Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κρούγκμαν: Ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού τελείωσε – Ο κίνδυνος είναι μια αχρείαστη ύφεση

“Η μάχη κατά του πληθωρισμού τελείωσε. Τώρα πρέπει να ανησυχούμε αν οι ετεροχρονισμένες επιπτώσεις των αυξήσεων επιτοκίων θα μας οδηγήσουν σε μια αχρείαστη ύφεση” προειδοποιεί ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, εγκαλώντας τους συναφέλφους του που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα -επικαλούμενοι στοιχεία από τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) σε ετήσια βάση- για “επαγγελματική αμέλεια”.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος επισημαίνει ότι η μεταβολή του δομικού δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) σε εξαμηνιαία βάση δίνει μια πιο ακριβή και θετική εικόνα για την πορεία των τιμών. 

Όπως αναφέρει, ο “ετήσιος πληθωρισμός δημιουργεί μια κίβδηλη εντύπωση ενός επίμονου πληθωρισμού, με ένα δύσκολο τελευταίο μίλι που πρέπει να καλυφθεί. Ο PCE έχει μικρότερη στάθμιση στη στέγαση και σε πιο βραχυπρόθεσμη βάση μας λέει ότι έχουμε ήδη διανύσει το τελευταίο μίλι”.

A tale of two inflation measures. Some analysts are still citing the blue line, when they should be citing the red line. This is professional malpractice 1/ pic.twitter.com/JujE7xZRfC

— Paul Krugman (@paulkrugman) January 26, 2024

Σημειώνεται ότι ο PCE έτρεξε τον Δεκέμβριο με ετήσιο ρυθμό 2,6% όσο και τον Νοέμβριο. Εξαιρουμένων όμως ευμετάβλητων τιμών κλάδων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, ο δομικός PCE επιβράδυνε στο 2,9% ετησίως από το 3,2% του Νοεμβρίου, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε μικρότερη υποχώρηση στο 3%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο όπου έχει βρεθεί ο δείκτης εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, από τον Απρίλιο του 2021.

Στη μηνιαία σύγκριση Δεκεμβρίου – Νοεμβρίου ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών εμφάνισε επιτάχυνση αλλά ακριβώς στα ήπια επίπεδα που προέβλεπε η αγορά, κατά 0,2% τόσο σε γενικό όσο και σε δομικό επίπεδο, μετά από μηνιαία μείωση κατά 0,1% για τον γενικό PCE και μηνιαία αύξηση 0,1% για τον δομικό.

Related posts

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν αρνείται συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας στη Γρανάδα – Δεν θα μεταβεί στην Ισπανία

admin

Guardian για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Πρέπει να γυρίσουν στο σπίτι τους – O Σούνακ κάνει σαν παιδί

admin

Ολλανδία: Η υπουργός Δικαιοσύνης Ντιλάν Γεσιλγκόζ θα ηγηθεί του κόμματος VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρούτε

admin

ΗΠΑ: Πάνω από 25.000 γυναίκες και παιδιά έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ στη Γάζα

admin

Άρχισε επίσημα η έρευνα της ΕΕ για επιδοτούμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα

admin

Νότια Αφρική: Δεκαοκτώ νεκροί σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομικών και ληστών στο Λιμπόπο

admin

Έξι οι νεκροί από το ναυάγιο σκάφους μεταναστών στη Μάγχη

admin

“Άλμα” άνω του 40% “άγγιξε” η μετοχή της Arm Holdings

admin

Ο Νετανιάχου θα στείλει αντιπροσωπείες σε Αίγυπτο-Κατάρ για πιθανή συμφωνία για τη Γάζα

admin