Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη στη Wall Street – Πώς ο πόλεμος μπορεί να πείσει τη Fed να «σηκώσει» χειρόφρενο

Η στροφή των επενδυτών προς σταθερά assets, όπως ο χρυσός και τα αμερικανικά ομόλογα, εν μέσω του νέου πολέμου που ξέσπασε στο Ισραήλ συνέχισαν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων ωθώντας αντιστοίχως ανοδικά τις μετοχές στη

Wall Street

.

Άλλωστε οι υψηλοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι μπορεί να επιβαρύνουν την πορεία της οικονομίας αρκετά, ώστε να αποθαρρύνουν την Federal Reserve να προχωρήσει σε μια ακόμη, έστω και τελευταία, αύξηση των επιτοκίων κατά την επικείμενη συνεδρίαση της.

Κάπως έτσι, οι δείκτες διεύρυναν τα χθεσινά τους κέρδη με τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο ύψους 0,40% στις 33.739 μονάδες, τον S&P 500 να κερδίζει 0,52% στις 4.358 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να κάνει άλμα ύψους 0,58% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 13.562 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετους έπεσε σχεδόν κατά 12 μονάδες στο 4,663%, ενώ η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε στο 4,843%. Θυμίζουμε πως η αγορά ομολόγων παρέμεινε χθες κλειστή λόγω της αργίας της Ημέρας του Κολόμβου, οπότε η σημερινή ήταν η πρώτη της συνεδρίαση μετά τα… μαντάτα της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.

Με τους Ισραηλινούς να ετοιμάζουν μια τεράστια χερσαία επιχείρηση για να «καθαρίσουν» τα εδάφη τους και όχι μόνο από τους τρομοκράτες και να δώσουν μια πολύ ισχυρή απάντηση που θα «ξεπλύνει» την προσβολή που δέχτηκαν, όταν οι υπηρεσίες τους πιάστηκαν στον… ύπνο από την Χαμάς, οι αγορές δεν έχουν αμφιβολία για την τελική έκβαση της σύρραξης. Ελπίζουν, άλλωστε, πως το πολεμικό τοπίο θα καθαρίσει πιο γρήγορα από ότι οι αρχικές εκτιμήσεις υποστήριζαν.

Το ανθρώπινο κόστος βέβαια είναι ήδη βαρύ και θα γίνει ακόμη πιο βαρύ! Η δε, πλήρης πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας από τους Ισραηλινούς που έχει μείνει χωρίς προμήθειες σε τρόφιμα και φάρμακα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα θα εντείνει την ανθρωπιστική κρίση. Όμως, οι αγορές ελπίζουν πως ο πόλεμος θα παραμείνει εντός των τειχών και το χειρότερο σενάριο μιας ευρύτερης αστάθειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και σε άλλες αραβικές χώρες θα αποφευχθεί.

Βέβαια είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Όμως, ήδη το γεγονός ότι δεν υπάρχουν άμεσα «πυρά» από τη Δύση προς το πετρελαιοπαραγωγικό Ιράν και πως οι αραβικές κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να κρατήσουν αποστάσεις -ανεξαρτήτως αν απλοί πολίτες διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων- οδήγησε ήδη σήμερα σε υποχώρηση τις πετρελαϊκές τιμές.

Χθες οι τιμές είχαν πάρει… φωτιά ανεβαίνοντας πάνω από 4%, όμως σήμερα κινήθηκαν πτωτικά με το Brent να χάνει 0,71% στα 87,52 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI να πέφτει 0,67% στα 85,80 δολάρια.

Αν οι τιμές του μαύρου χρυσού αντισταθούν στην αναταραχή του πολέμου θα απομακρυνθεί ένας σημαντικός πληθωριστικός παράγοντας, σε ένα διάστημα που οι πιέσεις στις τιμές είχαν υποχωρήσει. Μάλιστα, ειδικά στην αμερικανική αγορά οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού που θα δημοσιευτούν το επόμενο διήμερο (ο δείκτης τιμών καταναλωτή και ο δείκτης τιμών παραγωγού) προκειμένου να διαπιστώσουν τις τάσεις του δείκτη περίπου τρεις εβδομάδες πριν την επόμενη συνεδρίαση της Fed.

Η αποκλιμάκωση των τιμών σε συνδυασμό με την πίεση που μπορεί να ασκήσει στις οικονομίες η αστάθεια του πολέμου μπορεί να είναι τελικά οι παράγοντες-κλειδί που θα οδηγήσουν την αμερικανική κεντρική τράπεζα να πατήσει οριστικά το κουμπί της παύσης.

Δεν είναι ίσως τυχαίο πως ήδη σήμερα, σε δηλώσεις τους, αξιωματούχοι της Fed υποστήριξαν πως δεν υπάρχει πλέον επιτακτική ανάγκη για νέα αύξηση των επιτοκίων, συμβάλλοντας έτσι στο θετικό κλίμα στη Wall Street.

Σε επίπεδο μετοχών στις κερδισμένες της συνεδρίασης ήταν η μετοχή της PepsiCo μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία αναψυκτικών, όπως και η μετοχή της εταιρείας ηλεκτροκίνησης Rivian μετά την αναβάθμιση της από την UBS.

Θεαματική ήταν και η ανάκαμψη των ονομάτων του ταξιδιωτικού κλάδου, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και των εταιρειών κρουαζιέρας, μετά το sell off της Δευτέρας, καθώς κινήθηκαν αντίστροφα από την πορεία των πετρελαϊκών τιμών.

Στον αντίποδα τα χθεσινά τους ισχυρά κέρδη «μάζεψαν» οι πετρελαϊκοί όμιλοι, λόγω της υποχώρησης των τιμών του μαύρου χρυσού, όπως και οι μετοχές των μεγάλων αμυντικών ομίλων. Αν και ο πόλεμος σίγουρα είναι καλός για τις… business του κλάδου, αν η σύρραξη δεν έχει πολύ μεγάλη διάρκεια δεν θα τους αφήσει και τόσα κέρδη.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο --.grΕιδήσεις σήμερα:Πόλεμος στο Ισραήλ – Οργή Μπάιντεν για τη Χαμάς: Βίασαν γυναίκες και τις παρουσίασαν ως τρόπαια – Υπάρχουν αναφορές για δολοφονημένα μωράΜαίρη Χρονοπούλου: Στο σπίτι της στην Παιανία η τελευταία της «γιορτή» – Ποιοι θα παραβρεθούνΣυμμορίες ανηλίκων: Η γενιά του TikTok εκπαιδεύεται στη βία

Related posts

Έρευνα: Προσφορές και εκπτώσεις κυνηγούν 8 στους 10 καταναλωτές

admin

«Εξοικονομώ 2021»: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις πολυκατοικίες

admin

Ψηφιακή Kάρτα Εργασίας: Διαθέσιμη σε 121.000 εργαζόμενους από τη Δευτέρα

admin

ΝΕ/ΓΣΕΕ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι καθοριστική για την επανεκκίνηση της οικονομίας

admin

Θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Άνοδος για την Εθνική Τράπεζα

admin

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 17 Νοεμβρίου

admin

ΕΑΒ: Κερδοφόρα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά – Στοιχεία για τις παραγωγικές δραστηριότητές της

admin

Στα 16 δισ. ευρώ οι εισαγωγές καυσίμων το 2021

admin

Capital Link: Επί τάπητος η βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την επιτάχυνση των επενδύσεων

admin