Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Προσωπικό τεστ η διατήρηση των επιτοκίων στα ύψη – Θα αντέξει άλλα 4 χρόνια στην ΕΚΤ;

Μια μέρα πριν το ζοφερό μήνυμα της

Κριστίν Λαγκάρντ

ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων συσφίγγουν τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες «όπως ποτέ ξανά», η επικεφαλής της ΕΚΤ ήταν στο Μαρακές και συζητούσε κάτω από τον νυχτερινό ουρανό επί σχεδόν μια ώρα με τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό.

Το αν συζήτησαν ή όχι την απόφαση της 14ης Σεπτεμβρίου για την αύξηση των επιτοκίων-μια απόφαση για την οποία ο ίδιος δεν ήταν ενθουσιασμένος- δεν είναι σαφές, αλλά το ύφος της συνάντησης είναι ενδεικτικό της προσέγγισής της στις τετ-α-τετ συναντήσεις της με τους 25 συναδέλφους της στο Διοικητικό Συμβούλιο. Όπως σημειώνει το Bloomberg, η επένδυση τέτοιου χρόνου και ενέργειας, μετά από τέσσερα εξαντλητικά χρόνια στην εξουσία, θα παραμείνει κρίσιμη καθώς η βασιλεία της Λαγκάρντ εισέρχεται σε μια τεταμένη φάση.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι μετά από μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία αύξησης του κόστους δανεισμού, σχεδιάζει να διατηρήσει τη συμπίεση στη ζώνη του ευρώ για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Με τον πληθωρισμό στα ύψη, την παραγωγή να συρρικνώνεται ή να αυξάνεται μόλις και μετά βίας, τη δημοσιονομική συμπίεση, τις κρίσιμες εκλογές και τους πολέμους που μαίνονται σε κοντινή απόσταση, η συμβολή των πολιτικών και οικονομικών κύκλων θέτει την πρόεδρο της ΕΚΤ στο επίκεντρο του ελέγχου της κεντρικής τράπεζας.

Η Λαγκάρντ, η οποία ακολουθεί το μάντρα της παγκόσμιας πολιτικής, θα πρέπει να μετατοπίσει τα γρανάζια ενός δυσκίνητου θεσμού από τον ακτιβισμό στην εγρήγορση. Εν τω μεταξύ, γνωρίζει ότι η ανεξάρτητη ΕΚΤ είναι ένα παιχνίδι για τους πολιτικούς – έχοντας διατελέσει υπουργός Οικονομικών σε μια κυβέρνηση που προσπάθησε να παρέμβει σε αυτήν.

“Η ηγεσία μιας κεντρικής τράπεζας και ενός υπουργείου Οικονομικών παρουσιάζουν το καθένα τις δικές του μοναδικές προκλήσεις”, δήλωσε στο Bloomberg η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, προσθέτοντας ότι είναι “τιμή” να αποκαλεί τη Λαγκάρντ φίλη και συνάδελφο. “Καμία από τις δύο δουλειές δεν είναι εύκολη, ιδίως εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας και της επακόλουθης οικονομικής αναστάτωσης ή μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που διαχέεται πέρα από τα σύνορα”.

Πολλοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή οι διαβουλεύσεις της ΕΚΤ είναι εμπιστευτικές, έδωσαν πληροφορίες για το πώς η Λαγκάρντ θα αντιμετωπίσει τις δημόσιες προκλήσεις και θα συγκρατήσει τους συναδέλφους της.

Διαβάστε περισσότερα στο www.--.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Οι αρχές στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πως ο δράστης του μακελειού στο Μέιν βρέθηκε νεκρόςΟ Μπάιντεν διαμηνύει πως είναι έτοιμος να διατάξει «περαιτέρω δράση» μετά τις επιθέσεις οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν

«Ειρήνη μου, ξύπνα!» – Ο σύντροφος της 24χρονης περιγράφει τη στιγμή που τη βρήκε νεκρή στο μπάνιο

Related posts

Βρούτσης: Καμία αλλαγή σε όρια ηλικίας και συντάξεις

admin

Σταϊκούρας: Ενέργεια και στήριξη πληττόμενων από την πανδημία στο πακέτο που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

admin

Αύξηση κατώτατου μισθού: Οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς

admin

Νέο ανοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Πάρτι στις τράπεζες

admin

Η πράσινη ενέργεια του HΡΩΝΑ βρίσκει στέγη… στο σπίτι σου

admin

Σταϊκούρας: Καταθέτουμε προϋπολογισμό ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης

admin

Συντάξεις: Πώς θα εκδίδονται fast track – Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας

admin

Υπουργείο Εργασίας – Μιχαηλίδου: Βοηθούμε ενήλικες από δομές φιλοξενίας να ενταχθούν στην αγορά εργασίας

admin

Σάμιος (Folli Follie): Προ των πυλών το σχέδιο εξυγίανσης

admin