Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία αρνείται πως η Ουκρανία κατέλαβε το χωριό Αντριίβκα κοντά στο Μπαχμούτ

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι δυνάμεις της συνεχίζουν να έχουν υπό τον έλεγχό τους χωριά κοντά στην κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της Ουκρανίας ότι ανακατέλαβαν το χωριό Αντριίβκα, μια πύλη προς τη μεγαλύτερη πόλη.

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας δημοσίευσε ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει την κατάληψη της Αντρίβκα μέσα σε ένα τοπίο καμένης επικράτειας και καταστροφής.

Και ένας ανώτατος στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα σημειώνουν πρόοδο τόσο στα ανατολικά όσο και στα νότια — τα δύο κύρια πεδία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας στον πόλεμο που διαρκεί 18 μήνες κατά των Ρώσων εισβολέων.

Ο απολογισμός των μαχών από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα στρατεύματά του εξακολουθούν να κρατούν τουλάχιστον δύο βασικά χωριά νότια του Μπαχμούτ, γνωστό στη Ρωσία με το όνομά του από τη σοβιετική εποχή, Αρτιμόβσκ.

“Ο εχθρός δεν εγκατέλειψε τα σχέδια να καταλάβει την πόλη Αρτιμόβσκ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και συνέχισε να διεξάγει επιχειρήσεις επίθεσης… ανεπιτυχώς προσπαθώντας να εκδιώξει τα ρωσικά στρατεύματα από τα κέντρα πληθυσμού Κλιστσίιβκα και Αντριίβκα”, ανέφερε το υπουργείο στην καθημερινή του ενημέρωση.

Το Αντριίβκα βρίσκεται νότια του σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένο Μπαχμούτ, ένα κυρίως συμβολικό έπαθλο που οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον Μάιο μετά τη σκληρότερη και μεγαλύτερη μάχη από την ευρεία εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η έκθεση ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν, την περασμένη εβδομάδα, 16 ουκρανικές επιθέσεις, με απώλειες του εχθρού σε περισσότερους από 1.700 νεκρούς και τραυματίες, μαζί με 16 τανκς.

Ο Ουκρανός στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Telegram, το οποίο είπε ότι παρέχει στοιχεία ότι οι δυνάμεις του Κιέβου είχαν τον πλήρη έλεγχο της Αντριίβκα. Το βίντεο δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να προελαύνουν σε άδειο κατεστραμμένο έδαφος που χαρακτηρίζεται από τα καμένα υπολείμματα δέντρων και να κρύβονται στους γκρεμισμένους κύβους των κτιρίων που έχουν γίνει ερείπια. Ένα άλλο βίντεο έδειξε φορτηγά να οδηγούν με μεγάλη ταχύτητα σε έναν έρημο δρόμο. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ είπε ότι ο τομέας Μπαχμούτ ήταν το θέατρο “των πιο ενεργών μαχών”. “Η επιθετική ενέργεια συνεχίζεται νότια του Μπαχμούτ. Τα πράγματα είναι καυτά στο Κλιστσιίβκα και στο Κουντριουμίβκα”, είπε η Μάλιαρ στο Telegram, αναφερόμενη σε άλλα δύο χωριά κοντά στην πόλη. “Κοντά στο Κλιστσιίβκα, ως αποτέλεσμα επιθετικής δράσης, οι αμυντικές μας δυνάμεις είχαν επιτυχίες”. Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας την Παρασκευή είχε αναφέρει τη κατάληψη του Αντριίβκα μετά από μέρες αβεβαιότητας. Ανέφερε επίσης “μερική επιτυχία” κοντά στο Κιστσιίβκα.

Related posts

Reuters: H Currys με τα χρήματα της εξαγοράς θα μειώσει το χρέος της

admin

Πάπας Φραγκίσκος: Aπευθύνει έκκληση για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν

admin

Μπάιντεν: Οργή για τα σχόλια ειδικού εισαγγελέα για την ηλικία του

admin

Νορβηγία: Νέες πλημμύρες και εκκενώσεις λόγω της καταρρακτώδους βροχής

admin

Η Ρωσία σχεδιάζει να φτιάξει ναυτική βάση στην αποσχισθείσα Αμπχαζία

admin

Κίνα: “Ανησυχία” του ΟΗΕ για τις συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ στην επέτειο των θυμάτων της Τιενανμέν

admin

Ισραηλινός Αξιωματούχος: Προσφέρουμε έξι μήνες ανακωχή για την απελευθέρωση 40 ομήρων

admin

Προειδοποίηση OHE για το Κλίμα: Μένουν δύο χρόνια για να σώσουμε τον πλανήτη

admin

Morgan Stanley: Ξεχάστε την άμεση επιστροφή της κατανάλωσης στην Κίνα στα προπανδημικά επίπεδα

admin