Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ενεργειακή μετάβαση μέσω ασφαλιστικών κεφαλαίων

Το πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στον τομέα της

ενεργειακής σταθερότητας

στην ΝΑ Ευρώπη και στην απεξάρτηση από τα Ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ανέδειξε ο

Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης

, κατά την διάρκεια του συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας, στο οποίο αναλύθηκαν και οι μεγάλοι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή στον τομέα των επιχειρήσεων.

Ο κ. Τσούνης υποστήριξε ότι οι υποδομές της χώρας κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, συνέβαλαν στην διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού μετριάζοντας τους κινδύνους από την αδιαλλαξία του Κρεμλίνου. «Αν δεν υπήρχε η Ελλάδα, η Βουλγαρία δεν θα τα είχε βγάλει πέρα τον προηγούμενο χειμώνα» είπε ο αμερικανός αξιωματούχους, τονίζοντας ότι η χώρα μας μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην τροφοδοσία των χωρών στα βόρεια σύνορα τόσο σε ότι αφορά το φυσικό αέριο όσο και τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ανάπτυξη της Ρεβυθούσας, το FSRU στην Αλεξανδρούπολη αλλά και οι άλλες αντίστοιχες υποδομές που δρομολογούνται σε όλη τη χώρα, συμπληρώνουν όπως τόνισε τη γεωστρατηγική της θέση. «Η χώρα ως πάροχος ενέργειας οδηγεί σε ευημερία, και αυτόματα σε ειρήνη και σταθερότητα».

Ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε και στο μεγάλο άλμα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη δεκάδα στην Ευρώπη στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, δεδομένου ότι υπάρχουν περισσότερες από 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο και ισχυρά ανεμολογικά δεδομένα που επιτρέπουν την αξιοποίηση και της αιολικής ενέργειας.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσούνης επιβεβαίωσε και το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από Αμερικανικές εταιρείες τόσο στις τεχνολογίες των - όσο και σε άλλες υποδομές που συνδέονται με την απανθρακοποίηση και την πράσινη μετάβαση. Ο αμερικανός Πρέσβης μίλησε και για την σημασία του LNG που οι ΗΠΑ έχουν ηγεμονικό ρόλο. «Το LNG θα είναι μέρος του ενεργειακού μείγματος για πολλά χρόνια. Θα ήθελα πολύ να ζήσω σε ένα κόσμο που θα μπορούσαν όλα να δουλεύουν με ανανεώσιμη ενέργεια αλλά ο ήλιος δεν λάμπει πάντα και ούτε ο αέρας πάντα φυσάει».

tsounis1-1280x720

Τι αλλάζει στον ασφαλιστικό κλάδο

Στην ίδια ενότητα του πάνελ αναλύθηκαν και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις υποδομές και τα ενεργειακά assets που αποτελούν την νέα σκληρή πραγματικότητα, με την οποία είναι αντιμέτωπη η κοινωνία μετά την ενεργειακή κρίση.

Ο Δημήτρης Τσεσμετζόγλου διευθύνων σύμβουλος της Howden Hellas & Cyprus από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς brokers παγκοσμίως, μίλησε για τις μεγάλες προκλήσεις που φέρνει στις επιχειρήσεις η κλιματική αλλαγή. «Βλέπουμε την κλιματική αλλαγή όπως δεν την έχουμε ξαναδεί», επισήμανε και τόνισε ότι πλέον οι καιρικές μεταβολές γίνονται κανόνας που δεν μπορείς να προβλέψεις, κάτι που απαιτεί τον επανασχεδιασμό του ασφαλιστικού τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε υπολογίζονται σε 9 τρισεκατομμύρια, οι επενδύσεις ετησίως για την ενεργειακή μετάβαση την επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο νούμερο που απαιτεί όπως υπογράμμισε, τεράστια προσπάθεια για να ανταποκριθούμε και να καλύψουμε, επειδή στην πραγματικότητα η ασφάλιση είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός (backstop) έναντι κάθε κινδύνου.

Ο κ. Τσεσμετζόγλου επισήμανε ότι κανένας ισολογισμός δεν μπορεί να προστατευτεί χωρίς ασφάλιση, όμως παραδέχτηκε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος δεν έχει κατανοήσει καλά τους πραγματικούς κινδύνους που ανακύπτουν.

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν μπορούν να μοντελοποιηθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς αυτό που συμβαίνει γίνεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία.

«Το κλίμα αλλάζει όλο το περιβάλλον. Είναι πράγματα που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Τις επόμενες δεκαετίες το

50%

του πληθυσμού θα εκτεθεί σε

ακραία φαινόμενα

, είτε είναι ζέστη είτε πλημμύρες ή οτιδήποτε άλλο. Δεν είχαμε ποτέ πλημμύρες στην Ελλάδα. Δείτε όμως τι συμβαίνει τώρα».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο γεγονός ασφάλισης συμβάντων που έχει σημειωθεί ποτέ στην χώρα, στην πραγματικότητα θα είναι οι πλημμύρες. Μέχρι τώρα νομίζαμε ότι ήταν σεισμοί. Όμως τα γεγονότα της Θεσσαλίας και του Βόλου ανατρέπουν τα δεδομένα. Ως ασφαλιστικός κλάδος, τόνισε ο κ. Τσεσμετζογλου προσπαθούμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλύψουμε όλους αυτούς τους κινδύνους, αλλά πρέπει να τους κατανοήσουμε.

«Πρέπει η βιομηχανία, οι κατασκευαστές, οι κυβερνήσεις, οι χρηματοδότες και οι ασφαλιστικές να κατανοήσουν και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που έχουμε». Ο επικεφαλής της Howden, σημείωσε ότι «πρέπει να τρέξουμε γρήγορα και πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα. Χωρίς στρατηγικές συνεργασίες, αυτό θα είναι πολύ δύσκολο».

Related posts

Νέος κατώτατος μισθός των 780 ευρώ: Σε ισχύ από σήμερα – Πόσο αυξάνονται τα Δώρα και τα επιδόματα

admin

Γιατί εκτοξεύτηκαν τα κόστη επισκευής από τρακάρισμα;

admin

Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»: Μέχρι πότε θα επιδοτούνται από το κράτος οι δόσεις των στεγαστικών δάνειων

admin

Η (χλωμή τη βλέπω) συγκυβέρνηση, η έκπληξη της ΔΕΗ, τα νέα ΙΚΕΑ από τον Φουρλή και… τα ψάρια του Ιονίου

admin

Η Intracom Telecom Ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Χώρας

admin

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Μειώνεται η «ποινή» του 30% – Θα επιβάλλεται αναλογικά με τις ημέρες απασχόλησης

admin

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Ποιοι πληρώνονται σήμερα – Δείτε όλες τις ημερομηνίες

admin

Νέα σημαντική επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο Μπουρλά

admin

Τουρκία: Σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ υποχώρησε η λίρα

admin