Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μία εκδήλωση με παρασκήνιο

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη στα γραφεία του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ (πήξαμε πια στα ινστιτούτα πολιτικής, σε λίγο θα γίνουν περισσότερα κι από τα ινστιτούτα αδυνατίσματος, καλλονής κ.λπ. κ.λπ.) έχει τίτλο «Προϋπολογισμός 2024 και η συνθήκη της ελληνικής οικονομίας». Κι αν έχει μία αξία, είναι ότι στη συζήτηση, πλην του επικεφαλής του Ινστιτούτου Γιάννη Δραγασάκη, θα συμμετάσχει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, του «κλίματος» Γιώργου Παπανδρέου.

Τους Δραγασάκη – Σαχινίδη θα πλαισιώσουν ο Θεόδωρος Μητράκος της Τραπέζης της Ελλάδος, και ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επί σειρά ετών επικεφαλής της υπηρεσίας Προϋπολογισμού της Βουλής, «παιδί» του Δραγασάκη. Για το info της εκδήλωσης αναφέρω ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΕΝΑ, επί της οδού Ζαλοκώστα 8, στον 2ο όροφο. Αλλά εκτός των πληροφοριακών, οφείλω να αναφέρω ακόμη το ακόλουθο σημαντικό: ότι πέριξ του Γιάννη Δραγασάκη, ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, που παραμένει επί του παρόντος στον ΣΥΡΙΖΑ-Κασσελάκη, κινείται ένας κόσμος ο οποίος, μπορεί να μην το εκφράζει δημόσια, αλλά επιθυμεί μια ώσμωση των δημοκρατικών δυνάμεων, και ειδικά με το ΠΑΣΟΚ. Τους απασχολεί, μου ελέχθη, το μέλλον της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα…

Μπορεί λοιπόν να αποτελέσει η παρουσία του Σαχινίδη στην αυριανή εκδήλωση έναν δίαυλο με το ΠΑΣΟΚ; Πιθανόν και να μπορεί. Φαντάζομαι όμως ότι περισσότερα θα δούμε όταν ο κύριος Δραγασάκης ανοίξει και αυτός την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ-Κασσελάκη. Γιατί είναι θέμα ημερών να την ανοίξει…

Το «ινστιτούτο» του απόμαχου…

Στο μεταξύ, αναζητώντας τα σχετικά με την εκδήλωση του Ινστιτούτου ΕΝΑ, έπεσα πάνω σε ένα άλλο… «ινστιτούτο», που κατά τα φαινόμενα δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι θα ανοίξει. Πρόκειται για το ινστιτούτο πολιτικού προβληματισμού που σκέφτεται (σκέφτεται λέμε, δεν το έχει αποφασίσει ακόμη) ο πρόεδρος Αλέξης, ο απόμαχος, ο βετεράνος. «Είναι πρόωρο να λέγεται ότι θα δημιουργήσει ινστιτούτο πολιτικού προβληματισμού», μου ανέφερε ένας από τους ανθρώπους που θεωρητικά γνωρίζουν καλά τις προθέσεις του.

– Και τι θα κάνει δηλαδή; Ιδρυμα;

Η απάντηση που μου δόθηκε, και τη μεταφέρω διότι δεν θέλω να την κρατήσω για τον εαυτό μου, ήταν η ακόλουθη:

«Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το πολύ πολύ να συγκροτήσει μια ομάδα από «καλά» μυαλά που πιστεύουν σ’ αυτόν, και να τους ζητήσει να επεξεργαστούν ένα πλαίσιο θέσεων για όλα τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Και να μετέχει και αυτός ενεργά στην κατάρτιση αυτών των θέσεων».

