Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να δώσει πράσινο φως στις συνομιλίες για την ένταξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ετοιμάζεται να προτείνει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία, δίνοντας ώθηση στο Κίεβο καθώς επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι σύμμαχοι του θα συνεχίσουν τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη, μεταδίδει το Bloomberg. 

Η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει την έναρξη μιας πολυετούς ενταξιακής διαδικασίας τον επόμενο μήνα, μεταδίδει το πρακτορείο επικαλούμενο άτομα με γνώση της υπόθεσης. 

Η Επιτροπή πάντως μπορεί να επιμείνει να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένους τομείς προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς, ως ενδιάμεσων βημάτων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

Μόλις η Επιτροπή κάνει τη σύστασή της, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να την υπογράψουν, πιθανότατα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Μετά από αυτό, η Ουκρανία θα ξεκινήσει τη μακρά διαδικασία για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να ευθυγραμμιστεί με τη νομοθεσία της Ε.Ε. σε περισσότερους από 30 τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου και της οικονομίας.

Για την Ε.Ε. η ένταξη της Ουκρανίας μπορεί να είναι ένα κρίσιμο τεστ για την ικανότητα του μπλοκ να απορροφά νέα μέλη και να προσαρμόζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και οι παλαιότερες αιτήσεις από πολλές άλλες χώρες, ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια για ένταξη στο μπλοκ, περιπλέκουν τη συζήτηση, σημειώνει το Bloomberg. 

Η αναβίωση της διεύρυνσης του μπλοκ των 27 μελών έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Ε.Ε. επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα παραμείνουν εντός ευρωπαϊκής τροχιάς και όχι της Ρωσίας ή της Κίνας, προσθέτει. 


 

Related posts

Ισραήλ – Γάζα – ΟΗΕ: Η Άγκυρα ανησυχεί για την απόφαση ορισμένων χωρών να διακόψουν την χρηματοδότηση της Unrwa

admin

Η αντιπολίτευση καλεί τους Ρώσους να στηρίξουν τον Μπορίς Ναντιέζντιν ενάντια στον Πούτιν

admin

Η Ουκρανία απορρίπτει τη μεσολάβηση του “φιλορώσου” πάπα Φραγκίσκου

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Σίσι την παραμονή της διεξαγωγής των εκλογών στην Αίγυπτο

admin

Τεχνολογία: “Ποδαρικο” στο 2024 με απολύσεις – Μετριάζονται οι ελπίδες για επιστροφή του κλάδου σε ανάπτυξη

admin

Στο Πεκίνο μεταβαίνει ο Μπλίνκεν για την αναβίωση του σινοαμερικανικού διαλόγου

admin

Προς “μεικτή” κυβέρνηση πολιτικών-τεχνοκρατών οδεύει η Ολλανδία

admin

Η Juwai IQI διορίζει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΙΕΑ σε ρόλο στρατηγικού συμβούλου

admin

Μαλαισία: Οι έρευνες για τον εντοπισμό της πτήσης MH370 πρέπει να συνεχιστούν

admin