Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βουνς (EKT): Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων ίσως οδηγήσουν σε νέα αύξηση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως χρειαστεί να αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού εάν τα πονταρίσματα των επενδυτών για νομισματική χαλάρωση υπονομεύσουν την πολιτική της, δήλωσε το μέλος του Δ. Σ. της ευρωτράπεζας Πιερ Βουνς.

Όπως εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου σε συνέντευξή του που αναμεταδίδει το Bloomberg, οι αγορές έχουν υιοθετήσει μία “αισιόδοξη” θέση τιμολογώντας το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων ενώ τοποθετούν την πρώτη μείωσή τους ήδη από τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, αποτελεί πρόβλημα να θεωρούν όλοι ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων γιατί έτσι “καθιστά λιγότερο περιοριστική την πολιτική”.

“Και δεν είμαι σίγουρος ότι τότε θα είναι αρκετά περιοριστική, οπότε αυξάνεται ο κίνδυνος να χρειαστεί να διορθώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση (σ.σ. των αυξήσεων επιτοκίων)” πρόσθεσε.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα πονταρίσματα των αγορών στο ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ ήρθαν αφότου η οικονομία της περιοχής έδειξε ότι αδυνατεί να βρει μομέντουμ, ενώ ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί δραστικά.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της τράπεζας ανησυχούν για τις αυξήσεις των μισθών, καθώς και για το ότι η σύρραξη στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να εκτινάξει ξανά τις τιμές της ενέργειας.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο Βουνς – που θεωρείται από τα γεράκια στους κόλπους της ΕΚΤ – δήλωσε ότι πιστεύει πως “οι αγορές είναι σχετικά αισιόδοξες αποκλείοντας το ενδεχόμενο να χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα (με τα επιτόκια) ή να χρειαστεί να παραμείνουμε στο 4% για παρατεταμένο διάστημα”.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, “αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα, θα το κοινοποιήσουμε μέσω των προβλέψεων μας και μέσω των λεκτικών μας”. Και αν οι αγορές “δεν συναγάγουν από αυτό ότι  πρόκειται για την περίπτωση υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας και να αυξήσουμε τα επιτόκια για να φτάσουμε εκεί όπου θέλουμε”.

Τα σχόλια του Βουνς δεν άλλαξαν κάτι πάντως στα swaps που είναι συνδεδεμένα με τα επιτόκια της ΕΚΤ, με τα πονταρίσματα των traders να συνεχίζουν να τιμολογούν ότι τελείωσαν οι αυξήσεις των επιτοκίων και ότι οι μειώσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν ακόμα και από τον Απρίλιο.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι οι πρόσφατες “οριακά θετικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό” δεν αφήνουν περιθώρια για κάποια μεταβολή επί του κόστους δανεισμού στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της ΕΚΤ.

“Κάτι που μετατοπίζει το ερώτημα στην επόμενη αβεβαιότητα: θα δούμε κάποια αντίσταση στον πληθωρισμό στο 3% ή κάτι σχετικό των μισθών;” είπε, προσθέτοντας όμως ότι “αυτό δεν πρόκειται να το γνωρίζουμε μέχρι τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο”.

Related posts

Λιβύη: Οι αρχές θα αρχίσουν να αποζημιώνουν τους πληγέντες από τις πλημμύρες

admin

Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Φιντάν με τους ΥΠΕΞ Ιορδανίας και Σαουδικής Αραβίας για τη Γάζα

admin

UNRWA: Αν δεν επαναληφθεί η χρηματοδότησή της, δεν θα μπορεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στη Γάζα μετά τον Φεβρουάριο

admin

Εξοργισμένος ο Μπάιντεν: “Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι”

admin

Tesla: Σε συζητήσεις για επένδυση 4,5 δισ. ευρώ στην Ισπανία

admin

WSJ: Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει μια σύνοδο για το ουκρανικό με τη συμμετοχή 30 χωρών

admin

Λαβρόφ: Δεν νομίζω ότι ο Μακρόν είπε κάτι κατά λάθος

admin

Credit Suisse: Τα αρχεία της έρευνας για την κατάρρευσή της θα μείνουν μυστικά για 50 χρόνια

admin

Ιταλία: Απάτη ύψους €600 εκατ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης – Κατασχέθηκαν βίλες και πολυτελή αυτοκίνητα

admin