Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε 5 τουρκικές ναυτιλιακές – Μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό για λογαριασμό της Ρωσίας

Σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εξωτερικών επέβαλαν κυρώσεις σε πέντε τουρκικές εταιρείες καθώς και σε έναν Τούρκο υπήκοο την Πέμπτη, επειδή φέρεται ότι βοήθησαν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε αυτές τις ναυτιλιακές εταιρείες ότι επισκευάζουν πλοία που συνδέονται με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και μεταφέρουν ρωσικά αγαθά που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις όπως drone και αισθητήρες.

Οι κυρώσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας που ανακοινώθηκε την Πέμπτη με σκοπό να εξουθενώσει την οικονομία, την ενέργεια και τους στρατιωτικούς τομείς της Μόσχας. Περισσότεροι από 150 στόχοι – περιλαμβανομένης της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ρωσίας καθώς και εταιρειών στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γεωργία – είναι μεταξύ των οντοτήτων στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Το πακέτο κυρώσεων είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν επιβληθεί ποτέ από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τα Υπουργεία Οικονομικών στην ιστορία.

Στη λίστα περιλαμβάνονται οι Margiana İnşaat Dış Ticaret, Demirci Bilişim Ticaret Sanayi, Denkar Gemi İnşaat, CTL Limited και το ναυπηγείο ID Ship Agency και ο ιδιοκτήτης του Ιλκέρ Ντογρουγιόλ. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι κυρώσεις θα επιβληθούν στις “Margiana İnşaat Dış Ticaret” και “Demirci Bilişim Ticaret Sanayi”, οι οποίες φέρονται να είναι μεταξύ των εταιρειών στις οποίες βασίζεται η Ρωσία για την εισαγωγή αγαθών διπλής χρήσης. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επιβάλει κυρώσεις στη ναυτιλιακή εταιρεία “Denkar Gemi İnşaat”, για φερόμενη παροχή υπηρεσιών επισκευής σε πλοία που συνδέονται με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Ανακοινώθηκε ότι η ναυπηγική εταιρεία ID Ship Agency με έδρα την Τουρκία και στον ιδιοκτήτη του Ιλκέρ Ντογρουγιόλ και στην εταιρεία CTL Limited θα επιβληθούν κυρώσεις για αιτία που δεν αποκαλύφθηκε.

“Η Ρωσία προσπαθεί να διαχειρίζεται μια πλήρη οικονομία παραγωγής εν καιρώ πολέμου και είναι εξαιρετικά δύσκολο να το κάνει αυτό με μυστικές, ευκαιριακές αγορές μικρών παρτίδων εξοπλισμού από διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Τζέιμς Ο’ Μπράιαν, επικεφαλής του Γραφείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον συντονισμό των κυρώσεων. “Σκοπός της δράσης είναι να περιοριστεί η αμυντική παραγωγική ικανότητα της Ρωσίας και να μειωθεί η ρευστότητα που πρέπει να πληρώσει για τον πόλεμό της”.

Αλλά επιβάλλοντας κυρώσεις σε κορυφαίες τουρκικές εταιρείες για φερόμενη συμμαχία με τη Ρωσία, η Ουάσιγκτον ασκεί πρόσθετη πίεση στην ήδη πλήρη σχέση της με την Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει παίξει εδώ και πολύ καιρό ένα αμφιλεγόμενο και επικίνδυνο παιχνίδι εξισορρόπησης μεταξύ των ΗΠΑ (και των άλλων δυτικών συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ) και της Ρωσίας, και αυτό έχει γίνει πιο περίπλοκο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ η Τουρκία παρείχε στην Ουκρανία όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, η Άγκυρα διατηρεί επίσης δεσμούς, μεταξύ άλλων στο εμπόριο, με τη Μόσχα.

Ωστόσο, αυτοί οι δεσμοί είναι επίσης τεταμένοι τώρα. Η Άγκυρα ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων το 2022 για τη θέσπιση της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επέτρεψε σε ζωτικής σημασίας αποστολές τροφίμων να περάσουν από τη Μαύρη Θάλασσα χωρίς φόβο επίθεσης. Η απόφαση του Κρεμλίνου, ωστόσο, να αποχωρήσει από τη συμφωνία τον Ιούλιο, έπληξε τις σχέσεις του με την Τουρκία.

Μετά τη ρωσική εισβολή, πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γουόλι Αντεγέμο, επισκέφθηκαν την Τουρκία για να εμποδίσουν τις τουρκικές εταιρείες να βοηθήσουν τη Ρωσία να σπάσει τα εμπάργκο. “Τους τελευταίους 18 μήνες, έχουμε μοιραστεί τις ανησυχίες μας με την τουρκική κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα και εξηγήσαμε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα με αυτούς στους οποίους έχουμε επιβάλει εμπάργκο ενέχει σημαντικό κίνδυνο”, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Η Αργεντινή του νέου προέδρου Χαβιέ Μιλέι δεν θα ενταχθεί στους BRICS

admin

Unıted Aırlınes:”Χαλαρωμένα μπουλόνια” βρέθηκαν κατά τις έκτακτες επιθεωρήσεις των Boeing 737 MAX 9

admin

Το 2023 ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί στη Βρετανία

admin

Ο ΠΟΥ καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο Αλ ‘Αχλι Αραμπ της Γάζας

admin

Ο Νίγηρας εξουσιοδοτεί τους στρατούς της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί να επέμβουν “σε περίπτωση επίθεσης”

admin

Ισραήλ: Η Άγκυρα δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει για αποκλιμάκωση της κατάστασης

admin

Ναμπιουλίνα: Η αποδυνάμωση του ρουβλίου ενέχει πληθωριστικούς κινδύνους

admin

Σόιγκου: Επί τρεις ημέρες αποκρούστηκαν επανειλημμένες ουκρανικές επιθέσεις

admin

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν

admin