Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Οι προτεραιότητες του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές του 2024 κατά Ρ. Μέτσολα, Μ. Βέμπερ, Α. Πλένκοβιτς

Μεταναστευτικό, πόλεμος στην Ουκρανία, διεύρυνση της ΕΕ και “το στοίχημα των ευρωεκλογών του 2024”, ήταν τα θέματα στα οποία επικέντρωσαν στις δηλώσεις τους η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των εργασιών των αποκαλούμενων “Ημερίδων Μελέτης” (“Study Days”), που πραγματοποιεί στο Σπλιτ της Κροατίας, η ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για την τελευταία, εκτός Βρυξελλών, συνεδρίαση της ΚΟ του ΕΛΚ, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι πολιτικές προτεραιότητες μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου και μέχρι τις ευρωεκλογές. Και όπως έχει διατυπωθεί δια στόματος του κ. Βέμπερ, η στρατηγική μέχρι τότε, μπορεί να συνοψιστεί σε μία φράση: “Μία Ευρώπη που θα φέρει τους πολίτες πιο κοντά, θα τους προστατεύει και θα διαμορφώνει το κοινό μέλλον”.

Μ. Βέμπερ: “Τρία τα βασικά διακυβεύματα των ευρωεκλογών”

Στη δήλωσή του, κ. Βέμπερ επικεντρώθηκε στα “τρία βασικά διακυβεύματα” των επερχόμενων ευρωεκλογών. Συγκεκριμένα, στην “εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο μεταναστευτικό”, διατηρώντας την ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη και τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.

Ως δεύτερο έθεσε τη βελτίωση της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών, που “υποφέρουν από τον πληθωρισμό”. Όπως είπε, “θέλουμε την οικονομική ανάπτυξη, με κοινωνική ισορροπία”.

Το τρίτο διακύβευμα αφορά “την εξάλειψη του διαχωρισμού” των Ευρωπαίων σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Ως παράδειγμα, έφερε την ταυτόχρονη πρόσβαση όλων των Ευρωπαίων πολιτών στα εμβόλια κατά την επιδημία της COVID-19. “Το παράδειγμα αυτό θα πρέπει να επεκταθεί γενικότερα στον τομέα της Υγείας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες”, είπε.

Ρ. Μέτσολα: Η διεύρυνση το ισχυρότερο γεωπολιτικό εργαλείο της ΕΕ

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της συνέχισης της προσφοράς βοήθειας στην Ουκρανία, η οποία “μάχεται για τις ευρωπαϊκές αξίες ενάντια στις κτηνώδεις ρωσικές επιθέσεις”.

Υπογράμμισε, επίσης, την αναγκαιότητα να εξεταστεί σοβαρά και θεσμικά η διεύρυνση της ΕΕ και οι όποιες (θεσμικές) διαδικασίες απαιτούνται να έχουν ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το 2029. “Η διεύρυνση είναι το ισχυρότερο γεωπολιτικό εργαλείο που διαθέτουμε και δεν θα πρέπει να κλείσουμε την πόρτα σε αυτούς που θέλουν να γίνουν μέλη”, είπε η κ. Μέτσολα και γι αυτό πρέπει να προωθεί η “άμεση ένταξη στην ΕΕ της Ουκρανίας και της Μολδαβίας”.

Και η κ. Μέτσολα και ο κ. Βέμπερ μίλησαν με θερμά λόγια για τις επιτυχίες της Κροατίας, μίας χώρας που υιοθέτησε το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2023 και στην οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν πλέον να ταξιδεύουν ελεύθερα, καθώς από την ίδια ημερομηνία εφαρμόζεται πλέον το κεκτημένο Σένγκεν.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς τους ευχαρίστησε για τη στήριξή τους όλο αυτό το διάστημα και αναφέρθηκε σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει κατά τη θητεία του.

Η συνεδρίαση της ΚΟ του ΕΛΚ και η “Ημερίδα Μελέτης” θα συνεχιστεί και αύριο, στην οποία αναμένεται να παραβρεθεί και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Τσέχος κεντρικός τραπεζίτης: Η αύξηση των επιτοκίων θα είχε ακόμα νόημα

admin

Η Εσθονία αγράζει πάνω από 200 τεθωρακισμένα από την Τουρκία

admin

Μολδαβία: Δύο νεκροί από πυρά ενόπλου μέσα στο διεθνές αεροδρόμιο του Κισινάου – Συνελήφθη ο δράστης

admin

Διάσκεψη για τη Γάζα: Οι οργανώσεις αρωγής ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός

admin

Τζιμ Χάνος: Τέλος εποχής για τον “γκουρού του σορταρίσματος”

admin

Γερμανία: Συγκέντρωση αγροτών με τρακτέρ στο Αμβούργο – Αποκλείστηκαν αιφνιδιαστικά είσοδοι του λιμανιού

admin

Ρωσία: Περισσότερες από 20 ρωσικές πόλεις ακύρωσαν τις παρελάσεις για την Ημέρα της Νίκης

admin

UKMTO: Πληροφορία για “περιστατικό” ανοικτά του λιμανιοιύ Χοντέιντα της Υεμένης

admin

Ρομπέρτα Μέτσολα: “Η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές για συνομιλίες”

admin