Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Πως θα γίνει το placement έως και 25% των μετοχών

Αύριο, Τρίτη 14 Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, η διάθεση ως του 25% του μετοχικού κεφαλαίου Εθνικής Τράπεζας σε ξένους και εγχώριους επενδυτές, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι από τα αποτελέσματα του premarketing και τα soft commitments προκύπτει ισχυρή ζήτηση, η οποία δημιουργεί αισιοδοξία ευόδωσης του εγχειρήματος.

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο, που συνοδεύει τη δημόσια προσφορά μετοχών σε Έλληνες επενδυτές. Τυπικά, το ενημερωτικό κατατέθηκε, μετά τη δημοσίευση αποτελεσμάτων 9μηνου, τα οποία συμπεριέλαβε. Προηγήθηκε, όμως, προεργασία, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία έγκρισή του. Εφόσον δεν υπάρξει ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις αραβικού κόσμου με το Ισραήλ, λόγω της σύρραξης του τελευταίου με τη Χαμάς, η διάθεση μετοχών θα ξεκινήσει αύριο, Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι έχουν εισηγηθεί στο ΤΧΣ τη διάθεση του 20% της Εθνικής με δυνατότητα επιπρόσθετων μετοχών (σ.σ. ως 5%), εφόσον υπάρξει υπερβάλλουσα ζήτηση. Σύμφωνα με την αρχική κατανομή, το 15% θα διατεθεί σε ξένους επενδυτές, μέσω της διαδικασίας του accelerated book building και το 5% σε Έλληνες επενδυτές, μέσω δημόσιας προσφοράς.

Από τα στοιχεία των soft commitments (σ.σ. οι επενδυτές έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης χωρίς ρήτρες) προκύπτει, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, τα οποία παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το εγχείρημα, ισχυρή ζήτηση, η οποία δύναται να καλύψει τη διάθεση εντός της πρώτης ημέρας. Επιπρόσθετα, το εύρος των ενδιαφερομένων επενδυτών, δημιουργεί αισιοδοξία ευρείας διασποράς, ώστε, μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης, να μην υπάρχει επενδυτής ο οποίος να κατέχει πάνω από το 5% της ΕΤΕ.

Με δεδομένο, πάντως, ότι όσοι εμπλέκονται (ακόμη και επενδυτές) δεσμεύονται από ρήτρες εμπιστευτικότητας, πρόκειται για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το εύρος τιμής διάθεσης, το οποίο θα αποτελέσει την πρώτη ένδειξη επιβεβαίωσης ή διάψευσης των πληροφοριών περί ισχυρής ζήτησης. Για τους ξένους επενδυτές που θα εγγραφούν στο ξένο βιβλίο, εξετάζεται το ενδεχόμενο, εφόσον είναι ήδη μέτοχοι της ΕΤΕ, να έχουν προτιμησιακή μεταχείριση, κατά την κατανομή των μετοχών. Οι αποφάσεις δεν είχαν «κλειδώσει» ως χθες το μεσημέρι.

Για το ελληνικό βιβλίο δεν υπάρχει αντίστοιχη σκέψη.  Ισχυρή ζήτηση φαίνεται, όμως, να υπάρχει και για το ελληνικό βιβλίο. Στην Ελλάδα θα διατεθεί μικρό μέρος των μετοχών (ως 5%), μέσω δημόσιας προσφοράς, που θα διαρκέσει τρεις εργάσιμες ημέρες (14-16 Νοεμβρίου). Είναι πιθανόν για το ελληνικό βιβλίο να υπάρξει δυνατότητα διάθεσης επιπρόσθετων μετοχών, εφόσον διαπιστωθεί υπερβάλλουσα ζήτηση. Άλλωστε, η λογική που διέπει την απόφαση για διάθεση και στην Ελλάδα υπαγορεύεται από την ανάγκη αναζωογόνησης της εγχώριας κεφαλαιαγοράς με το brand και τις ισχυρές επιδόσεις κερδοφορίας της Εθνικής να λειτουργούν ως «κράχτης».

Book runner του accelerated book building είναι η JP Morgan και συνδιοργανωτές οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America, UBS και Euroxx. Για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα NBG Securities και Euroxx θα τρέξουν η διαδικασία, μαζί με την Axia.

Related posts

Ελληνικός Χρυσός: Προχωράνε επενδύσεις $1,9 δισ. στη Χαλκιδική

admin

Θ. Βλαχόπουλος (Πειραιώς): Έχουμε €700 εκατ. χρηματοδοτήσεις σε sustainability linked loans

admin

Wind: Σταθερά έσοδα και αύξηση συνδρομητών το πρώτο τρίμηνο

admin

Κέρδη 305.000 ευρώ εμφάνισε το 2023 η εταιρεία Σουρωτή

admin

Κορυφαία αεροπορική συμμαχία στον κόσμο η Star Alliance

admin

Πρώην κατασκηνώσεις στην Πάργα απέκτησε η Black Delta του ομίλου Γιαννακόπουλου

admin

Cenergy: Πού θα κριθεί το joint venture με την Orsted

admin

Ανδρομέδα: Διανέμει επιπλέον προσωρινό μέρισμα €0,1275/μετοχή

admin

ΟΤΕ: Την ακύρωση 8,63 εκατ. ιδίων μετοχών ενέκρινε η ΓΣ

admin