Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Χάρβαρντ, Κλοντίν Γκέι

Παραιτείται από τη θέση του προέδρου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ η Κλοντίν Γκέι, τερματίζοντας μια σύντομη και ταραχώδη θητεία που αμαυρώθηκε από ισχυρισμούς για λογοκλοπή και μια διαμάχη στην πανεπιστημιούπολη για τον αντισημιτισμό, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

“Μετά από διαβούλευση με τα μέλη της Εταιρείας, κατέστη σαφές ότι είναι προς το συμφέρον του Χάρβαρντ να παραιτηθώ, ώστε η κοινότητά μας να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή με έμφαση στο ίδρυμα και όχι σε κάποιο άτομο”, αναφέρει η Γκέι σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η αποχώρησή της έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά την έναρξη της θητείας της τον Ιούλιο, ως η πρώτη μαύρη πρόεδρος του Χάρβαρντ. Μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου απολάμβανε την ομόφωνη υποστήριξη της Harvard Corp. του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

Από τότε, ωστόσο, έχουν προκύψει νέα ερωτήματα σχετικά με το ακαδημαϊκό της έργο, αλλά και μια “εξέγερση” από τους χορηγούς του ιδρύματος για τον χειρισμό περιστατικών αντισημιτισμού.

“Ήταν θλιβερό να αμφιβάλλω για τη δέσμευση μου στο να αντιμετωπίζω το μίσος και να υποστηρίζω την επιστημονική ακεραιότητα – δύο θεμελιώδεις αξίες στο ποια είμαι – αλλά και τρομακτικό να υποβληθώ σε προσωπικές επιθέσεις και απειλές που τροφοδοτούνται από τη φυλετική εχθρότητα”, αναφέρει η Κλοντίν Γκέι σε επιστολή της στα μέλη της κοινότητας του Χάρβαρντ. Θα παραμείνει μέλος της σχολής.

Η Harvard Corp., με επικεφαλής την Πένι Πρίτζκερ ανακοίνωσε ότι ο καθηγητής και επικεφαλής ακαδημαϊκός, Άλαν Γκάρμπερ θα αναλάβει προσωρινός πρόεδρος στο ίδρυμα. 

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας Harvard Crimson ότι η Κλοντίν Γκέι θα παραιτηθεί την Τρίτη, μετά από νέες καταγγελίες για λογοκλοπή που αναφέρθηκαν στη Washington Free Beacon.

Η απότομη πτώση της Γκέι φέρνει στο προσκήνιο την ένταση που επικρατεί στην πανεπιστημιούπολη μετά τις φριχτές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ τον Οκτώβριο. 

Η αντιπολίτευση στην Γκέι είχε δημιουργηθεί εδώ και εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας από τους προκατόχους της ως πρόεδρος του Χάρβαρντ, ο Λάρι Σάμερς, επέκρινε το πανεπιστήμιο επειδή δεν μίλησε, αφού περισσότερες από 30 φοιτητικές ομάδες κατηγόρησαν το Ισραήλ αποκλειστικά για τη βία. Η Gay στη συνέχεια καταδίκασε τις “τρομοκρατικές φρικαλεότητες”.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μια άλλη διαμάχη είχε αρχίσει να στροβιλίζεται γύρω από την Γκέι που τροφοδοτήθηκε από άρθρα σε συντηρητικά μέσα ενημέρωσης για το εάν είχε διαπράξει λογοκλοπή.

Υποστηρίζοντας την Γκέι στις 12 Δεκεμβρίου η Harvard Corp. ανακοίνωσε ότι είχε εξετάσει το έργο της και βρήκε “μερικές περιπτώσεις ανεπαρκούς αναφοράς”, αλλά όχι παραβίαση των ερευνητικών προτύπων του Χάρβαρντ. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ωστόσο στις 20 Δεκεμβρίου όταν βρήκε δύο ακόμη παραδείγματα “γλώσσας χωρίς να γίνεται η κατάλληλη απόδοση”. 

