Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΔΑΕ ετοιμάζει κλήση για τον διοικητή της ΕΥΠ

Με αργά βήματα προχωράει η ΑΔΑΕ στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Αλλά προχωράει. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών τα μέλη της κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θα επιμείνουν στο αίτημά τους προς την ΕΥΠ να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ. Αυτή με την οποία το δικαστήριο την υποχρέωνε να ενημερώσει για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι – για την οποία σας είχα προϊδεάσει – είναι να κληθεί σε ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, προκειμένου να εξηγήσει την άρνηση της υπηρεσίας να εφαρμόσει δικαστική απόφαση. Η πρόταση δεν απερρίφθη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, όμως, ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Μπακάλης (εκ των παλαιότερων μελών της Αρχής και γνώστης του νομικού πλαισίου, σημειώνω) ζήτησε να μετατεθεί η απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση. Προκειμένου στο μεταξύ να προφτάσει να γνωμοδοτήσει επί της κλήσης του Δεμίρη ο εξίσου έμπειρος νομικός σύμβουλος της ΑΔΑΕ Ηλίας Θεοδωράτος. Πηγή μου δεν αντιστάθηκε, βέβαια, να μου σχολιάσει πως υπήρξε μια απορία μεταξύ άλλων μελών για το ότι δεν πρόλαβαν να λύσουν τις σχετικές απορίες τους, ενώ η ατζέντα της χθεσινής συζήτησης ήταν γνωστή από την περασμένη εβδομάδα…

Του Κώστα Μητρόπουλου

Μετεκλογική ακρόαση

Η απόφαση, λοιπόν, για την κλήση του διοικητή της ΕΥΠ στην ανεξάρτητη Αρχή μετατίθεται για την επόμενη Τετάρτη και η ακρόασή του θα γίνει μετεκλογικά. Το κατενάτσιο, εξάλλου, δεν ενοχλεί πολλούς (εκτός ίσως μόνο από τον Ανδρουλάκη) αφού όσο πιο μακριά από τις εκλογές γίνουν αυτά, τόσο το καλύτερο. Πάντως, από ό,τι μου λένε, η κλήση αναμένεται να πραγματοποιηθεί. Στο μεταξύ – σύμφωνα, πάντοτε, με όσα πληροφορούμαι – θα ενημερωθεί ο Ανδρουλάκης ότι δεν κατέστη εφικτό να ενημερωθεί η Αρχή για το ακριβές περιεχόμενο του αιτιολογικού με το οποίο εγκρίθηκε η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, αλλά ότι η ΑΔΑΕ θα συνεχίσει την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση.

Διασταύρωση στοιχείων

Επειδή, πάντως, ανέφερα τη χρονική συγκυρία και τις επικείμενες ευρωεκλογές, να σας πω ότι κάπου πήρε το αφτί μου ότι μετά τις κάλπες θα κινηθεί μια κρίσιμη διαδικασία και για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, που έχει στα χέρια του περίπου επτά μήνες πια την υπόθεση, θα κινήσει τη διαδικασία της διασταύρωσης των στοιχείων όσων παρακολουθούνταν με το παράνομο λογισμικό Predator κι εκείνων που παρακολουθούσε με τα συμβατικά μέσα της η ΕΥΠ. Σημειώνω, έτσι, για την Ιστορία, ότι έχουν συμπληρωθεί 25 μήνες από την έναρξη των δικαστικών ερευνών για το θέμα των υποκλοπών με το Predator.

Δοκιμαστές στο Ζαγόρι

Δεν βαριόμαστε ποτέ, όμως, στη χώρα αυτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του στην οποία αποκαλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «Λουδοβίκο», δημοσίευσε μια επιστολή της ΕΛ.ΑΣ. προς τον ΕΦΕΤ, με την οποία δινόταν η οδηγία να ελεγχθούν τα τρόφιμα και τα ποτά που θα κατανάλωνε ο Πρωθυπουργός στην επίσκεψή του για την εκδήλωση της UNESCO στη Βίτσα Ζαγορίου. Ε, δεν ήθελε πολύ για να διακινηθεί και στα social media και να γίνει ένας μικρός χαμός. Τόσο που η ΕΛ.ΑΣ. αναγκάστηκε χθες να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση. Για να διαβεβαιώσει ότι η οδηγία αυτή αφορούσε όλους τους καλεσμένους της εκδήλωσης και ότι δόθηκε βάσει πάγιας διαδικασίας και πρωτοκόλλου που αφορά την ασφάλεια επίσημων προσώπων και εφαρμόζεται «εδώ και δεκαετίες». Οτι δεν κυκλοφορεί, δηλαδή, ο Πρωθυπουργός με προσωπικούς δοκιμαστές…

Η απόβαση και οι φρεγάτες

Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως και το επιβεβαίωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: στις 6 Ιουνίου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές, θα βρεθεί στη Γαλλία, καλεσμένος του Εμανουέλ Μακρόν, μαζί με δεκάδες ξένους ηγέτες, για τις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία. Επί τη ευκαιρία, λοιπόν, θα κάνει κι ένα πέρασμα από τα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belharra, που θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό από το 2025. Ως προς τα αμυντικά σχέδια, πάντως, ο Πρωθυπουργός κοιτάει περισσότερο στον… ουρανό. Οπως δήλωσε (Action24), προτεραιότητα είναι η αντιπυραυλική προστασία, αλλά και η επιθυμία απόκτησης 30 μαχητικών Rafale, από τα 24 που ήδη διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.

Σε άλλο τελικό

Μιλώντας, όμως, για τον Πρωθυπουργό, μπορεί χθες να μην ήταν στον τελικό του Conference League αλλά θα είναι αύριο, Παρασκευή, στον τελικό του… Conference Cup. Πρόκειται για το ποδοσφαιρικό κύπελλο του συλλόγου αποφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών, στο οποίο συμμετέχει ως παίκτης, στην εντεκάδα μιας εκ των ομάδων, της SAKA FC, με συμπαίκτη και τον γιο του, Κωνσταντίνο. Σύμφωνα με τα στατιστικά των επιδόσεων που βλέπουμε, μάλιστα, στις σελίδες των κολλεγιόπαιδων, στη φετινή διοργάνωση ο Μητσοτάκης όχι απλώς έχει παίξει, αλλά έχει διακριθεί και ως σκόρερ με πέντε γκολ.

Related posts

Εκλογές 2023: Η ώρα των διερευνητικών εντολών – Η διαδικασία

admin

Διαρκείς οι παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων

admin

Τα 4 διλήμματα που βάζει το ΠΑΣΟΚ στους ψηφοφόρους

admin

Τρεις πτήσεις στην Αθήνα για τον «θωρακισμένο» Ερντογάν

admin

Έρχονται νέα μέτρα κατά της ακρίβειας – Τι ανέφερε ο Μητσοτάκης για τα αυθαίρετα

admin

«Εμείς έχουμε τον τρόπο να νικάμε τη ΝΔ»

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο χαρτί της πόλωσης

admin

Δένδιας – Τσαβούσογλου: Σε θερμό κλίμα η συνάντηση – Βήματα αλληλοϋποστήριξης

admin

Μυστικές διεργασίες για τα Γλυπτά

admin