Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ετοιμη η Πειραιώς για μέρισμα 78,8 εκατ. ευρώ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προεργασία των συστημικών τραπεζών για την πρώτη καταβολή μερίσματος, μετά από μια 15ετία, αναμένοντας την τυπική έγκριση των σχετικών αιτημάτων τους από τον SSM.

Μετά την Eurobank, που μετέφερε, τον περασμένο Δεκέμβριο, 410 εκατ. ευρώ από την τράπεζα στην μητρική του ομίλου και εισηγμένη στο ΧΑ, Eurobank Συμμετοχών τη σκυτάλη έλαβε η Πειραιώς. Η έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας συγκλήθηκε στις 13 Μαΐου και αποφάσισε τη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά το ποσό των 66,7 εκατ. ευρώ, με ισόποση επιστροφή κεφαλαίου στην Πειραιώς Financial Holding.

Το παραπάνω ποσό, συν μέρος της ρευστότητας, που διαθέτει η εισηγμένη Πειραιώς Financial Holding, θα χρησιμοποιηθούν για την καταβολή μερίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς υπέβαλε αίτημα στον επόπτη για τη διανομή στους μετόχους της ποσού 78,8 εκατ. ευρώ (0,063 ευρώ ανά μετοχή) από τα κέρδη του 2023 και, όπως οι υπόλοιπες τράπεζες, έχει προϋπολογίσει την επίδραση της παραπάνω καταβολής στους κεφαλαιακούς δείκτες. Η απάντηση στο αίτημα αναμένεται στις αρχές Ιουνίου και σε κάθε περίπτωση πριν την ημερομηνία της τακτικής γενικής συνέλευσης (28 Ιουνίου).

Το σώμα των μετόχων καλείται να επικυρώσει τη διανομή 187.365 ευρώ από τα λοιπά αποθεματικά και κέρδη εις νέον της Holding στο προσωπικό της (σ.σ. εξαιρούνται τα μέλη Δ.Σ) και την τροποποίηση της πολιτικής αποδοχών, μετά την αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Τροποποίηση της πολιτικής αποδοχών

Οι πιο ενδιαφέρουσες εκ των προτεινόμενων τροποποιήσεων είναι οι εξής: να μπορεί το ΔΣ αυξομειώνει τη δεξαμενή των δικαιούχων bonus, κατά τη διακριτική του ευχέρεια, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα υπερβαίνουν των προσδοκιών ή αποκλίνουν σημαντικών των αναμενόμενων αποτελεσμάτων, εισαγωγή κριτηρίων βιώσιμης ανάπτυξης (κλίμα και ESG) και τέλος η διευκρίνιση ότι οι μεταβλητές αποδοχές (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 100% των σταθερών αποδοχών κάθε δικαιούχου.

Η Πειραιώς ανακοίνωσε πρόσφατα ένα δυνατό σετ αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, με επιδόσεις σύμφωνες ή καλύτερες της εταιρικής καθοδήγησης για το σύνολο της φετινής χρονιάς. Η αύξηση κατά 1% των καθαρών εσόδων από προμήθειες (145 εκατ. ευρώ), σε σχέση με το παραδοσιακά ισχυρό τέταρτο τρίμηνο και η περαιτέρω μείωση σε επαναλαμβανόμενες λειτουργικές δαπάνες, σε συνδυασμό με τις σταθερές προθεσμιακές και το χαμηλότερο CoR, θέτουν βάσεις υπέρβασης του στόχου φετινής κερδοφορίας.

Η διοίκηση επιφυλάχθηκε για αναθεώρηση του guidance αργότερα μέσα στη χρονιά, εφόσον παραμείνει η τάση χαμηλού NPE formation. Μιλώντας στους αναλυτές, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Χρήστος Μεγάλου σημείωσε ότι, εφόσον το φετινό business plan υλοποιηθεί επιτυχώς, η συζήτηση με τις εποπτικές αρχές για τον στόχο διανομής του 25% των κερδών τρέχουσας χρήσης καθίσταται ευκολότερη. Υπό το παραπάνω πρίσμα, χαρακτήρισε, ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Related posts

Ετοιμη για το 5G SA η Cosmote, οι νέες δυνατότητες

admin

Εκλεισε η εξαγορά του Smart Park από την Trade Estates

admin

Πού στοχεύει η BriQ Properties μετά το deal με την ICI

admin

Τι λέει ο ΟΣΕ για τα προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων την Πέμπτη

admin

Real Consulting: Διευθύνουσα Σύμβουλος η Δ. Καρατζά

admin

Καθυστερούν οι Σαουδάραβες στην υπόθεση της Εθνικής

admin

Βακάκης (Jumbo): Δεν μπορούμε να κόψουμε περιθώρια κέρδους

admin

Βίνης (ΕΡΓΟΣΕ): Μέσα Ιουνίου η β’ φάση διαγωνισμών έξι έργων €4 δισ.

admin

Κρουαζιέρα: Ποντάρει στην Ελλάδα η Silversea Cruises

admin