Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλιμάκωση της σύγκρουσης για τις υποκλοπές

Η κόντρα ανάμεσα στη ΝΔ και την αντιπολίτευση για τις υποκλοπές εξελίχθηκε στη Βουλή ως μάχη που αφορούσε κυρίως δύο πρόσωπα: ο Νίκος Ανδρουλάκης έφερε το ζήτημα των παρακαλουθήσεων, των αλλαγών στην ΑΔΑΕ και των καταγγελιών του Χρήστου Ράμμου στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι, σε μια απευθείας σύγκρουση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – την πρώτη τόσο καθαρή μεταξύ τους που διεξάγεται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

«Απομακρύνετε την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, από τις ευρωπαϊκές αξίες σεβασμού των θεσμών. Ολα τα θυσιάζετε στον βωμό της εξουσίας» ανέφερε ο Ανδρουλάκης, ρίχνοντας τα βέλη του απευθείας στον Πρωθυπουργό: «Είστε ικανοί για όλα. Για εσάς δεν υπάρχουν όρια, κύριε Μητσοτάκη. Μπροστά στην εξουσία σας, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ο τρόπος που χρησιμοποιείτε τη θέση του Πρωθυπουργού είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και το κράτος δικαίου». Ο Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί κίνησε τις διαδικασίες αντικατάστασης των μελών της ΑΔΑΕ των οποίων η θητεία είχε λήξει και τις απειλές για δίωξη, ζητώντας σύγκριση της «λίστας Μενουδάκου» για τους στόχους του Predator με τη λίστα των επισυνδέσεων της ΕΥΠ. Επισήμανε, μάλιστα, πως η αντικατάσταση (με σύμπραξη της Ελληνικής Λύσης) έγινε μία ημέρα προτού η ΑΔΑΕ αποφασίσει την επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ γιατί δεν συνεργάστηκε και δεν έδωσε τα στοιχεία –μιλώντας επί της ουσίας για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου.

«Μας είπατε ότι ξέρατε ότι η ΑΔΑΕ θα βάλει πρόστιμο. Και εσείς πού το ξέρατε αυτό; Αν είναι τόσο ανεξάρτητη αυτή η Αρχή και αν δεν είναι σουρωτήρι με ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, πού τα ξέρατε επιτέλους όλα αυτά εσείς για να τα γνωρίζετε;» ήταν η απάντηση του Μητσοτάκη, ο οποίος επισήμανε πως η αντικατάσταση των μελών έγινε μήνες μετά τη λήξη της θητείας του και μετά τις εκλογές, ώστε να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση για πολιτική αξιοποίηση. Οσον αφορά τις κατηγορίες για τις εκπτώσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, ο Μητσοτάκης επισήμανε πως με βάση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χώρα σημειώνει «διαρκή πρόοδο», Κατήγγειλε, δε, το ΠΑΣΟΚ για κριτική μονοθεματικότητα, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές: «Ο ελληνικός λαός έκανε μια πολιτική ετυμηγορία» σχολίασε. «Αναλογιστείτε ότι μεταξύ του πριν και του μετά (…) μεσολάβησε η κρίση του ελληνικού λαού που τα έβαλε όλα αυτά τα θέματα στη ζυγαριά, όπως έχω πει πολλές φορές».

Επιμένει και ο ΣΥΡΙΖΑ

Λίγο νωρίτερα, το θέμα των υποκλοπών είχε τεθεί στον Πρωθυπουργό και από τον Στέφανο Κασσελάκη, στην κατ’ ιδίαν πρώτη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από αίτημα του δευτέρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κασσελάκης ζήτησε η ΕΥΠ να διευκολύνει τη διαλεύκανση του σκανδάλου, αλλά να καταθέτουν οι εργαζόμενοι της ΕΥΠ ως μάρτυρες – παραδίδοντας στον Πρωθυπουργό τον νόμο με το σχετικό άρθρο (νόμος 3649, άρθρο 14, παράγραφος 4). Στην υπόθεση των υποκλοπών αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας για «ευγενική χορηγία της Ελληνικής Λύσης στο ξήλωμα της ΑΔΑΕ», τις απειλές που κατήγγειλε πως δέχθηκε ο πρόεδρός της, συμπεραίνοντας πως «τελικά όλοι παρακολουθούνται επί κυρίου Μητσοτάκη».

«Η ΝΔ πήρε 41%…»

Τα εστιασμένα πυρά από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο για την υπόθεση των υποκλοπών και τις καταγγελίες Ράμμου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Πρωθυπουργού, ο οποίος επικαλέστηκε και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα για τη δική του γραμμή άμυνας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι η επιχειρηματολογία των δύο αρχηγών τού θυμίζει κάτι εφήβους όταν αποκτούσαν τον πρώτο τους δίσκο: «Μην έχοντας, λοιπόν, άλλον, ακούν συνέχεια το ίδιο πράγμα, την ίδια μουσική, το ίδιο τροπάριο. Ο μεν Φάμελλος, «αποκλίνετε από την Ευρώπη», «συμφέροντα», «Μητσοτάκης ΑΕ». Εσείς, κύριε Ανδρουλάκη, μια μονοθεματική εμμονή με θέματα κράτους δικαίου, επαναφορά στο θέμα των υποκλοπών», τους είπε, επισημαίνοντάς τους ότι τα ίδια έλεγαν και πριν από τις εκλογές αλλά «η ΝΔ πήρε 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17% και το ΠΑΣΟΚ 12%», προτρέποντάς τους: «Αλλάξτε τροπάριο επιτέλους».

Related posts

Ελληνοτουρκικά: Γιατί ο Ερντογάν ενδέχεται να επιλέξει πόλεμο με την Ελλάδα

admin

Δημοτικές εκλογές 2023: Άνοιξαν οι κάλπες σε όλη την Ελλάδα

admin

Πυρ και μανία κατά της Εύας Καϊλή τα τουρκικά ΜΜΕ – Ερώτηση στην Ευρωβουλή για τις βαρβαρότητες της Αγκυρας

admin

Κύπρος: Αναλαμβάνει καθήκοντα ο Νίκος Χριστοδουλίδης – Το νέο υπουργικό συμβούλιο

admin

Στη διαιτησία με τους Γερμανούς για τα Leopard

admin

Δημόσια συζήτηση: «Γυναίκες στην πολιτική: Κρίνουμε ισότιμα, ψηφίζουμε ισότιμα»

admin

Τέμπη: Ο Γεραπετρίτης προσφέρθηκε να ενημερώσει πολιτικούς αρχηγούς και Βουλή

admin

Οικονόμου: Ο Στυλιανίδης χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού

admin

Γεωργιάδης για ψηφιακή ταυτότητα: Στον σύγχρονο κόσμο δεν χρειάζεται τσιπάκι για να σε παρακολουθεί κανείς

admin