Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ενές Καντέρ: Η Τουρκία του Ερντογάν δεν ανήκει στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε στις 8 Νοεμβρίου την ετήσια έκθεσή της για τα κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έκθεση επικρίνει το καθεστώς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αύξηση των δεσμών με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. Η Επιτροπή θέτει στο στόχαστρό της ιδιαιτέρως τη στάση της Τουρκίας προς το Ισραήλ: “Η ρητορική της” για υποστήριξη της Χαμάς “είναι σε πλήρη διαφωνία με την προσέγγιση της ΕΕ”.

Τα παραπάνω γράφει σε άρθρο του στη Wall Street Journal ο Ενές Καντέρ Freedom, ο μπασκετμπολίστας που έγινε ιδιαιτέρως διάσημος λόγω της επικριτικής στάσης του εναντίον του καθεστώτος του Ερντογάν και του ανελέητου πογκρόμ εναντίον των υποστηρικτών του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Συνεχίζοντας ο Καντέρ γράφει: “Η ΕΕ, όπως και οι ΗΠΑ, έχουν εδώ και καιρό αυταπάτες για τις απόψεις και τις προθέσεις του κ. Ερντογάν. Ωστόσο, για όποιον προσέχει, τα τελευταία εμπρηστικά σχόλιά του – ότι ‘η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά ομάδα απελευθέρωσης’ – δεν αποτελούν έκπληξη. Κατά τη διάρκεια της 20ετούς θητείας του ως ηγέτης της Τουρκίας, διέδωσε το ριζοσπαστικό Ισλάμ, συνέτριψε την πολιτική αντιπολίτευση και βοήθησε τη Ρωσία, το Ιράν και το Κατάρ να αποσταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή. Μέχρι τώρα πρέπει να ξέρουμε ότι ο κ. Ερντογάν είναι ένας λύκος με στολή λύκου” και όχι με προβιά.

Η επιτυχία του προήλθε σε μεγάλο βαθμό μέσω μιας στρατηγικής εκστρατείας δημοσίων σχέσεων. Όπως λέει ο Καντέρ “υφαίνοντας παγκοσμίως έναν ιστό ιδεολογικώς ευθυγραμμισμένων παραγόντων από τη Μέση Ανατολή έως τις ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν άνοιξε εξτρεμιστικά θρησκευτικά σχολεία και ενίσχυσε την εικόνα του μεταξύ των μουσουλμάνων του κόσμου συναντώντας δημοφιλείς προσωπικότητες όπως η βουλευτής Ιλχάν Ομάρ, ο Γερμανός αστέρας του ποδοσφαίρου Μεσούτ Οζίλ και ο τηλεορασάνθρωπος Μεχμέτ Οζ”.

Όπως προσθέτει ο μπασκετμπολίστας: “Για χρόνια υποδέχεται μέλη της Χαμάς στην Τουρκία, όπου λαμβάνουν διαβατήρια και συγκεντρώνουν κεφάλαια. Τον Σεπτέμβριο οι ισραηλινές τελωνειακές αρχές ανακάλυψαν 16 τόνους υλικού κατασκευής πυραύλων που μεταφέρονταν λαθραία από την Τουρκία στη Γάζα. Ο κ. Ερντογάν συνέχισε να συνομιλεί με τους ηγέτες της Χαμάς από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Στην πραγματικότητα, η υπεράσπιση του κ. Ερντογάν προς τους μουσουλμάνους ήταν εξαιρετικά επιλεκτική. Έχει μείνει σιωπηλός, για παράδειγμα, όταν πρόκειται για τους Ουιγούρους που αντιμετωπίζουν θρησκευτικές διώξεις στην Κίνα και σιωπά για τα θύματα κουρδικής καταγωγής της κυβέρνησής του. Αφού ο δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ αποκάλυψε μια υποτιθέμενη μεταφορά όπλων από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών σε Σύρους ισλαμιστές μαχητές, φυλακίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση”.

Ο Καντέρ επισημαίνει: “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Ερντογάν δεν θα αποδειχθεί φίλος του λαού της Γάζας. Βλέπει τον πόλεμο ως εργαλείο για να αυξήσει την επιρροή του και να κερδίσει ψήφους στην Τουρκία – μια ευκαιρία να υποδυθεί τον παγκόσμιο πολιτικό ενώ υποκινεί τον εξτρεμισμό”.

Καταθέτει δε την προσωπική του εμπειρία: “Ως Μουσουλμάνος που έχει γίνει προσωπικά στόχος του καθεστώτος, έχω δει αυτή την υποκρισία από κοντά. Η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν ακύρωσε το διαβατήριό μου, προσπάθησε να με απαγάγει, εξέδωσε “κόκκινη ειδοποίηση” στην Interpol εναντίον μου, φυλάκισε τον πατέρα μου στην Τουρκία και παρενόχλησε άλλα μέλη της οικογένειας. Μόλις πέρυσι, σε μια επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ για να ξεκινήσω ένα διαθρησκειακό στρατόπεδο μπάσκετ για έφηβους Εβραίους, Μουσουλμάνους, Χριστιανούς και Δρούζους, οι συναντήσεις μου με Ισραηλινούς αξιωματούχους ακυρώθηκαν ξαφνικά, προφανώς λόγω πίεσης από την Τουρκία”.

Αντιδρώντας στην απάντηση του κ. Ερντογάν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ ανακάλεσε τους διπλωμάτες του από την Τουρκία και λέει ότι “επαναξιολογεί” τους δεσμούς με την Άγκυρα. Η ίδια επανεκτίμηση θα έπρεπε να γίνει σε δυτικές πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς που βοήθησαν στην εξομάλυνση του τουρκικού καθεστώτος τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο κ. Ερντογάν έσπειρε το χάος στη Μέση Ανατολή, πάντα για να εξασφαλίσει τη δική του εξουσία και να διαδώσει την ακραία ιδεολογία του σε όλο τον κόσμο. Ήρθε η ώρα η Δύση να ανοίξει τα μάτια της.

Related posts

Ο Ζελένσκι επισκέπτεται την Ουάσινγκτον για να διασφαλίσει τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας

admin

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση στην Πολωνία

admin

Την αλληλεγγύη της ΕΕ στον Κυρ. Μητσοτάκη για τις πυρκαγιές εξέφρασε ο Σ. Μισέλ

admin

Ρωσικό ΥΠΕΞ: “Θα αναλύσουμε τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα απαντήσουμε κατάλληλα”

admin

Ουγκάντα: Ο πρόεδρος κύρωσε τον νόμο κατά των LGBTQ που προβλέπει ακόμη και θανατική ποινή

admin

Τζο Μπάιντεν: Σκοπεύει να δει σήμερα τον κυβερνήτη της Φλόριντας – Εκπρόσωπος του Ρον ΝτεΣάντις αρνείται πως προγραμματίζεται συνάντηση

admin

Ικανοποίηση Τζεντιλόνι για την ομοφωνία επί των μεταρρυθμίσεων του Συμφώνου Σταθερότητας

admin

Μαλί: Η Γερμανία δεν θα προχωρήσει σε άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων της από την περιοχή σε αίτημα της χούντας

admin

Μ. Ντράγκι: Σχεδόν βέβαιη η ύφεση στην Ευρωζώνη έως το τέλος του έτους

admin