του κυβερνητικού προφίλ, αλλά και της εικόνας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα νούμερα είναι μικρά αλλά ταυτόχρονα δεν έχουν μεταβληθεί τα συνολικά ποσοστά των αντιπολιτευόμενων – με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται για μια ακόμη φορά τα οφέλη που αποκομίζει η κυβέρνηση από την απουσία ισχυρής εναλλακτικής πρότασης.

Εχουν μειωθεί ελαφρά αυτοί που θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, από 60% που ήταν τον Οκτώβριο σε 57%, ενώ 3% έχουν αυξηθεί και όποιοι δηλώνουν ότι κινείται προς τη σωστή. Το σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει η ακρίβεια. Μάλιστα, το ποσοστό εκείνων που την αναφέρουν αυθόρμητα στους ερευνητές έχει ανέβει στο 44% από 39%.

Οταν το δείγμα καλείται να πει τις εντυπώσεις του σχετικά με τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, η συντριπτική πλειονότητα του 65% (5% περισσότεροι από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας ) απαντούν «μάλλον αρνητικές» και 20% «μάλλον θετικές». Όσον αφορά το συνολικό κυβερνητικό έργο, οι θετικές αξιολογήσεις έχουν οριακά αυξηθεί κατά 3%, φτάνοντας το 39%. Οι αρνητικές αγγίζουν το 55%. Η παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάλι, κρίνεται αρνητικά από το 86% και θετικά μόλις από το 8%.

Οσοι συμμετέχοντες στο γκάλοπ αυτοποθετήθηκαν στον χώρο από το Κέντρο μέχρι την Αριστερά ρωτήθηκαν για τις εξελίξεις εκεί. Σύμφωνα με την εκτίμηση του 46% αυτών, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορούν να αποτελέσουν ισχυρή αντιπολίτευση. Στη μεταξύ τους αναμέτρηση, παρ’ όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ υπερτερεί. Το 40% εκτιμά ότι εκείνο θα δυναμώσει, όταν μόλις 11% βλέπει ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Το κεντροαριστερό κόμμα έχει κατορθώσει να αυξήσει και τα όρια της εκλογικής του επιρροής στο 50%, την ώρα που εκείνα της ΝΔ είναι στο 51%. Του ΣΥΡΙΖΑ είναι 33%, μόλις μια μονάδα πιο πάνω από του ΚΚΕ.

Πρόθεση ψήφου

Οι κάπως καλύτερες κρίσεις για το κυβερνών κόμμα που παρατηρούνται στις ερωτήσεις οι οποίες βγάζουν τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία αποτυπώνονται και στον σκληρό δείκτη της πρόθεσης ψήφου. Η ΝΔ κέρδισε εκεί μισή μονάδα παραπάνω μέσα σε έναν μήνα. Το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει ξανά τη δεύτερη θέση ενισχυόμενο κατά 1,6%. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 1,8% και το ΚΚΕ τσιμπάει 1,1%. Η απόσταση η οποία χωρίζει τα δύο αριστερά κόμματα είναι μόλις μια μονάδα – γεγονός που δείχνει κατά τους αναλυτές πως δεν είναι απίθανο να βρεθεί η αξιωματική αντιπολίτευση τέταρτη στις ευρωεκλογές εφόσον συνεχιστούν οι ίδιες τάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, έχει απώλειες προς πάσα κατεύθυνση. Το 10,9% των ψηφοφόρων του μετακινείται προς τον Περισσό, 7,1% προς τη Χαριλάου Τρικούπη, 4,8% προς την Πλεύση Ελευθερίας και 1,9% προς τη ΝΔ. Η δυναμική του κόμματος που θα φτιάξουν οι αποχωρήσαντες από την Κουμουνδούρου δεν μετρήθηκε επειδή αυτό δεν έχει ακόμη ιδρυθεί.

Related posts

Καύσωνας «Κλέων»: Ευρεία σύσκεψη στο υπ. Κλιματικής Κρίσης

admin

Πρόοδος στα Ελληνοτουρκικά: Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με Ακάρ

admin

Λάδι στη φωτιά από τη Λιβύη: Ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα

admin

Μητσοτάκης: Χαρακτηρίζει «υπέροχα νέα» την επικείμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Γενικόλογες υποσχέσεις από Μητσοτάκη ενόψει της συνάντησης με τους αγρότες

admin

Με στόχο τα μεγάλα αστικά κέντρα

admin

Οι λίστες της Aννας-Μισέλ Ασημακοπούλου άναψαν φωτιές

admin

Πρόκληση από δημοσιογράφο ανοιχτά της Ψερίμου

admin

Παύλος Μαρινάκης: Εχει δημιουργηθεί ειδικός μηχανισμός άμεσης αποζημίωσης

admin