Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές σε τρία χρόνια ή θα έχουμε εκπλήξεις; – Τα απόνερα των ευρωεκλογών συνεχίζονται

Να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα της κάλπης επιχειρούν τα πολιτικά κόμματα που πλην των ακροδεξιών μετρούν απώλειες σε απόλυτους αριθμούς. Η επόμενη μέρα φέρνει ανασχηματισμό στον κυβερνητικό σχηματισμό και έντονες διεργασίες στην κεντροαριστερά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, εκτίμησε το εκλογικό αποτέλεσμα και δεν απέκλεισε η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες νωρίτερα από τη λήξη της θητείας, της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Μη νομίζετε ότι θα είμαστε χωρίς εκλογές τα επόμενα τρία χρόνια», είπε (ΕΡΤΝews) χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα σενάρια ανασχηματισμού, το μείζον θέμα της ακρίβειας και το ευρύτερο μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι στην κάλπη.

Αναφερόμενος στα συναισθήματα που «εκπέμπει ο κάθε αρχηγός», για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν «η δυσαρέσκεια», για τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν «το ρίσκο» και για τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν «η αδιαφορία» υπογραμμίζοντας ότι «τα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας κόμματα τον Ιούνιο ήταν 13,5% και σήμερα έφτασαν στο 18,5%».

Δύσκολες αποφάσεις θα κληθεί να πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μαύρος έκρινε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σκέφτεται έξυπνα» επειδή δεν πάει άμεσα σε ανασχηματισμό γιατί «αν πήγαινε γρήγορα» θα σήμαινε ότι «θα ίσχυε η στρατηγική του φύγε εσύ, έλα εσύ, πράγμα το οποίο θα έδειχνε μια αλλαγή στο αμπαλάζ», ενώ τώρα «παίρνει φόρα με στόχο αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των υπουργείων, των πολιτικών και των ροών των χρημάτων, κυρίως για την καταπολέμηση της ακρίβειας».

Διαβάζοντας το ευρήματα των ερευνών είπε πως «το 77% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι από την ακρίβεια έχουμε περάσει στη φάση της αισχροκέρδειας κι αυτό είναι πια εσωτερικό και όχι εισαγόμενο και σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να ελέγξει τι γίνεται στην αγορά», πριν αναφερθεί στα «άπλυτα», όπως είπε και των άλλων κομμάτων.

Καμία σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα με τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη

«Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Τσίπρα. Είναι ένα πολύ πιο προσωποκεντρικό κόμμα γύρω από τον κύριο Κασελάκη, που αν είχε προλάβει εκεί στο συνέδριο να πει αλλιώς το όνομα του κόμματος και να αλλάξει και σύμβολο δηλαδή, τότε το 15% που πήρε δεν θα το κρίναμε με βάση τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με βάση εκκίνησης μιας νέας πολιτικής οντότητας» ανέφερε ο έμπειρος δημοσκόπος.

Άρα, συνέχισε, «ο κύριος Κασσελάκης μπορεί να χαίρεται διότι βλέπει ότι το προσωπικό του κόμμα είναι στο 15%» και συμπλήρωσε: «Είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν είναι ένας πόλος που μπορεί να επιβάλλει απόψεις σε όλη την Κεντροαριστερά κι εξάλλου δηλώνει ότι δεν το θέλει κιόλας. Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει ακόμα πρωθυπουργικά προσόντα, έχει όμως ενδείξεις ηγετικών προσόντων, τα οποία τα βγάζει προς τα έξω, μερικές φορές άγαρμπα και ίσως με υπερβολές, οι οποίες τρομάζουν ακόμα και τους ίδιους τους ψηφοφόρους».

Ψάχνει νέο βηματισμό ο ΣΥΡΙΖΑ

Για το ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Μαύρος είπε ότι «θα έπρεπε να έχει πάρει παραπάνω από μία μονάδα. Κι αυτό το οποίο διατυμπανίζουν όλοι οι πολίτες είναι ότι το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι άνευρο».

Πρόωρες εκλογές

Υπήρχε πολλαπλό μήνυμα και προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος, με την αποχή που ήταν 60% αλλά και προς την κυβέρνηση όταν το ποσοστό της κόντεψε να πέσει στο 27%, είπε στη συνέχεια ο κ. Μαύρος χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών μετά από έναν χρόνο.

«Παρόλο που δεν είναι το στυλ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει τέτοιου είδους οπορτουνιστικά πράγματα, οι οπαδοί τέτοιων λύσεων ενδέχεται να τον πείσουν, αλλά θα περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, έτσι ώστε κάποια άμεσα έργα που είναι να παραδοθούν, να ολοκληρωθούν», είπε.

Το ποσοστό της Ν.Δ κόντεψε να πέσει κάτω από το 27%

Αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας ότι «το θέμα, δεν ήταν το ίδιο το νομοσχέδιο, αλλά η βιασύνη, ενώ ο κόσμος έλεγε κάτσε βρε παιδί μου να καταλάβω και συνέδεαν αυτή τη φιγούρα με υιοθεσία παιδιού και εκεί τρελαινόταν».

Τέλος ανέφερε πως «οι δημοσκοπήσεις δεν έπεσαν έξω και προκαλώ το σύμπαν ως πρόεδρος του ΣΕΔΕΑ να αποδείξει το αντίθετο».

Related posts

«Η Αλβανία πρέπει να εκπληρώσει τους κανόνες για τη δημοκρατία»

admin

Εργάτες γης: Στη Βουλή η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

admin

Ολοι κατά Μητσοτάκη για επίσκεψη Ράμα και ελληνοτουρκικά – Υπάρχει εξωτερική πολιτική;

admin

Τεμπονέρας στην Κεντρική Επιτροπή: Δεν χρειαζόμαστε ένα «συνέδριο-φιέστα του αρχηγού»

admin

Γκρίνιες και για τα δανεικά στον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Πυρά Κουτσούμπα κατά κυβέρνησης για ιδιωτικά ΑΕΙ – «Αναχρονισμός και επιστροφή σε προηγούμενους αιώνες»

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΟ

admin

Έφτασε… «η ώρα του προέδρου»: Τα επόμενα βήματα Κασσελάκη μετά την εκρηκτική ΚΕ και η επιχείρηση «εξωστρέφεια»

admin

Το σχέδιο Μητσοτάκη για τους υδρογονάνθρακες

admin