Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ετοιμάζουν νέες «κόκκινες γραμμές»

Επισήμως, στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κανέναν λόγο να σχολιάσουν τα εσωτερικά τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα, όμως, πολιτικά και αισθητικά, που έμεινε ως εντύπωση από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιτρέπει στη Χαριλάου Τρικούπη να κάνει απτές τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς καμία ανάμειξη ή σχόλιο για τα όσα εξελίσσονται με φόντο την Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, συνεχίζουν κανονικά την αντιπολιτευτική τους δουλειά: κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ αυτές τις μέρες κάνουν περιοδείες στα νοσοκομεία της Αττικής στο πλαίσιο μιας μεγάλης ενημερωτικής καμπάνιας για να γίνουν σαφείς οι προγραμματικές θέσεις του κόμματος για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, οι βουλευτές κατέθεσαν το αίτημα για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη, όπως είχαν προαναγγείλει – ρίχνοντας τα βέλη τους στην πλευρά του ΚΚΕ για την επιλογή της πρότασης για Εξεταστική. Το κλειδί είναι η λέξη «σοβαρότητα», ώστε το κόμμα να αναδειχθεί ως η βασική προοδευτική εναλλακτική πρόταση απέναντι στη ΝΔ. Και πάντα, εν αναμονή των επόμενων δημοσκοπήσεων, που δεν αποκλείεται να δείχνουν αλλαγή στους συσχετισμούς του προοδευτικού χώρου. Για να φανεί η διαφορά, τόσο σε προσέγγιση όσο και σε ύφος, το Σαββατοκύριακο που έρχεται αναμένονται οι συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

Κριτική στον Κασσελάκη

Μετά τη σύγκρουση για τον Σημίτη, επισήμως το ΠΑΣΟΚ κάνει πολιτική κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα περίμενα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μας πουν εάν συμφωνούν με τις απόψεις του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ που είναι πολύ πιο κοντά στον κ. Μητσοτάκη. Δεν έχουμε ακούσει έως τώρα», ανέφερε χθες (Αnt1) ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, επισημαίνοντας πως από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης αντιμετώπισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «με μεγάλη σοβαρότητα (…) Εκείνος, όμως, ακόμα και αν διαφωνούσε με την πολιτική του Κώστα Σημίτη σε μία σειρά από ζητήματα, θα έπρεπε με τρόπο σοβαρό να ασκήσει την όποια κριτική και όχι με αυτήν την τοξικότητα, προφανώς ακούγοντας μόνο τον πολιτικό του μέντορα, τον κ. Πολάκη. Ετσι δεν γίνεται πολιτική», κατέληξε. Η σημασία που δίνεται στην επιρροή προσώπων όπως ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς στη χάραξη της στρατηγικής του Στέφανου Κασσελάκη είναι ένα ακόμα στοιχείο διαφοροποίησης –καθώς λειτουργεί ως «κόκκινη γραμμή» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πώς θα αντιμετωπίσει η Χαριλάου Τρικούπη τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον ερώτημα για την ώρα – ακόμα και αν η «Ομπρέλα» έχει καθαρά πιο αριστερό στίγμα. Θα απαντηθεί, ωστόσο, όταν γίνει απολύτως σαφές ποιοι, πόσοι και για ποιον λόγο θα αποχωρήσουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Related posts

«Οχυρωμένη η κυβέρνηση πίσω από το 112», λένε τα κόμματα

admin

Η Ελλάδα στο πλευρό του Κιέβου είπε ο Μητσοτάκης στον Ουκρανό πρωθυπουργό

admin

Δένδιας – Τσαβούσογλου: Σε θερμό κλίμα η συνάντηση – Βήματα αλληλοϋποστήριξης

admin

Κύμα αντιδράσεων και στη Βρετανία

admin

Πόθεν Έσχες: Δείτε τις δηλώσεις πέντε υπουργών της κυβέρνησης

admin

Ανακοινώνει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές το ΚΚΕ

admin

Ερντογάν – Μπαχτσελί: Θα παρακολουθήσουν από κοινού τουρκική άσκηση στο Αιγαίο

admin

Θετικός στον κοροναϊό ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος

admin

Τζιτζικώστας: Δεν υπήρχε καμία συνωνυμία, υποτιμούν τη νοημοσύνη μας οι δικαιολογίες των Τούρκων

admin