Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμο ραντεβού στη Λευκωσία για το σχέδιο «Αμάλθεια»

Το σχέδιο «Αμάλθεια», για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από τη Λάρνακα στη Γάζα, θα συζητήσουν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κοέν και ο κύπριος ομόλογός του Κωνσταντίνος Κόμπος στη Λευκωσία, παρουσία των ομάδων που ασχολούνται με τα τεχνικά θέματα που άπτονται της πρωτοβουλίας. Θυμίζω ότι η πρώτη πιλοτική αποστολή της «Αμάλθειας» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με συντονισμό της Κύπρου, της Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ, που έδωσε το «πράσινο φως» την προηγούμενη εβδομάδα για να φορτωθεί βοήθεια σε πλοίο και να μεταφερθεί προς τη Γάζα. Το πλοίο που έχει ήδη αναχωρήσει προς την περιοχή είναι βρετανικό και μεταφέρει 80 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια για τον άμαχο πληθυσμό, κυρίως τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και αντίσκηνα που ελέγχθηκαν από τις ισραηλινές Αρχές.

Ετοιμη και η Αθήνα

Η αυριανή μέρα είναι κρίσιμη, λοιπόν, για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αυτής αποστολής που θα κρίνει και το μέλλον της πρωτοβουλίας, όπως σημειώνουν κυπριακές πηγές. Που επισημαίνουν, πάντως, πως οι συνεχείς επαφές τους με την ισραηλινή πλευρά δείχνουν ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να συνεχιστεί. Στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι στην πρωτοβουλία συμμετέχει και η Ελλάδα που έχει έτοιμα πλοία να διαθέσει για επόμενες αποστολές. Αυτό προανήγγειλε, άλλωστε, χθες και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (στο Bloomberg).

Μια έκπληξη για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Η κωδική ονομασία του νομοσχεδίου που θα παρουσιάσει σήμερα ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Αφορά, βέβαια, την πολυδιαφημισμένη παρέμβαση για τη λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ, κατά παράκαμψη των εμποδίων από το άρθρο 16 του Συντάγματος, προσφέροντας στην κυβέρνηση ένα νέο όχημα για… μεταρρυθμιστικές διαδρομές και μετωπικές. Πληροφορούμαι, ωστόσο, ότι το τελικό σχέδιο του υπουργού Παιδείας μπορεί να κρύβει μια έκπληξη που όχι μόνο θα ανατρέπει κάποια δεδομένα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, αλλά θα μπορούσε να κάμψει και κάποιες αντιδράσεις. Στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού, εξάλλου, θα παρουσιαστεί στους υπουργούς και το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2024. Δηλαδή, ο μεγάλος «μπλε φάκελος» που επιμελούνται ο Ακης Σκέρτσος και ο Θανάσης Κοντογεώργης με όλες τις κυβερνητικές δράσεις της χρονιάς που έρχεται ανά υπουργείο. Δωράκι στους υπουργούς για καλή χρονιά…

Συνάντηση Δένδια με Σίσι στο Κάιρο

Τις εξελίξεις στη Γάζα συζήτησε χθες και ο Νίκος Δένδιας με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι και τον ομόλογό του Μοχάμεντ Ζάκι, στην επίσκεψή του στο Κάιρο – που έγινε, συμπτωματικώς, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της επανεκλογής του Σίσι στην προεδρία. Ο Σίσι μάλιστα επέμεινε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στη Γάζα και στην ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας κι εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Σε ό,τι αφορά τα διμερή θέματα, οι πληροφορίες λένε ότι στις συζητήσεις αναφέρθηκε ειδικότερα η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Επισημαίνω ότι η εν λόγω συμφωνία είχε ιδιαίτερη σημασία για την Αθήνα, καθώς επιβεβαίωσε την ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η απόφαση Σίσι, το 2022, να ανακηρύξει μονομερώς τα όρια των θαλάσσιων ζωνών της Αιγύπτου με τη Λιβύη.

Ομογενειακός δάκτυλος

Μέσα στον κακό χαμό με τις αντιδράσεις για την απόφαση του Γιώργου Γεραπετρίτη να «κατεβάσει» το έργο για την έμφυλη βία με την ελληνική σημαία από το γενικό προξενείο της Νέας Υόρκης, φίλος της στήλης από την Ομογένεια με ενημέρωσε ότι στις αντιδράσεις εκεί πρωτοστάτησαν συγκεκριμένοι κύκλοι που έχουν γενικότερες διαφωνίες με τον γενικό πρόξενο Ντίνο Κωνσταντίνου και έχουν εκφράσει ενόχληση για τη λειτουργία του προξενείου επί των ημερών του. Μαζί τους και ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης, που αρθρογράφησε προ ημερών για το θέμα, εκφράζοντας την αντίθεσή του και μεταφέροντας «διαμαρτυρίες από αναγνώστες». Σημειώνω ότι το κλίμα στην κοινότητα εκεί ήταν τόσο κακό που σημειώθηκε απόπειρα εμπρησμού στον εξωτερικό χώρο του γενικού προξενείου, τα ξημερώματα της Κυριακής, την οποία συνδέουν με τις αντιδράσεις για το έργο!

Νέα διακοπή στη δίκη Μπελέρη

Εκ νέου διεκόπη, ως τις 29 Δεκεμβρίου, η ποινική δίκη του Φρέντι Μπελέρη στο ειδικό δικαστήριο κατά της διαφθοράς των Τιράνων που συνεδρίασε χθες, αλλά δεν κατάφερε, για άλλη μία φορά, να εξετάσει τους δύο βασικούς μάρτυρες κατηγορίας που δεν προσέρχονται για να καταθέσουν. Θυμίζω ότι η πλευρά της υπεράσπισης του Μπελέρη έχει ήδη αναδείξει την άποψή της για συνεργασία των μαρτύρων αυτών με τις αλβανικές Αρχές.

Related posts

Τα «μαύρα σύννεφα» που φοβάται το Μαξίμου και βάζει φρένο σε παροχές

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Το προβάδισμα Κασσελάκη και η «καθοριστική επόμενη Κυριακή» της Αχτσιόγλου

admin

ΕΕ: Σοβαρή ανησυχία για τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών κοντά στην Αλεξανδρούπολη

admin

Δένδιας: Ο τουρκικός αναθεωρητισμός επιχειρεί ανατροπή ισορροπιών

admin

Χτυποκάρδια στο… νομοσχέδιο των ΑΕΙ

admin

ΠΑΣΟΚ: Ο γιος του Ούλοφ Πάλμε ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στο κόμμα για τις επερχόμενες εκλογές

admin

Μαρινάκης: Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι προτεραιότητά μας – Ο ηρωισμός των πιλότων δε θα ξεχαστεί

admin

Αυτές είναι οι προτάσεις του Παναθηναϊκού για το ελληνικό ποδόσφαιρο

admin

Αποχωρεί από το ΥΠΕΞ ο Γιάννης Σμυρλής – «Επιστρατεύεται» στη ΝΔ για τις εκλογές

admin