Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Επικεφαλής οικονομολόγος JP Morgan: Η Fed πρέπει να περικόψει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης – Στο 4% το “ουδέτερο επιτόκιο”

Η Federal Reserve θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Michael Feroli της JPMorgan.

“Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πιθανότητες να επιστρέψουν σε μια ουδέτερη νομισματική πολιτική το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας στις ΗΠΑ στο αμερικανικό δίκτυο CNBC την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι τρέχον σημείο ουδέτερης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας είναι γύρω στο 4% ή 150 μονάδες βάσης κάτω το σημείο που βρίσκονται σήμερα τα επιτόκια. “Πιστεύουμε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να επισπεύσουν τους ρυθμούς μείωσης των επιτοκίων”.

Σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, οι traders τιμολογούν με πιθανότητα 39% ότι το εύρος στόχου της Fed για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα μειωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 4,75% έως 5% από το τρέχον 5,25% σε 5,50%. Μια μείωση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος από 5% έως 5,25% έχει πιθανότητες περίπου 61%.

“Αν περιμένετε μέχρι ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2%, πιθανότατα θα περιμένετε πολύ”, είπε επίσης ο Feroli. “Ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι λίγο πάνω από τον στόχο, η ανεργία είναι πιθανώς λίγο πάνω από αυτό που πιστεύουν ότι συνάδει με την πλήρη απασχόληση. Αυτή τη στιγμή, έχετε κινδύνους τόσο για την απασχόληση όσο και για τον πληθωρισμό και μπορείτε πάντα να αντιστρέψετε την πορεία σας εάν αποδειχθεί ότι ένας από αυτούς τους κινδύνους διευρύνεται”.

Τα σχόλιά του στελέχους της JP Morgan έρχονται καθώς ο Αύγουστος σηματοδότησε τον πιο αδύναμο μήνα για την αύξηση των μισθοδοσιών στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 2021. Αυτό ακολουθεί το ποσοστό ανεργίας που ανέβηκε στο 4,3% τον Ιούλιο, πυροδοτώντας έναν δείκτη ύφεσης γνωστό ως Κανόνα Sahm.

Ακόμα κι έτσι, ο Feroli είπε ότι δεν πιστεύει ότι η οικονομία “συρρικνώνεται”.

“Εάν η οικονομία κατέρρεε, νομίζω ότι θα είχατε ένα επιχείρημα να πάτε πάνω από 50 στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC”, συνέχισε ο οικονομολόγος.

Η Fed θα λάβει την απόφασή της για το πού θα κατευθυνθούν τα επιτόκια στις 17-18 Σεπτεμβρίου.

Related posts

Ρωσία: Σε 4 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο εθνικιστής Γκίρκιν

admin

Η Γαλλία προειδοποιεί για έξαρση της ρωσικής προπαγάνδας πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλουν τα πρώτα εθνικά τους σχέδια έως τις 20 Σεπτεμβρίου

admin

Η Τουρκία ζητά από τη Σουηδία “μέτρα” για να αποτραπεί στο εξής το κάψιμο του Κορανίου

admin

Ιταλία: Πέθανε η Μπάρμπαρα Μπαλτζεράνι, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης “Ερυθρές Ταξιαρχίες”

admin

Η ηγεσία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δηλώνει πως οι 120.000 εθνοτικοί Αρμένιοι της περιοχής θα επιστρέψουν στην Αρμενία

admin

Βρετανία: Έκτακτη συνεδρίαση Στάρμερ με τους αρχηγούς τις αστυνομίας για τις ταραχές

admin

Ετάφη ο Ναβάλνι στη Μόσχα, με συνθήματα και ισχυρή αστυνομική παρουσία

admin

Γεωργία: Η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι έθεσε βέτο στον νόμο περί “εξωτερικής επιρροής”

admin