Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία ευχαριστεί τη Γερμανία για την ισχυρή υποστήριξή της στην ένταξή της στη ζώνη Σένγκεν

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Μαρίγια Γκάμπριελ ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη σθεναρή υποστήριξή της στην άμεση ένταξη της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα ομόλογό της, Αναλένα Μπέρμπκοκ, στο Βερολίνο.

“Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πολλά για τη Βουλγαρία και τον βουλγαρικό λαό. Η Γερμανία είναι έμπιστος σύμμαχος και μακροχρόνιος εταίρος μας και η υποστήριξή της για την ένταξη στη Σένγκεν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι απαραίτητη”, τόνισε η Μαρίγια Γκάμπριελ.

Ο κ. Μπέρμποκ δήλωσε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία εργάστηκαν σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση και τώρα είναι η σειρά των χωρών της Σένγκεν να τηρήσουν το λόγο τους και να τους δεχτούν.

Η κ. Γκάμπριελ ευχαρίστησε επίσης τη Γερμανία για την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα της Βουλγαρίας για ένταξη στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στον τομέα των επενδύσεων, των νέων τεχνολογιών, της συνεργασίας στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Η Μπέρμποκ εξήρε την υποστήριξη που παρέχει η Βουλγαρία στην Ουκρανία. “Με χαρά διαπιστώνω ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μια λέξη για τη Βουλγαρία”, υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός.

Επισήμανε ότι η Βουλγαρία είναι μεταξύ των χωρών που συνεχίζουν να διατηρούν έναν λειτουργικό διάδρομο για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μαζί με την Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Όσον αφορά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, η κ. Μπέρμποκ δήλωσε ότι είδε την κατάσταση επί τόπου κατά την επίσκεψή της στην περιοχή. “Προφανώς, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό το ζήτημα”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου είναι απαραίτητο. Ζήτησε την απελευθέρωση των ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς κατά την επίθεση και δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών του επιχειρήσεων.

“Για να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή, πρέπει να υπάρξουν δύο ανεξάρτητα κράτη”, τόνισε η κ. Μπέρμποκ.

“Η Βουλγαρία καταδικάζει σθεναρά τις βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ… Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε η κ. Γκάμπριελ.

Η διεύρυνση της ΕΕ, η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ήταν επίσης θέματα των συνομιλιών μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης παραμένει βασική προτεραιότητα για τη Βουλγαρία, δεδομένου ότι αποτελεί εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, δήλωσε η κ. Γκάμπριελ. Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού, δίκαιου και καλά λειτουργικού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου εντός της ΕΕ.

“Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία ενόψει της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Βουλγαρία παρέχει επίσης πολιτική, διπλωματική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια και φιλοξενεί χιλιάδες Ουκρανούς πολίτες που διαφεύγουν από τον πόλεμο”, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν επιδιώκει να καλέσει τον Μακάρθι μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών για το όριο του χρέους

admin

Ο ΔΟΑΕ ζητά καλύτερη πρόσβαση στον σταθμό της Ζαπορίζια “για να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν εκρηκτικά”

admin

Πόλεμος στο Σουδάν: 64 αιχμάλωτοι στρατιώτες απελευθερώθηκαν από παραστρατιωτικούς

admin

Προειδοποίηση Nomura: Σε κίνδυνο για νομισματική κρίση Τουρκία, Τσεχία, Σρι Λάνκα και Ρουμανία

admin

ΟΗΕ για Γάζα: “Στα πρόθυρα της διάλυσης ή και πέρα από αυτά” η ανθρωπιστική κατάσταση

admin

Ξεκινά στην Αβάνα η σύνοδος της G77+ Κίνα για μια “νέα, διεθνή οικονομική τάξη”

admin

Πεσκόφ: Η Μόσχα δεν αποκλείει τη δημιουργία μιας “ουδέτερης ζώνης” σε ουκρανικά εδάφη

admin

Κίνα και Κιμ Γιονγκ Ουν έστειλαν συγχαρητήρια στον Πούτιν

admin

Προειδοποίηση Μακρόν σε Νετανιάχου: Η εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού από τη Γάζα συνιστά έγκλημα πολέμου

admin