Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία: Υπό την πίεση των ΗΠΑ ο Ντόντικ κάνει στροφή στα περί ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας Σέρπσκα

Ο εθνικιστής ηγέτης της μεταπολεμικής σερβικής περιοχής της Βοσνίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν σχεδιάζει να επιδιώξει απόσχιση, φαίνεται να υποχωρεί από προηγούμενες εκκλήσεις για μια αποσχισθείσα δημοκρατία, καθώς οι ΗΠΑ ενέτειναν την πίεση εναντίον του.

Το 2021, ο Μίλοραντ Ντόντικ, ο φιλορώσος πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS), πυροδότησε την πιο σοβαρή πολιτική κρίση από τον πόλεμο του 1992-95, όταν είπε ότι θα έβγαζε την περιοχή από βασικούς κρατικούς θεσμούς της Βοσνίας, όπως το δικαστικό σώμα, το φορολογικό σύστημα και τις κοινές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Ντόντικ δεν προχώρησε ακολούθησε την απειλή, λέγοντας ότι θα περίμενε μια πιο κατάλληλη γεωπολιτικά στιγμή για να την πραγματοποιήσει.

Ωστόσο, δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του στην πρωτεύουσα της RS Μπάνια Λούκα τη Δευτέρα ότι η απόσχιση δεν ήταν μέρος του σχεδίου του: “Δεν καλούμε για επανάσταση. Δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο, προετοιμαζόμαστε για πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο κοινοβουλίου της πολιτείας και σε επίπεδο κοινοβουλίου της Δημοκρατίας Σέρπσκα”, δήλωσε ο Ντόντικ.

Ανέφερε ότι ο πολιτικός διάλογος μεταξύ εθνοτικών ομάδων στη Βοσνία είναι απαραίτητος για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη αυτονομία για τη σερβική οντότητα.

“Στην πρώτη φάση, πρέπει να εξασφαλίσουμε διάλογο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στη Βοσνία, χωρίς τη συμμετοχή ξένων, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη συμφωνία. Διαφορετικά, η Βοσνία δεν έχει μέλλον”.

Οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Ντέιτον, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, εγγυήθηκαν τη Βοσνία ως ενιαία χώρα, αλλά τη χώρισαν σε ευρέως αυτόνομες οντότητες, τη Βοσνιακή-Κροατική Ομοσπονδία και τη ΔΣ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένθερμοι υποστηρικτές της βοσνιακής ενότητας και τη Δευτέρα έστειλαν δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 να πετάξουν πάνω από τη Βοσνία για να υπογραμμίσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ για την εδαφική της ακεραιότητα.

Παρόλα αυτά, ο Ντόντικ παραμένει προκλητικός υποστηρικτής της τουλάχιστον εκτεταμένης αυτονομίας, αν όχι της απόσχισης και της ένωσης με τη γειτονική Σερβία, όπως έχει υποστηρίξει στο παρελθόν.

Related posts

Η Ουκρανία απαγόρευσε στον πρώην πρόεδρο Ποροσένκο να ταξιδέψει στο εξωτερικό

admin

Γάζα: Τουλάχιστον 26.422 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη Χαμάς

admin

Ουκρανία: “Κοριοί” σε γραφείο βοηθών του αρχηγού του Στρατού

admin

Ο Ορμπάν εμφανίστηκε στο πλευρό θυμωμένων αγροτών στις Βρυξέλλες

admin

Ισραήλ: Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, επιστρέφει στην ατζέντα η δικαστική μεταρρύθμιση

admin

Κωνσταντινούπολη: Aπαγορεύει το κάπνισμα ναργιλέ σε δημόσιους χώρους

admin

Ισλανδία: Συνεχίζεται η ηφαιστειακή δραστηριότηα στη χερσόνησο Ρέικιανες

admin

ΗΠΑ: Εκτίναξη του μεταποιητικού δείκτη Empire State – Μικρότερη των εκτιμήσεων η υποχώρηση του Philly Fed

admin

ΗΠΑ: Ένοπλος σκότωσε δύο συγγενείς του και υπάλληλο σε McDonald’s και αυτοκτόνησε

admin