Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Λαγκάρντ: Η Ε.Ε. πρέπει να είναι ισχυρή ενόψει μιας πιθανής επιστροφής του Τραμπ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι “ισχυρή στο εσωτερικό της” και να περάσει στην επίθεση ενόψει μιας πιθανής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

“Η καλύτερη άμυνα, αν έτσι θέλουμε να το δούμε, είναι η επίθεση”, είπε η Λαγκάρντ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, απαντώντας σε σχόλια σχετικά με τις προοπτικές της Ευρώπης και τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.

“Για να επιτεθείς σωστά, πρέπει να είσαι δυνατός στο σπίτι. Το να είσαι δυνατός σημαίνει να έχεις μια ισχυρή, βαθιά αγορά. Μια πραγματική ενιαία αγορά”, πρόσθεσε.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον στη σχέση της με τον στενότερο διεθνή σύμμαχό της. Η επανεκλογή του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν πιθανότατα θα συνεχίσει το status quo, ενώ μια νίκη για τον Τραμπ, ο οποίος προηγείται με μεγάλη διαφορά στην κούρσα για να κερδίσει την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων, θα μπορούσε να μειώσει την οικονομική και πολιτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Λαγκάρντ είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερα στις κεφαλαιαγορές της προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις, όπως, για παράδειγμα, στην πράσινη μετάβαση.

Η Λαγκάρντ μιλούσε σε πάνελ του Bloomberg μαζί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντερ, ο οποίος συμφώνησε με την πρόεδρο της ΕΚΤ ότι οι επενδύσεις στην αγορά είναι η καλύτερη οδός για την Ευρώπη για να βελτιώσει την ανεξαρτησία της. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν ληφθούν υπόψη και οι τεράστιες επιδοτήσεις των ΗΠΑ για πράσινα έργα, σημείωσε.

“Πρέπει να αποφύγουμε έναν αγώνα επιδοτήσεων. Δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά”, είπε ο Λίντερ, σημειώνοντας ότι δεν είναι σαφές εάν αυτή η υποστήριξη θα συνεχιζόταν υπό μια νέα ρεπουμπλικανική κυβέρνηση. “Το ανταγωνιστικό μας μειονέκτημα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ δεν είναι οι επιδοτήσεις, αλλά η λειτουργία των κεφαλαιαγορών μας”.

Ο Λίντερ πρόσθεσε ότι τέτοιες επενδύσεις θα βοηθήσουν την Ευρώπη να ενισχύσει μια ισχυρότερη διατλαντική σχέση, ιδιαίτερα με μία πιο ευρωσκεπτικιστική ηγεσία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

“Το να είμαστε ένας ελκυστικός και ισότιμος εταίρος όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και όταν πρόκειται για τη δίκαιη κατανομή των βαρών κάτω από τη στέγη του ΝΑΤΟ, αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε μια καλή συνεργασία με τις ΗΠΑ”, ανέφερε.


 

Related posts

Χήρα Ναβάλνι: Ο Πούτιν είναι δολοφόνος και γκάνγκστερ

admin

Ρωσία: Δικαστήριο συνέλαβε 23χρονη γυναίκα για προσβολή μνημείου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

admin

Νέος πρόεδρος της Fed του St. Louis ο Alberto Musalem

admin

Γερμανία: Εμπιστοσύνη στην δημοκρατία, αλλά δυσπιστία για την κυβέρνηση εκφράζουν οι νέοι

admin

Στο Ισραήλ τη Δευτέρα για συνομιλίες ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων

admin

Έκθεση στο Λονδίνο για την 80η επέτειο της διάσωσης των Βούλγαρων εβραίων στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος

admin

Κρεμλίνο: Συνελήφθησαν 11 άτομα, ανάμεσα τους οι 4 δράστες

admin

Γαλλία: Πρώτο το κόμμα της Μαρίν Λεπέν σε δύο δημοσκοπήσεις

admin

Ο πρόεδρος των σουπερμάρκετ Tesco κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση από τέσσερις γυναίκες

admin