Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Λαγκάρντ: Δεν απέκλεισε η ΕΚΤ να επιστρέψει στις αυξήσεις των επιτοκίων – Τι είπε για την Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:20

Να διασφαλίσει ότι η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της δεν θα θεωρηθεί από τις αγορές ως ένα σημάδι χαλάρωσης στη μάχη κατά του πληθωρισμού επιχείρησε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. 

Σε αυτό το πλαίσιο προειδοποίησε ότι “ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ακόμη πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι δε εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές” και επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα όλων των μελών του Δ.Σ. να “διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής μας θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο”.

“Το γεγονός ότι σήμερα κρατήσαμε [αμετάβλητα] τα επιτόκια μας δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακάνουμε αυξήσεις – όλα θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα”, τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων είναι “τελείως πρόωρη”. 

Ταυτόχρονα επανέλαβε την πρόταση που χρησιμοποίησε και τον Σεπτέμβριο για να ανοίξει τον δρόμο στη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ότι δηλαδή το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί πως “τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο”.

Η Ελλάδα έχει δείξει εξαιρετική ικανότητα ανάκαμψης

Σε ερώτηση της Ελευθερίας Κούρταλη για το Capital.gr σχετικά με την επαναφορά των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα της ΕΚΤ και την πορεία της ελληνικής οικονομιας τα τελευταία χρόνια, η Λαγκάρντ αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στις επιδόσεις της Ελλάδας.

“Η Ελλάδα είναι πλέον υψηλότερα από τα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας”, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ. “Έχει δείξει εξαιρετική ικανότητα ανάκαμψης”, πρόσθεσε και έκανε λόγο για αστρονομική επίδοση της οικονομίας.  

Σημείωσε εξάλλου ότι μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, το waiver για την ένταξη των ελληνικών τίτλων σε προγράμματα αγορών της ΕΚΤ είναι περιττό. “Η Ελλάδα δεν το χρειάζεται”, ανέφερε, καθώς τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται πλέον επιλέξιμα, χωρίς εξαίρεση. 

Στην παρέμβαση του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι η δραστηριότητα είναι 10% υψηλότερα από την προ-κόβιντ εποχή, ενώ η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ είναι πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. 

“Συνολικά, μιλάμε για ένα success story”, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν “για να φτάσει η χώρα στις αξιολογήσεις Α που είχε πριν το ξέσπασμα της κρίσης χρέους”. 

Υποτονική η οικονομική δραστηριότητα

Σχολιάζοντας την πορεία της οικονομίας της ζώνης του ευρώ η πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε επιφυλακτική, σημειώνοντας ότι η δραστηριότητα είναι υποτονική και αναμένεται να παραμείνει υποτονική για το υπόλοιπο του έτους, αν και εκτίμησε ότι οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα έτη. 

Για την αγορά εργασίας σημείωσε ότι πλέον υπάρχουν ενδείξεις πως αποδυναμώνεται, με τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται να είναι λιγότερες, εξέλιξη που συμβαδίζει με το γεγονός ότι η επιβράδυνση της οικονομίας μετακυλίεται σταδιακά στην απασχόληση. 

Για τον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, είναι πιθανόν να υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς οι απότομες αυξήσεις των τιμών από το φθινόπωρο του 2022 θα σταματήσουν να επηρεάζουν τους ετήσιους ρυθμούς.

Προειδοποίησε πάντως ότι οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να γίνουν λιγότερο προβλέψιμες λόγω των νέων γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή. 

Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στις πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή υπογραμμίζοντας ότι “αποτελούν βασικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου”. 

Related posts

Μακλούφ (ΕΚΤ): Δεν αποκλείεται και νέα αύξηση επιτοκίων τον Οκτώβριο

admin

“Παράθυρο” από μέλη της Fed για “πάγο” στις αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούνιο

admin

Ουκρανία: Στους 17 οι νεκροί από τις πλημμύρες εξαιτίας της καταστροφής του φράγματος

admin

Ρωσία: Ο Ιρανός πρόεδρος Ραϊσί καταγγέλλει “γενοκτονία” από το Ισραήλ στη Γάζα

admin

ΗΠΑ: “Απογοήτευση” για τη στάση Νετανιάχου, οι θέσεις μας δεν έχουν αλλάξει παρά το ψήφισμα του ΟΗΕ

admin

Ο Μπάιντεν χαιρέτισε σήμερα την επαναλειτουργία των θεσμών στη Βόρεια Ιρλανδία

admin

Να αντλήσει έως $6 δισ. επιδιώκει η start-up εταιρεία του Μασκ στην τεχνητή νοημοσύνη

admin

Γερμανία: Με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο έτρεξαν οι εξαγωγές τον Νοέμβριο

admin

Ουκρανία: Καταρρίψαμε ρωσικό Su-25 κοντά στην Αβντιίβκα

admin