Στην ερώτηση «και άντε και καταρτίστηκε αυτό το πλαίσιο θέσεων, τι πρόκειται να το κάνει, μόλις ολοκληρωθεί, ο πρόεδρος», απάντηση δεν έλαβα. Εξού και καταλαβαίνω ότι είναι αυτό που λέγαμε και προ ημερών: θα περιμένει να διαπιστώσει τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Κασσελάκη στις ευρωεκλογές, και αν δεν καταφέρει να κερδίσει κάτι παραπάνω από το 17% των εκλογών του Ιουνίου, θα του πάρει το μαγαζί. Απλά πράγματα.

Εκτός πια κι αν ο πρόεδρος Κασσελάκης κερδίσει τις ευρωεκλογές, όπως περήφανα ανήγγειλε μέσω του Alpha, οπότε θα μπλέξει κάπως το πράγμα. Κάπως ή πολύ, εξαρτάται…

…και το βιβλίο για το «έργο» του

Το άλλο που έμαθα σε σχέση με τον πρόεδρο Αλέξη, τον βετεράνο, τον απόμαχο, είναι ότι διακρίνει (ο πρόεδρος) μία εντεινόμενη προσπάθεια να απαξιωθεί, από διάφορες πλευρές, η περίοδος της διακυβέρνησής του. Και όσο μεν αυτή η προσπάθεια είχε «δεξιά» χαρακτηριστικά, την ταύτιζε με τον Μητσοτάκη και τη ΝουΔου, και είχε το κεφάλι του ήσυχο. Μπορούσε να απαντάει ότι αυτά τα λένε οι δεξιοί, οι αντίπαλοί μας, για ευνόητους λόγους, και τέλος. Εδώ όμως, η περίοδος που κυβέρνησε τη χώρα ως επικεφαλής του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη στήριξη του Καμμένου, έχει αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των διαφόρων ομάδων που διασπούν τον ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό τον έχει τρελάνει!

Εξού και προτίθεται, μου είπε μια πηγή μου, να αντιδράσει, καταφεύγοντας στην έκδοση… βιβλίου, με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του! Αναζητεί λέει (άρα το πράγμα έχει προχωρήσει φαίνεται, αρκετά…) δημοσιογράφο ο οποίος να διαθέτει συγγραφικές ικανότητες, προκειμένου να του γράψει αυτό το βιβλίο, το οποίο να μην είναι φυσικά αυτοβιογραφικό, αλλά να είναι υπό τύπον αντικειμενικής καταγραφής.

Διαβλέπω μία τάση να ακολουθήσει το παράδειγμα του Κώστα, του ντεμέκ Καραμανλή, ο οποίος χρησιμοποίησε την ίδια μέθοδο, προκειμένου να υπερασπιστεί το «έργο» του. Το βιβλίο το είχε συγγράψει ο φίλος μου Μανώλης Κοττάκης, κι ο Καραμανλής είχε αποφύγει (με μια χαλαρή διάψευση) να το υιοθετήσει, πλην όμως, η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο απηχούσε τις απόψεις του Καραμανλή.

Τέλος πάντων, γιατί αγχώνεται να ψάχνει ο πρόεδρος Αλέξης; Τόσους δημοσιογράφους είχε στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου, την περίοδο της διακυβέρνησής του, κάποιον θα βρει να του αναθέσει το βαρύ έργο…

(Ο φουκαράς ο Θανάσης Καρτερός, έβαλε χθες μια «μπουγάδα» για να τον ξεπλύνει από τις ευθύνες του στο syrizafication του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν τα κατάφερε και τόσο καλά. Θέλει πολλά χέρια, το πράγμα, Θανάση…)

