Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μικρές αλλαγές στα αναθεωρημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο με μικρότερο ρυθμό απ’ ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά, όπως έδειξαν τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, δίνοντας ώθηση στις ελπίδες ότι θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες οι μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve. 

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,2% τον Δεκέμβριο αντί για 0,3% που είχε ανακοινωθεί αρχικά, σύμφωνα με τις αναθεωρήσεις στα στοιχεία του πληθωρισμού που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. 

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου ωστόσο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας μηνιαία αύξηση 0,2% του δείκτη, αντί για 0,1% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. 

Η αναθεώρηση καλύπτει τα στοιχεία από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι το Δεκέμβριο του 2023. Στα ετήσια στοιχεία, που δεν είναι εποχιακά προσαρμοσμένα, δεν έγιναν αναθεωρήσεις. 

Σε επίπεδο δομικού δείκτη – χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα και την ενέργεια – η μέτρηση παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,3% τον Δεκέμβριο. 

Τα αναθεωρημένα στοιχεία έρχονται μετά από ένα μπαράζ δηλώσεων από τους αξιωματούχους της Fed ότι η τράπεζα δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια της καθώς θέλει να δει περισσότερο στοιχεία ότι οι ανοδικές πιέσεις μετριάζονται και οι τιμές θα υποχωρήσουν και θα παραμείνουν κοντά στον στόχο του 2% πριν αρχίσει τη χαλάρωση της πολιτικής της. Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης οδηγώντας τα στο 5,25% με 5,50% που είναι σήμερα. 

Related posts

Δ. Καιρίδης: Όχι στο παράνομο, ναι στο λελογισμένα νόμιμο – Η χώρα δεν αλλάζει μεταναστευτική πολιτική

admin

ΗΠΑ: Τα πλήγματα κατά Χούθι στην Υεμένη είχαν “θετικά αποτελέσματα”

admin

Αυστραλία: Καύσωνας στη Δυτική Αυστραλία αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών

admin

Στην Ιαπωνία μετά από εννέα χρόνια ο Έλον Μασκ

admin

Ισραήλ: Δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν σε επίθεση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

admin

Ελβετία: Προς ψήφο αύξησης της φορολογίας εταιρειών για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στο ελάχιστο επίπεδο του 15%

admin

Γερμανία: Κατάργηση 2.000 θέσεων εργασίας αποφάσισε η Miele

admin

Ταϊλάνδη: Εννέα νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες από έκρηξη σε αποθήκη πυροτεχνημάτων

admin

Η Ρωσία λέει πως κατέρριψε ουκρανικό πύραυλο πάνω από την Κριμαία

admin