Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τις αμφιβολίες για το μέλλον της Alibaba, ο συνιδρυτής της Joe Tsai δηλώνει: “Επιστρέψαμε”

Ο κινεζικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba επιστρέφει σε τροχιά προς την κορυφή της αγοράς έπειτα από μια περίοδο πιέσεων, δήλωσε ο συνιδρυτής της Joe Tsai στην Emily Tan του CNBC την Παρασκευή.

Τα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της Alibaba έχουν αυξηθεί μετά από μια σειρά εσωτερικών αλλαγών, μια Αρχική Δημόσια Πρόταση (IPO) που απορρίφθηκε για το cloud computing και τον ανταγωνισμό για τη βασική της επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο πολυετής κολοσσός του διαδικτυακού αγοραστικού κόσμου της Κίνας αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερο ανταγωνισμό, καθώς οι καταναλωτές που έχουν επίγνωση του κόστους στρέφονται σε προϊόντα χαμηλότερης τιμής από την PDD Holdings, και εν μέσω της ανόδου των πωλήσεων μέσω livestreaming στο Douyin, την κινεζική εκδοχή του TikTok που ανήκει στην ByteDance.

“Τώρα με την αναδιάρθρωση και με τη νέα διοίκηση στη θέση της, αισθανόμαστε πολύ πιο σίγουροι για την τοποθέτησή μας ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα”, δήλωσε ο Tsai. “Εκεί που δεν αισθανόμασταν τόσο σίγουροι όπως στο παρελθόν, νιώθαμε την ανταγωνιστική πίεση, αλλά τώρα επιστρέψαμε”.

Αναμένει επίσης ότι η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα θα ξεπεράσει το 40% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σημαντικά υψηλότερα από το σημερινό επίπεδο του 30%.

Ο Tsai είναι μέλος της Alibaba από την ίδρυσή της το 1999. Έγινε πρόεδρος της Alibaba τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του ανασχηματισμού της διοίκησης.

Ο Eddie Wu έγινε ταυτόχρονα διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αντικαθιστώντας τον Daniel Zhang, ο οποίος κατείχε επίσης τον ρόλο του προέδρου. Τον Δεκέμβριο, ο Wu ανέλαβε επικεφαλής της επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου Taobao και Tmall από την Trudy Dai.

Ο διοικητικός ανασχηματισμός ακολούθησε την αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων της Alibaba πέρυσι, η οποία χώρισε την εταιρεία σε έξι επιχειρηματικούς ομίλους, με στόχο τη δημόσια εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, ξεκινώντας από τη μονάδα cloud.

Ωστόσο, η Alibaba τον Νοέμβριο απέσυρε τα σχέδια για IPO στο cloud, επικαλούμενη περιορισμούς στις εξαγωγές τσιπ στις ΗΠΑ. Ο Zhang υποτίθεται αρχικά ότι θα παρέμενε επικεφαλής της επιχείρησης cloud, αλλά παραιτήθηκε ξαφνικά από την εταιρεία τον Σεπτέμβριο.

Ο Tsai δήλωσε ότι μια IPO για το cloud θα είχε περισσότερο νόημα αν το επενδυτικό κλίμα βρισκόταν σε υψηλότερα επίπεδα.

“Οι αγορές δεν ήταν πολύ καλές”, είπε. Όσον αφορά την ΑΜΚ του κλάδου εφοδιαστικής Cainiao της Alibaba, είπε ότι η εταιρεία περιμένει την καλύτερη χρονική στιγμή.

Η Cainiao κατέθεσε αίτηση για δημόσια προσφορά στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχει ακόμη εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Τους τελευταίους μήνες, ο Tsai και ο συνιδρυτής του Jack Ma έχουν αγοράσει μετοχές της Alibaba αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων από κοινού.

Οι μετοχές της Alibaba που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ έχουν αλλάξει ελάχιστα για το έτος μέχρι στιγμής, διαπραγματευόμενες σε περίπου 76 δολάρια – ένα μικρό μέρος της τιμής της μετοχής της που ήταν περίπου 300 δολάρια τον Νοέμβριο του 2020. Τον ίδιο μήνα, η δημόσια εγγραφή της θυγατρικής εταιρείας fintech Ant Group ανεστάλη απότομα από τις κινεζικές αρχές. Το Πεκίνο επέβαλε αργότερα πρόστιμο στην Alibaba για φερόμενη μονοπωλιακή συμπεριφορά. Έκτοτε, η εταιρεία αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό εν μέσω της βραδύτερης ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας. Η PDD Holdings, στην οποία ανήκουν η Pinduoduo και η Temu, είδε προσωρινά την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνάει την κεφαλαιοποίηση της Alibaba. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την επιτυχία των παικτών ηλεκτρονικού εμπορίου που συνδέονται με την Κίνα, όπως η Temu, η Shein και η TikTok στις ΗΠΑ, ο Tsai δήλωσε ότι οι εταιρείες προσφέρουν “μια μεγάλη πρόταση για τους καταναλωτές” λόγω των “υψηλής ποιότητας” προϊόντων και των “λογικών τιμών”.

Όσον αφορά τις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, ο Tsai δήλωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να συνεργαστούν σε ορισμένους τομείς παρά τον έντονο ανταγωνισμό, κάτι που η Alibaba θα πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει.

Παρόλο που η Alibaba δεν σχεδιάζει πλέον να αποσχίσει την επιχείρησή της στο cloud, η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης και στην απόκτηση χρημάτων από το cloud computing.

Related posts

Ο Λίβανος παραπέμπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας έρευνες των Reuters-AFP για ισραηλινά πυρά κατά δημοσιογράφων

admin

Κίνα: Και νέα υπόθεση εξαφάνισης κινέζου καθηγητή ιαπωνικού πανεπιστημίου κατά την διάρκεια ταξιδιού στην Κίνα

admin

Βρετανία-Υεμένη: Ο Σούνακ δεν θα ζητήσει τη στήριξη του κοινοβουλίου για τα χτυπήματα κατά των Χούθι

admin

Ζ. Μπορέλ: Καλή ευκαιρία για τον Λαβρόφ να ακούσει γιατί η Ρωσία είναι απομονωμένη

admin

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Στα σκαριά ακόμη η ψηφιακή διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ

admin

Ζελένσκι: Ο αποκλεισμός στα πολωνικά σύνορα δείχνει “διάβρωση της αλληλεγγύης”

admin

Ισραήλ: Έχουν περισυλλεγεί 250 πτώματα από τον χώρο του μουσικού φεστιβάλ που χτυπήθηκε από τη Χαμάς

admin

Παλαιστίνη: Τα πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία “ρίχνουν λάδι στη φωτιά”, προειδοποιεί η Χαμάς

admin

Γερμανία: Έρευνα της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας της Βαυαρίας για σειρά πυρκαγιών με την υποψία του πολιτικού κινήτρου

admin