Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Συρρίκνωση 0,4% της οικονομίας βλέπει το Ifo για το 2023

Η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023 εκτίμησε σήμερα το ινστιτούτο Ifo, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη πρόβλεψη που είχε κάνει το Ιούνιο.

“Σε αντίθεση με προσδοκίες που υπήρχαν προηγουμένως, η ανάκαμψη μάλλον δεν υλοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους”, δήλωσε ο επικεφαλής προβλέψεων του Ifo, Timo Wollmershaeuser.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι η μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως για την οποία προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί το 2023

Όπως επισήμανε ο Wollmershaeuser, “στην τρέχουσα κατάταξη με τις προβλέψεις μας, η Γερμανία βρίσκεται στη χειρότερη θέση”.

Κάτι που οφείλεται στο ότι η Γερμανία δεν επωφελήθηκε από την άνθηση του κλάδου των υπηρεσιών μετά την πανδημία στον βαθμό που συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες ο τομέας αυτός παίζει μεγαλύτερο ρόλο, όπως εξήγησε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “οι οικονομικοί κραδασμοί που πλήττουν αυτή τη στιγμή την παγκόσμια οικονομία μπορεί να επιφέρουν μεγαλύτερο πλήγμα στη Γερμανία, επειδή επηρεάζουν βιομηχανικούς κλάδους που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τη χώρα”.

Έπειτα από τη στασιμότητα του δεύτερου τριμήνου, το Ifo προβλέπει μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,2% στο τρίτο τρίμηνο “αλλά όχι κάποια μια δραματική ύφεση”, σύμφωνα με τον Wollmershaeuser.

Ωστόσο, το Ifo διατηρεί την πρόβλεψή του για το σύνολο του 2023, επειδή η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας αναθεώρησε ανοδικά την αξιολόγηση για το πρώτο τρίμηνο σε οριακή πτώση 0,1% του ΑΕΠ, έναντι της προκαταρκτικής της εκτίμησης για πτώση 0,3%.

“Χωρίς την αναθεώρηση αυτή θα είχαμε μειώσει τις προβλέψεις μας για φέτος κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο – 0,7%“, σημείωσε το στέλεχος του Ifo.

Για το 2024, το ινστιτούτο αναμένει ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά 1,4%, ελαφρώς χαμηλότερα (κατά 0,1%) από την προηγούμενη πρόβλεψή του και για το 2025 βλέπει ανάπτυξη 1,2%.

Οι αντίστοιχες προβλέψεις για τον πληθωρισμό αναμένουν ότι θα υποχωρήσει στο 6% φέτος από το 6,9% του 2022 και στη συνέχεια σημαντικά περισσότερο στο 2,6% ετησίως το 2024 και στο 1,9% το 2025.

Τέλος, ο Wollmershaeuser αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια της στα τέλη του 2024, ανταποκρινόμενη στην υποχώρηση του πληθωρισμού.

Related posts

Ιράκ και Σαουδική Αραβία θα συνεχίσουν τις επαφές για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου

admin

Αλβανία: 28χρονος ισοβίτης δολοφόνησε συγκρατούμενό του σε φυλακές υψίστης ασφαλείας με όπλο που φέρεται να απόκτησε μέσω drone

admin

Η ΕΕ σχεδιάζει να αγοράσει 12 νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη

admin

Η Νορβηγία θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Unrwa

admin

Ισραήλ: “Όχι” σε κατάπαυση του πυρός που αφήνει τη Χαμάς στην εξουσία

admin

Χιλή: Ανοίγει και πάλι ο φάκελος του θανάτου του Πάμπλο Νερούδα

admin

Εξαπλώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη

admin

AMD: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα τριμηνιαία αποτελέσματα

admin

Έφυγαν από το Ιράν πέντε Αμερικανοί στα πλαίσια της ανταλλαγής κρατουμένων

admin