Επιπλέον, μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η οποία είχε ήδη ανακοινώσει έρευνα για τον αντισημιτισμό στο Χάρβαρντ, διεύρυνε την εστίασή της για να συμπεριλάβει τον χειρισμό του σχολείου σχετικά με τις κατηγορίες για λογοκλοπή κατά της Γκέι.

Η θέση της δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα σε μια ακρόαση της Βουλής τον Δεκέμβριο για τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ. Η Γκέι μαζί με τους προέδρους του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης στο πλαίσιο της κατάθεσης τους απέτυχαν να καταδικάσουν τη γενοκτονία κατά των Εβραίων ως παραβίαση της πανεπιστημιακής πολιτικής κατά τη διάρκεια της ακρόασης στη Βουλή. 

Οι υπεκφυγές και νομικιστικές απαντήσεις των προέδρων των ιδρυμάτων στις ερωτήσεις των βουλευτών προκάλεσαν ευρεία οργή. Τα βίντεα από τις καταθέσεις έγιναν viral στα social media.

Η Γκέι ζήτησε αργότερα συγγνώμη σε μια συνέντευξη της στο Crimson, λέγοντας ότι οι εκκλήσεις για βία ή γενοκτονία κατά της εβραϊκής κοινότητας ή οποιασδήποτε θρησκευτικής ή εθνικής ομάδας είναι “κακές” και “δεν έχουν θέση στο Χάρβαρντ”.

Ακόμη και πριν από την ακρόαση, ωστόσο, πολλοί μεγάλοι δωρητές είχαν αρχίσει να επανεξετάζουν τις δωρεές τους στο Χάρβαρντ, το παλαιότερο και πλουσιότερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Bloomberg. 

Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Ιντάν Όφερ και η Λέσλι Βεξνερ απέσυραν την υποστήριξή τους, ενώ και άλλοι απόφοιτοι περιόρισαν επίσης τις δωρεές τους.

Ο διευθυντής hedge fund, Σεθ Κλάρμαν και ο Αμερικανός γερουσιαστής, Μιτ Ρόμνει, που είναι και οι δύο απόφοιτοι, κατηγόρησαν το πανεπιστήμιο ότι αγνόησε την ασφάλεια των Εβραίων φοιτητών καθώς οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη εντάθηκαν εν μέσω της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα. Ο επενδυτής Μπιλ Άκμαν ζήτησε την παραίτηση της Γκέι. 

Η Γκέι είναι κόρη μεταναστών από την Αϊτή και απέκτησε το διδακτορικό της στο Χάρβαρντ το 1998. Αφού δίδαξε στο Στάνφορντ, επέστρεψε στο Χάρβαρντ το 2006 ως καθηγήτρια. Κατείχε μια σειρά από διοικητικές θέσεις, ενώ διετέλεσε κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Χάρβαρντ, προτού διοριστεί πρόεδρος.

“Όταν θα θυμόμαστε τη σύντομη προεδρία μου, ελπίζω ότι θα θεωρηθεί ως μια στιγμή αφύπνισης της σημασίας του να προσπαθήσουμε να βρούμε την κοινή μας ανθρωπιά – και να μην επιτρέψουμε στη μνησικακία και τις επιθέσεις να υπονομεύσουν τη ζωτική διαδικασία της εκπαίδευσης”, αναφέρει η Γκέι στη δήλωση της.

Related posts

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν τουλάχιστον τρία ουκρανικά drones σε ρωσικό εναέριο χώρο

admin

Ρωσία: Φωτιά σε κτίριο στο Κουρτσάτοφ, έπειτα από επίθεση ουκρανικού drone

admin

Μπορέλ: Η ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης ίσως χρειαστεί να “επιβληθεί” στο Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα

admin

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: H EE κινητοποιεί 500.000 ευρώ ως πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια

admin

Τζ. Πάουελ: Δεν βιαζόμαστε να χαλαρώσουμε τη νομισματική πολιτική

admin

Γερμανία: Προώθηση των εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα

admin

Η Ιταλία επιθυμεί διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης στον Νίγηρα

admin

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία Ουκρανών για τη ρωσική εισβολή

admin

Η Ουκρανία προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά Πολωνίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας

admin