Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η κεφαλαιοποίηση της Gazprom υποχώρησε κάτω από της θυγατρικής Gazprom Neft

Η κεφαλαιοποίηση της Gazprom, της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου στον κόσμο με βάση την παραγωγή και τα αποθέματα, υποχώρησε κάτω από την κεφαλαιοποίηση της πετρελαϊκής της θυγατρικής Gazprom Neft, εν μέσω υψηλών τιμών πετρελαίου και μετά την ανακοίνωση μερίσματος από τη θυγατρική της.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, η κεφαλαιοποίηση της Gazprom ανέρχεται στα 3,992 τρισ. ρούβλια (43,38 δισ. δολάρια), ενώ η κεφαλαιοποίηση της Gazprom Neft έχει αυξηθεί στα 3,998 τρισ. ρούβλια.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό σημάδι των αντιξοοτήτων για την Gazprom, η οποία κάποτε στόχευε σε κεφαλαιοποίηση 1 τρισ. δολαρίων, αλλά τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Gazprom αγόρασε την Gazprom Neft, η οποία τότε ονομαζόταν Sibneft για περισσότερα από 13 δισ. δολάρια από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς το 2005.

Το 2007, η Gazprom ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως με κεφαλαιοποίηση άνω των 330 δισ. δολαρίων. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Gazprom και στη συνέχεια έγινε πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, είχε δηλώσει τότε ότι ήθελε η Gazprom να γίνει η πιο η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο.

Στο μεταξύ, η Gazprom Neft ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το διοικητικό της συμβούλιο πρότεινε την καταβολή 82,94 ρουβλίων ανά μετοχή σε μέρισμα εννεαμήνου, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία BCS με έδρα τη Μόσχα ανέφερε ότι η αποτίμηση της Gazprom Neft ξεπέρασε εκείνη της Gazprom για πρώτη φορά τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2016. “Το έναυσμα για την ισχυρή αύξηση των μετοχών της Gazprom Neft ήταν η ανάκαμψη της πετρελαϊκής βιομηχανίας, το υψηλό κόστος του πετρελαίου και τα μερίσματα”, ανέφερε.

Related posts

JPMorgan: Κατέληξε σε διακανονισμό για την υπόθεση του Τζέφρι Επστάιν

admin

Η Βόρεια Κορέα λέει πως δοκίμασε νέο βαλλιστικό υπερηχητικό πύραυλο

admin

Ενρία: Η ΕΚΤ θα ζητά εβδομαδιαία στοιχεία ρευστότητας από τις τράπεζες

admin

ΕΕ: Εξετάζει την απαγόρευση του “εθιστικού” TikTok Lite

admin

“Στρατιωτικό αντικείμενο” έπεσε στο έδαφος της Πολωνίας

admin

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Μπλίνκεν για την Κίνα και για το πραξικόπημα στον Νίγηρα

admin

Γαλλία: Ο Σαρκοζί θα δικαστεί κατηγορούμενος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του από τη Λιβύη

admin

Η Τουρκία προσμένει επενδύσεις 10 δισ. δολάρια από την επίσκεψη Ερντογάν στον Κόλπο

admin

Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Ισραηλινούς ομήρους που θα απελευθερώσει η Χαμάς

admin