Ζητούνται υποστηρικτές για νέο κόμμα

Πάντως, το έργο «παίζουμε μπουνιές στον ΣΥΡΙΖΑ», συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, και όπως δείχνουν τα πράγματα, θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Το καινούργιο κόμμα, η «Νέα Αριστερά», η ΝΕΑΡ κατά τα φαινόμενα, είναι πια εδώ, αλλά αν καταλαβαίνω σωστά, ούτε ξέρουν τι ακριβώς θα εκπροσωπεί, και πού ακριβώς θα ψαρεύει. Ας πούμε ακούγοντας χθες το πρωί τον Νάσο Ηλιόπουλο στο Mega, ομολογώ ότι μπερδεύτηκα κάπως. Διότι το παλικάρι, τι είπε, περιγράφοντας τι θα είναι το νέο κόμμα; Ως ακολούθως: «Δεν θα έχουμε απέναντί μας τον Αλέξη Τσίπρα, δεν είμαστε αντι-ΣΥΡΙΖΑ ή αντι-Κασσελάκης, αλλά έχουμε απέναντί μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι φιλόδοξο γιατί είμαστε μόνο 11 βουλευτές, αλλά υπάρχει έλλειμμα προγραμματικής αντιπολίτευσης».

Μα αν δεν πάρουν κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ, από πού περιμένουν ότι θα τους στηρίξουν; Από τη Δεξιά ή από το ΠΑΣΟΚ; Ή από τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς; Πλάκα μας κάνουν;

Ετοιμοι για το ρινγκ

Οι άλλοι όμως του ΣΥΡΙΖΑ-Κασσελάκη δεν έχουν αναστολές, ούτε και αμφιβολίες για το τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να στριμώξουν στη γωνία του ρινγκ το νέο κόμμα που συγκρότησαν οι «φευγάτοι». Και έδειξαν για τα καλά τα δόντια τους, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους servicers κόκκινων δανείων. Οι του καινούργιου κόμματος είπαν να το παίξουν θεσμικοί και σοβαροί, δηλώνοντας «παρών» σε ονομαστική ψηφοφορία επί τριών άρθρων που εναρμονίζουν την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή, το άρπαξαν στον αέρα οι άλλοι του Κασσελάκη, και με τη μια τους κατηγόρησαν για δεξιούς!

Βγήκε μετά και ο Σπίρτζης, είπε με τη σειρά του ότι εγώ δεν πάω σ’ αυτούς γιατί δεν είμαι δεξιός, και το αποτέλεσμα ήταν να την πληρώσουμε εμείς: μας κοπάνησαν οι της «Νέας Αριστεράς» μια ανακοινωσάρα 1.000 λέξεις, για να μας εξηγήσουν γιατί ψήφισαν «παρών» κατά την ψηφοφορία, και ότι «η (σχετική) κριτική συντρόφων μας από τον ΣΥΡΙΖΑ που δυστυχώς βιάστηκαν στην κριτική τους, δεν ευσταθεί».

Παιδιά, σιγά, με το μαλακό, όχι τόση…. αγριότητα, έλεος πια, δεν θα το αντέξουμε…

Related posts

Κασσελάκης: «Χθες στο Κερατσίνι έκανα ότι πιο πολύτιμο…» – Η υπόσχεση στους υποστηρικτές του

admin

Τουρκάλα δημοσιογράφος που καλούσε σε μποϊκοτάζ των ελληνικών νησιών έβγαλε selfie με τον Μητσοτάκη

admin

ΠΑΣΟΚ: Την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης κρατά ο Νίκος Ανδρουλάκης

admin

Υπόθεση Novartis: Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπονται με βούλευμα Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Ελένη Τουλουπάκη

admin

«Δεν θα μπλέξουμε στα εσωτερικά της Βρετανίας» λέει ο Μητσοτάκης για το επεισόδιο με τον Σούνακ

admin

Ο Θεοχάρης Λαλάκος αναμένεται να αναλάβει νέος ΓΓ του ΥΠΕΞ

admin

Οι σαραντάρηδες και η σκυτάλη της Αριστεράς

admin

Πρόταση δυσπιστίας: Λαϊκά δικαστήρια άνευ στοιχείων «βλέπει» ο Γεραπετρίτης

admin

ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ-ΤΡΥΓΟΝΙΑ

admin