Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά για τη Βρετανία τον Ιανουάριο

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ανέκαμψε τον Ιανουάριο, σημειώνοντας μέτρια ανάπτυξη μετά την πτώση σε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 0,2% μετά από πτώση 0,1% τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Η.Β. Οι υπηρεσίες και οι κατασκευές απέφεραν τα κέρδη, αντισταθμίζοντας την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής.

Τα στοιχεία φέρνουν τη Βρετανία σε τροχιά ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο συνολικά,  οδηγώντας κατά τα φαινόμενα την ύφεση στο τέλος. Αυτή είναι μια ώθηση για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος επιδιώκει να αψηφήσει τις δημοσκοπήσεις που υποδηλώνουν ότι το κεντροδεξιό Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα του αντιμετωπίζει το φάσμα μιας βαριάς ήττα στις γενικές εκλογές που αναμένονται μέσα στο β’ εξάμηνο του 2024.

Ωστόσο, η ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι μέτρια, καθώς οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να επηρεάζουν τα νοικοκυριά και τις εταιρείες. Αναλυτές αναμένουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπολείπεται αναπτυξιακά όλων των υπόλοιπων χωρών της G7 εκτός της Γερμανίας για ακόμη έναν χρόνο.

Με την “ψύξη” της αγοράς εργασίας και τα στοιχεία την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δείξουν απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, Bank of England, θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Αύγουστο από το υψηλότερο επίπεδό τους τα τελευταία 16 χρόνια. Οι αγορές τώρα τιμολογούν τέσσερις μειώσεις της τάξης του 0,25% έκαστη μέσα στο επόμενο έτος.

Η ανάπτυξη τον Ιανουάριο ενισχύθηκε από τις ισχυρές λιανικές πωλήσεις, καθώς η μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές τέθηκε σε ισχύ και αύξησε τα διαθέσιμα εισοδήματα.

Τα νοικοκυριά, τα οποία ήδη απολαμβάνουν την επιστροφή της αύξησης των πραγματικών μισθών, μπορούν να αναμένουν περαιτέρω αύξηση τον Απρίλιο, αφού ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε περαιτέρω περικοπή κατά 2 μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές στον προϋπολογισμό που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό θα λάβουν επίσης αύξηση σχεδόν 10%.

Επιβάρυνση για την ανάπτυξη τον Ιανουάριο ήταν η απεργία των κατώτερων γιατρών, η οποία συνέβαλε στον υψηλότερο αριθμό ημερών που χάθηκαν για τη βιομηχανική δράση από τον Σεπτέμβριο.

Related posts

Αξιωματούχος Ταλιμπάν: “Η γραβάτα είναι χριστιανικό σύμβολο και πρέπει να απαγορευτεί”

admin

Πούτιν: Η σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστινίων δείχνει την αποτυχία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

admin

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

admin

Ο Ερντογάν ζήτησε τη λήψη μέτρων για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα

admin

Ελβετία: Τρακτέρ κατέβηκαν στους δρόμους στη Γενεύη, στην πρώτη κινητοποίηση των αγροτών στη χώρα

admin

Σερβία: Aπέρριψε το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διεθνή έρευνα για τις παρατυπίες στις εκλογές

admin

Ουκρανία: Ξεπέρασαν τους 10.000 οι άμαχοι νεκροί από τη ρωσική εισβολή

admin

Ευρωκοινοβούλιο: ΕΕ και Τουρκία να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους συνεργασίας

admin

Καθυστερήσεις παίζουν οι Τούρκοι βουλευτές με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin