Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε τροπολογία για πιο αποτελεσματική και δημοκρατική φορολογική πολιτική

Τροπολογία που προτάθηκε με πρωτοβουλία Παπαδημούλη, για πιο αποτελεσματική και δημοκρατική φορολογική πολιτική, προκειμένου να στηριχθούν κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου (BUDG), από τις ευρωομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πράσινων και των Φιλελευθέρων (Renew)

Στη γνωμοδότηση της BUDG με θέμα: “Ο ρόλος της φορολογικής πολιτικής σε περιόδους κρίσης”, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, “κατέθεσε συγκεκριμένες προοδευτικές τροπολογίες που εντάχθηκαν στο τελικό κείμενο της γνωμοδότησης για φορολογικά ζητήματα που αφορούν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της φορολογικής απάτης”.

Στην τροπολογία ο κ. Παπαδημούλης “εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ΕΕ, λόγω των περιορισμένων αρμοδιοτήτων της όσον αφορά την άμεση φορολογία και τις κοινωνικές πολιτικές, καθώς και του περιορισμένου μεγέθους του προϋπολογισμού της, δεν διαθέτει αποτελεσματικούς και άμεσους τρόπους καταπολέμησης της ανισότητας και του κινδύνου φτώχειας”.

Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη πιο αποτελεσματικής και δημοκρατικής λήψης αποφάσεων για τη φορολογική πολιτική της ΕΕ, “με ειδική πλειοψηφία”.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν (Δεκέμβριος 2022), τα οποία επικαλείται στην ανακοίνωσή του ο Ελληνας ευρωβουλευτής, “τα κράτη μέλη έχασαν 93 δισ. ευρώ το 2020 μόνο από το κενό στον ΦΠΑ. Την ίδια στιγμή, δεκάδες δισ. ευρώ χάνονται κάθε χρόνο από την απουσία δίκαιης και αποτελεσματικής φορολόγησης των πολυεθνικών και των υπερπλουσίων. Έσοδα που θα μπορούσαν να εισρεύσουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών και στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τη στήριξη κοινωνικών και αναπτυξιακών πολιτικών, μειώνοντας παράλληλα το βάρος που επωμίζονται δυσανάλογα οι πιο αδύναμοι και οι μικρομεσαίοι”.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Μεσανατολικό: Η μεθοριακή διάβαση της Ράφα θα ανοίξει αύριο Παρασκευή

admin

Γαλλογερμανική έκθεση καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να μεταρρυθμιστεί σε βάθος πριν διευρυνθεί

admin

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητεί “άμεση” εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Ισπανία: Επιτάχυνε στο 3,5% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

admin

Μαλαισία: Οι έρευνες για τον εντοπισμό της πτήσης MH370 πρέπει να συνεχιστούν

admin

Threads: Έφτασε τους 70 εκατ. χρήστες η απάντηση της Meta στο Twitter

admin

Οι Ρώσοι επιχειρούν να περικυκλώσουν την πόλη Αβντιίβκα, λένε οι Ουκρανοί

admin

Απεργίες σε περισσότερες από 30 χώρες στην Amazon.com εν μέσω Black Friday

admin

Άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, το 39ο στη σειρά, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

admin