Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Κύπρος σταματά την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου από Σύρους πολίτες

Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι ανέστειλε την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από Σύρους πολίτες μετά την απότομη αύξηση των παράτυπων αφίξεων αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσαν οι αρχές την Κυριακή.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έφτασαν στην Κύπρο με βάρκες από τον Λίβανο από τις αρχές Απριλίου, λόγω της  επιδείνωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή. Για το λόγο αυτό η κυπριακή κυβέρνηση απεύθυνε έκκληση προς τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τον Λίβανο, καθώς και να επανεξετάσουν το καθεστώς της Συρίας, η οποία επί του παρόντος θεωρείται “μη ασφαλής χώρας”, άρα δεν είναι δυνατός ο επαναπατρισμός των Σύρων αιτούντων άσυλο.

“Πρόκειται για έκτακτο μέτρο, είναι μια δύσκολη απόφαση για την προστασία των συμφερόντων της Κύπρου”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η Κύπρος απέχει 160 χιλιόμετρα από τις ακτές του Λιβάνου ή της Συρίας και κατέγραψε περισσότερες από 2.000 αφίξεις αιτούντων άσυλο δια θαλάσσης τους πρώτους τρεις μήνες φέτος, σε σύγκριση με μόλις 78 κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε τον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα και βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Βηρυτό να σταματήσει τις ροές. Ο Λίβανος, στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες.

Related posts

“Κατάπαυση του πυρός και διατήρηση από τη Ρωσία των προσαρτημένων εδαφών” προτείνει η Κίνα – Απορρίπτει την πρόταση η Ευρώπη

admin

Ρωσία: Ο πρόεδρος Πούτιν λέει ότι δεν απορρίπτει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο

admin

ΗΠΑ: Σε υψηλό 10 μηνών το εμπορικό έλλειμμα

admin

ΟΗΕ: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα θέλει να βοηθήσει άλλους 600.000 Παλαιστίνιους

admin

Γάζα: Τουλάχιστον 26.422 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη Χαμάς

admin

ΗΠΑ: Υποχωρούν οι πιέσεις στις τιμές σύμφωνα με έρευνα της New York Fed

admin

Λιβύη: Το κρατικό επενδυτικό ταμείο κατηγορεί τον πρίγκιπα Λαυρέντιο του Βελγίου για “εκβιασμό και απάτη”

admin

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 15 Παλαιστίνιους ενόπλους στη βόρεια Γάζα

admin

Λιθουανία: Η Ευρώπη πρέπει να αξιοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για να στηρίξει την Ουκρανία

admin