Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η συνάντηση Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ

Ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας σε εξοχική κατοικία που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από το Σαν Φρανσίσκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτησε διά χειραψίας τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ μόλις βγήκε από το αυτοκίνητό του, λέγοντας “χαίρομαι που σας ξαναβλέπω”.

Το τετ-α-τετ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) είναι το πρώτο μεταξύ των δύο ηγετών μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της G20 στην Ινδονησία πριν από έναν χρόνο. Αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες και έχει στόχο την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Η συνάντηση πιθανόν να μην καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο αλλά το σημαντικό για τους Μπάιντεν και Σι είναι να διασφαλίσουν ότι η σινοαμερικανική σχέση, που είναι ιδιαίτερα οξυμένη, θα παραμείνει υπό έλεγχο.

“Δεν προσπαθούμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα”, διαβεβαίωσε χθες, Τρίτη, ο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον οποίο στόχος είναι “να είμαστε σε θέση να παίρνουμε το τηλέφωνο και να μιλάμε, αν υπάρχει κρίση”.

Ωστόσο εκτίμησε ότι η Κίνα του Σι έχει “πραγματικά προβλήματα” μπροστά “στην αποκατάσταση της ηγετικής θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο”.

“Είμαστε αντίθετοι στον ορισμό των σινοαμερικανικών σχέσεων με όρους ανταγωνισμού”, δήλωσε από την πλευρά της η Μάο Νινγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Related posts

Η “11η Σεπτεμβρίου” του Ισραήλ

admin

Κρεμλίνο: “Πρέπει να μάθουμε τον στόχο των συνομιλιών στη Σαουδική Αραβία για την Ουκρανία”

admin

Επιβεβαίωσε η Eurostat τα στοιχεία για τον πληθωρισμό: Στο 4,1% η Ελλάδα, στο 6,1% η Ευρωζώνη

admin

Ζελένσκι σε G7: Ο Πούτιν υπολογίζει στην κατάρρευση της δυτικής στήριξης προς την Ουκρανία

admin

Το Ισραήλ λέει πως ο Ερυθρός Σταυρός δεν έχει συναντηθεί με τους ομήρους της Χαμάς

admin

AB InBev: Νίκησε τις εκτιμήσεις παρά το πλήγμα στην Bud λόγω τρανς influencer

admin

Συνολικά 50 ενόπλους της Χαμάς σκότωσε μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα ο ισραηλινός στρατός

admin

Ørsted: Κατασκευάζει στη Βρετανία το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο παγκοσμίως

admin

Η ΕΕ εκταμίευσε την πέμπτη πληρωμή 1,5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

admin