Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυναμική ανάκαμψη στη Wall Street με οδηγό τις Big Tech

Τις απώλειες του μήνα προσπαθούν να καλύψουν σχεδόν στο… φώτο φίνις οι δείκτες της

Wall Street

, αν και θα είναι δύσκολο να το πετύχουν. Πάντως, η σημερινή συνεδρίαση ήταν ένα καλό βήμα, με τη δυναμική άνοδο της αγοράς και επίκεντρο κυρίως τις τεχνολογικές μετοχές.

Στα ταμπλό, ο Dow Jones κέρδισε 0,85% στις 34.852 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 1,45% στις 4.497 μονάδες, στο πλαίσιο της καλύτερης συνεδρίασης του εδώ και τρεις μήνες. Τα σκήπτρα, ωστόσο, πήγαν στον Nasdaq με άλμα ύψους 1,74% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 13.943 μονάδες.

Πάντως, παρά και τα κέρδη αυτά το πρόσημο του μήνα παραμένει, τουλάχιστον για την ώρα, αρνητικό. Ο Dow χάνει περίπου 2,8%, ο S&P 500 2,4% και ο Nasdaq πάνω από 3%.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι αποδόσεις των ομολόγων που συνέχισαν την καθοδική τους πορεία από τα ιστορικά υψηλά της περασμένης εβδομάδας. Η απόδοση του 10ετούς έπεσε εννέα μονάδες στο 4,114%, ενώ η απόδοση του 2ετούς έχασε δώδεκα μονάδες στο 4,884%.

Τα τελικά στοιχεία από το μέτωπο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο έδειξαν το δείκτη να υποχωρεί στις 106,1 μονάδες τον Αύγουστο σε σχέση με την ήπια υποχώρηση στις 116 μονάδες που περίμεναν οι αναλυτές, αντανακλώντας την αυξανόμενη ανησυχία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Την ίδια ώρα οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν στα 8,8 εκατομμύρια τον Ιούλιο, έναντι των 9,5 εκατομμυρίων που περίμεναν οι αναλυτές, καταγράφοντας έτσι χαμηλό 28 μηνών.

Η αποθέρμανση της αγοράς εργασίας θεωρείται ενθαρρυντική είδηση για τη Fed που εκτιμά ότι τα σφιχτά περιθώρια στο μέτωπο της απασχόλησης κρατούν ψηλά τους μισθούς και τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Αν δε, η τάση αυτή επιβεβαιωθεί και από τη μηνιαία έκθεση για την απασχόληση, που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή, θα είναι ένα πολύ καλό σήμα ενόψει της επικείμενης κρίσιμης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, στις 20 Σεπτεμβρίου.

Άλλωστε, ο Τζερόμ Πάουελ στην ομιλία του στο Τζάκσον Χολ ξεκαθάρισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη ψηλά και αφήνει περιθώρια για νέες αυξήσεις στα επιτόκια, όμως υπογράμμισε εκ νέου ότι τα επόμενα βήματα της Fed θα είναι εξαιρετικά προσεκτικά και θα διαμορφώνονται με βάση τη ροή των μακροοικονομικών στοιχείων.

Σε επίπεδο μετοχών, τα νεότερα οικονομικά στοιχεία και η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων ευνόησαν κυρίως τις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, που έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες πιέσεις το προηγούμενο διάστημα.

Έτσι, στις πρωταγωνίστριες της ημέρας ήταν οι Big Tech, όπως η Meta, η Tesla, η Apple, η Microsoft και βέβαια το νέο αστέρι της Nvidia, με άνοδο της τάξεως του 4%.

Ειδικά η Apple έλαβε επιπλέον ώθηση, όταν έγινε γνωστό ότι ο τεχνολογικός κολοσσός απέστειλε τις προσκλήσεις για μια μεγάλη εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία του, στις 12 Σεπτεμβρίου, στην οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα παρουσιάσει το νέο iPhone 15.

Επίσης, άλμα άνω του 24% διέγραψε η Ginkgo Bioworks, καθώς η βιοτεχνολογική εταιρεία υπέγραψε μια πενταετή συμφωνία στον κλάδο του cloud και της τεχνητής νοημοσύνης με την Google Cloud.

Related posts

Fast track συντάξεις: Από το Δημόσιο ξεκινάει η νέα διαδικασία

admin

Ενέργεια: Γαλλικές επιχειρήσεις επιθυμούν να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα

admin

G20: Γερμανία, Ισπανία και Νότια Αφρική στηρίζουν την πρωτοβουλία της Βραζιλίας για την παγκόσμιο φόρο στους πιο πλούσιους

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση και πάλι για όσους περιμένουν τα κρατικά δάνεια

admin

Νέο ρεκόρ για την «πράσινη» ενέργεια – Από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά το 12% της παγκόσμιας παραγωγής

admin

Τράπεζα Πειραιώς: «Όχι» από ΤΧΣ στην αύξηση των 800 εκατ. ευρώ – Γιατί απορρίφθηκε

admin

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Ποιοι παίρνουν voucher, μέσω gov.gr οι αιτήσεις

admin

Προϋπολογισμός: Στη Βουλή με παροχές 2,7 δισ. και αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους στη Βουλή

admin

Ποιες κυρώσεις; Έσοδα – ρεκόρ για τον Πούτιν από το ρωσικό πετρέλαιο τον Μάιο

admin