Image default
PIRAEUS BANK

Μεγαλύτερο «άθλο» θα χρειαστούν οι τράπεζες

Να διπλασιάσει την περίμετρο των εγγυήσεων σε ό,τι αφορά τον «Ηρακλή ΙΙΙ» θα επιδιώξει, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση.

Η λογική είναι πως τα 2 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για το APS (Asset Protection Scheme) «Ηρακλής ΙΙΙ» είναι εξαιρετικά περιορισμένα προκειμένου να αντέξουν τις προθέσεις των συστημικών τραπεζών και του 5ου πυλώνα σε ό,τι αφορά την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού τους.

Όπως φαίνεται, το Frontier ΙΙ της Εθνικής Τράπεζας κατατέθηκε και πήρε έγκριση στο σχήμα του «Ηρακλή» και θα απαιτήσει 360 εκατ. ευρώ εγγυήσεις, ενώ αντιστοίχως και το Sunrise III διασφάλισε την αντίστοιχη εγγυοδοσία επί των ομολογιών εξοφλητικής προτεραιότητας.

Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Sunrise III, σε Intrum AΒ και Waterwheel Capital Management. Η Πειραιώς διακράτησε το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, καθώς και το σύνολο των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.

Η Εθνική Τράπεζα από την πλευρά της προετοίμασε άλλο ένα Frontier, το τρίτο κατά σειρά, για το οποίο, όπως φαίνεται, θα κρατήσει πλέον στάση αναμονής, αφού εγγυήσεις θα χρειαστούν και οι μη συστημικές τράπεζες που προ- ετοιμάζουν τα δικά τους πακέτα.

Οι ρυθμίσεις για τον «Ηρακλή», ύστερα από σχετική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ε.Ε., προβλέπουν την εισαγωγή της τρίτης φάσης του προγράμματος, η οποία θα έχει ανώτατο όριο χορήγησης εγγυήσεων έως και 2 δισ. ευρώ και διάρκεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 προκειμένου να εξεταστούν αιτήματα που θα υποβληθούν από ελληνικές τράπεζες. Στην παρούσα φάση και με τον τρόπο που φαίνεται να διαμορφώνονται οι ανάγκες συστημικών και μη συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, εκτιμάται πως ο «Ηρακλής» χρειάζεται επέκταση σε ό,τι αφορά το ύψος των εγγυήσεων, αλλά και σε ό,τι αφορά τον χρόνο λειτουργίας του.

Επενδυτικές βαθμίδες

Ο «Ηρακλής ΙΙΙ» ως σχήμα είναι αυστηρότερο από τα δύο προηγούμενα, καθώς προβλέπει ότι οι τίτλοι υψηλής εξασφάλισης (senior notes) για τους οποίους θα εγγυηθεί το Δημόσιο θα πρέπει να εξασφαλίσουν υψηλότερη επενδυτική κατηγορία σε σχέση με τον «Ηρακλή ΙΙ» ή τον «Ι» και συγκεκριμένα να λάβουν κατηγορία αξιολόγησης ΒΒ , Ba1, ΒΒ , BB έναντι ΒΒ-, Ba3, ΒΒ-, BBL, που ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι τα «κόκκινα δάνεια» που θα περιληφθούν στον senior τίτλο, τον οποίο κρατούν στα βιβλία τους οι τράπεζες, θα πρέπει να είναι καλύτερης ποιότητας σε ό,τι αφορά τις προοπτικές εισπράξεων που έχουν, προκειμένου να τιμολογηθούν υψηλότερα από τους επενδυτικούς οίκους που θα κάνουν την αξιολόγησή τους. Η αλλαγή στην ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα που θα πρέπει να διαθέτουν οι σχετικοί τίτλοι είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, που συμπαρασύρει σε διαφορετικό χειρισμό και τις τιτλοποιήσεις που εγγυάται το Δημόσιο.

Related posts

Πειραιώς: Πιθανή ανάπτυξη 3,5% ετησίως τα επόμενα χρόνια

admin

Νέο e-branch της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη

admin

Προσοχή: Νέα απάτη “Phishing” με πρόσχημα την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Συγκροτήθηκε σε σώμα η Επιτροπή Ελέγχου

admin

Πειραιώς: Με Paulson βασικό επενδυτή μετά την αύξηση κεφαλαίου

admin

Μεγάλου: Μπορούμε να διαχειριστούμε την κρίσιμη στιγμή

admin

Τρ. Πειραιώς: Η «τέλεια καταιγίδα» στις τιμές τροφίμων

admin

Τράπεζας Πειραιώς: Αυξάνει το ποσοστό της στη MIG

ad

Τράπεζα Πειραιώς: Νέα έκδοση ομολόγου Tier 2

ad