Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές της Κίνας σε “αρνητικές” από “σταθερές”

Η Moody’s Investors Service υποβάθμισε τις προοπτικές της για τα κινεζικά κρατικά ομόλογα σε αρνητικές, υπογραμμίζοντας τις εντεινόμενες παγκόσμιες ανησυχίες για το επίπεδο του χρέους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας σε αρνητική από σταθερή, ενώ διατήρησε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Α1 στα κρατικά ομόλογα της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Η χρήση δημοσιονομικών κινήτρων από την Κίνα για να στηρίξει τις τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις και η σπειροειδής ύφεση του κλάδου ακινήτων της ενέχει κινδύνους για την οικονομία της χώρας, σημειώνεται στην έκθεση.

Η ολοένα και βαθύτερη κρίση των ακινήτων στην Κίνα πυροδοτεί μια στροφή προς τη δημοσιονομική τόνωση, με τη χώρα να αυξάνει τον δανεισμό της ως κύριο μέσο για την ενίσχυση της οικονομίας της. Το γεγονός έχει εγείρει ανησυχίες για τα επίπεδα χρέους της χώρας, με το Πεκίνο σε τροχιά για την έκδοση χρέους-ρεκόρ φέτος.

“Το αν αυτά τα τελευταία νέα θα έχουν περαιτέρω αντίκτυπο σε αυτό είναι συζητήσιμο, αλλά σίγουρα δεν θα βοηθήσει”, δήλωσε ο Rob Carnell, περιφερειακός επικεφαλής έρευνας για την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού στην ING. “Η αρνητική αντίδραση της αγοράς όσον αφορά το γιουάν και τις μετοχές υποδηλώνει ότι δεν ήταν πλήρως αναμενόμενη εξέλιξη”.

Η οικονομία της Κίνας παλεύει για να επιτύχει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, καθώς η ανάκαμψη από τις περιοριστικές πολιτικές του “μηδενικού Covid” αποδείχθηκε πιο αδύναμη από το αναμενόμενο και η κρίση στην ακίνητη ιδιοκτησία βάθυνε. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι οι δραστηριότητες τόσο της μεταποίησης όσο και των υπηρεσιών συρρικνώθηκαν τον Νοέμβριο, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι απαιτείται περισσότερη κυβερνητική δράση για τη στήριξη μιας παραπαίουσας ανάκαμψης.

Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σηματοδότησε ότι η απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης και οι παρατεινόμενοι αποπληθωριστικοί κίνδυνοι δεν θα γίνουν ανεκτοί, καθώς η κυβέρνηση αύξησε το ονομαστικό της έλλειμμα στο μεγαλύτερο των τελευταίων τριών δεκαετιών. Στο 3,8% για το 2023, ο λόγος του ελλείμματος προς το ΑΕΠ είναι πολύ πάνω από το όριο του 3% που τηρείτο ευλαβικά για χρόνια.

Η αναθεώρηση επέτρεψε στην κεντρική κυβέρνηση να πουλήσει 1 τρισεκατομμύριο γιουάν πρόσθετων κρατικών ομολόγων εντός του έτους για να υποστηρίξει την ανακούφιση από καταστροφές και τον κλάδο των κατασκευών. Οι τοπικές κυβερνήσεις πούλησαν επίσης ομόλογα ειδικής αναχρηματοδότησης για να ανταλλάξουν κάποιο χρέος εκτός ισολογισμού με υψηλότερο κόστος.

“Λαμβάνοντας υπόψη την πρόκληση πολιτικής που θέτει το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης, η κεντρική κυβέρνηση επικεντρώνεται στην πρόληψη της χρηματοπιστωτικής αστάθειας” και έχει γνώση για τις συνθήκες χρέους των περιφερειακών αρχών, ανέφερε η Moody’s. “Παρόλα αυτά, η διατήρηση της σταθερότητας της χρηματοπιστωτικής αγοράς με παράλληλη αποφυγή ηθικού κινδύνου και συγκράτηση του δημοσιονομικού κόστους στήριξης είναι πολύ δύσκολη”.

Το γουάν σημείωνε απώλειες περίπου 0,1% τόσο στις εσωτερικές όσο και στις υπερπόντιες συναλλαγές, ενώ η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Κίνας σημειώνει μικρή μεταβολή στο 2,68%. Ο δείκτης MSCI China υποχωρεί περισσότερο από 2%, με πορεία για το χαμηλότερο κλείσιμό του από τον Νοέμβριο του 2022. Ο δείκτης διατήρησε τις απώλειες μετά την κίνηση της Moody’s.

Η Moody’s είχε υποβαθμίσει για τελευταία φορά την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας το 2017, σε A1 από Aa3, λόγω της πιθανότητας σημαντικής αύξησης του χρέους σε ολόκληρη την οικονομία και των επιπτώσεων που θα είχε στα δημόσια οικονομικά. Εκείνη ήταν η πρώτη υποβάθμιση του χρέους της Κίνας από το 1989.

Νωρίτερα φέτος, η Fitch Ratings δήλωσε σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg ότι ενδέχεται να επανεξετάσει την βαθμίδα Α που αποδίδει στην Κίνα. Η εταιρεία επιβεβαίωσε πρόσφατα μια τέτοια αξιολόγηση με σταθερή προοπτική.

Η S&P Global Ratings διατήρησε τις αξιολογήσεις της Κίνας στο Α με σταθερή προοπτική από την τελευταία υποβάθμισή της το 2017, που ακολούθησε τότε την παρόμοια κίνηση από τον Moody’s.

“Ο κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι απίθανο να αντιστρέψει το σχέδιο εκδόσεων χρέους, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση της ανησυχίας για τον τομέα των ακινήτων και την υποτονική ανάπτυξη της Κίνας”, δήλωσε ο Ken Cheung, επικεφαλής στρατηγικής FX στην Ασία στην Mizuho Securities. “Ο αντίκτυπος της υποβάθμισης των προοπτικών αξιολόγησης στη ροή των ομολόγων λογικά θα αποδειχθεί περιορισμένος, ενώ η διαφορά επιτοκίων Κίνας-ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι ο βασικός μοχλός τόνωσης της κινεζικής οικονομίας”.

Related posts

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου επανέλαβε στον Μπάιντεν την θέση του σχετικά με το ενδεχόμενο μιας “παλαιστινιακής κυριαρχίας”

admin

Βόρεια Μακεδονία: Στη Βουλή η πρόταση για την τροποποίηση του Συντάγματος

admin

ΗΠΑ: Η αμερικανική Γερουσία δεν πιέζεται να εξετάσει το κείμενο που απειλεί το TikTok με απαγόρευση

admin

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν το “τέλος της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη”

admin

Ο Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία στην 10η επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας – Τι είπε για τις προσαρτημένες περιοχές

admin

Γερμανία: Κατατέθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 – “Τέλος στην εποχή των παχιών αγελάδων”

admin

Kashkari (Fed): Πιθανότητα 40% να χρειαστεί και νέα αύξηση των επιτοκίων

admin

Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1% το γ’ τρίμηνο

admin

Παραδόθηκε στις ΗΠΑ ο ιδιοκτήτης της Τότεναμ όπου κατηγορείται για insider trading

admin