Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυλαία στην έρευνα της Βουλής με μετωπική

Η τελευταία πράξη της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη παίχθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής – παρουσία συγγενών θυμάτων από τα θεωρεία –, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την πλειοψηφία για «οργανωμένο και συντονισμένο σχέδιο συγκάλυψης» και την κυβέρνηση να προτρέπει τα κόμματα που θεωρούν ότι υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων να καταθέσουν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Στο στόχαστρο των επιθέσεων των κομμάτων βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν παρέστη στη διαδικασία συζήτησης επί του πορίσματος της ΝΔ, όπως και το σύνολο των μελών της κυβέρνησης, κατά την πάγια πρακτική που έχει ακολουθήσει σε ανάλογες συζητήσεις στο παρελθόν διατηρώντας θεσμικές αποστάσεις από μια αμιγώς κοινοβουλευτική πρωτοβουλία όπως η συγκρότηση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο να εγκαλέσει τον Μητσοτάκη ότι με την απουσία του «επιβεβαιώνει το σχέδιο συγκάλυψης» και ότι «δεν σέβεται τη μνήμη των θυμάτων», και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη να πει ότι είναι «προκλητικά απών».

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος απαντώντας στην κριτική δήλωσε ότι «όχι μόνο δεν συγκαλύψαμε τίποτε, αλλά στη συστηματική απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του γεγονότος που κάνετε μέχρι σήμερα έχουμε σταθεί τρομερά ανεκτικοί».

Τα έδρανα της πλειοψηφίας δεν ήταν γεμάτα, κάτι που σχολιάστηκε από την αντιπολίτευση, ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι σφοδρές αντεγκλήσεις κυρίως μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία δήλωσε ότι «κάθε μέρα θα σας θυμίζω το έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη», και «γαλάζιων» βουλευτών, όπως ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος την κατηγόρησε για «πολιτικό χουλιγκανισμό» και ότι είναι «έμπορος και εργολάβος του πόνου», με την ίδια να κάνει λόγο για «ντροπιαστική παρουσία του προσώπου που επέλεξε να επιτελέσει το διόλου ευγενές έργο της συγκάλυψης».

Κόντρα υπήρξε και με τον Νότη Μηταράκη, ο οποίος αντιδρώντας στη μομφή της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας ότι «σκοτώσατε 57 ανθρώπους και θέλετε να συγκαλύψετε τα ίχνη σας», την κατηγόρησε ότι υιοθετεί την «ακραία συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής» και εκμεταλλεύεται τη θέση της ενώ είναι δικηγόρος με επαγγελματική σχέση με οικογένειες θυμάτων, με την Κωνσταντοπούλου να του απαντά ότι η εκπροσώπηση των οικογενειών των θυμάτων γίνεται αφιλοκερδώς.

Οι επόμενες κινήσεις

Με δεδομένη την κατάληξη που είχε η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής, η οποία αμφισβητείται από όλα τα κόμματα αλλά και την κοινή γνώμη, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην έρευνα της Δικαιοσύνης και τις επόμενες κινήσεις της αντιπολίτευσης, η οποία εντοπίζει αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων πολιτικών προσώπων, κάτι που βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών σημαίνει σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

«Εχουμε ένα πολιτικό δίλημμα: Να ακολουθήσουμε την υποχρέωση που έχουμε από τις ενδείξεις και αποδείξεις που αποκαλύπτονται σωρηδόν ή να ζητήσουμε, ενώνοντας όλη την αντιπολίτευση, να ψάξει όλον τον φάκελο η Δικαιοσύνη;» είπε ο Φάμελλος, προδιαγράφοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να μη ζητήσει προς το παρόν προανακριτική. Μάλιστα ζήτησε να συμφωνήσει η Βουλή σε μια ερμηνευτική δήλωση που θα λέει ότι «τα αδικήματα διά παραλείψεως των υπουργών δεν εμπίπτουν στο άρθρο 86 του Συντάγματος, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη χωρίς τη διενέργεια προκαταρκτικής επιτροπής».

Μπορούν όμως να υπάρξουν αδικήματα παράλειψης που δεν εμπίπτουν στα υπουργικά καθήκοντα; Η απάντηση Βορίδη ήταν αρνητική: «Αυτή την παράλειψη – την οποία εσείς τη συνδέετε με το δυστύχημα – ο Καραμανλής θα μπορούσε να την κάνει αν δεν ήταν υπουργός;» διερωτήθηκε, για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Μόνο αν ήταν υπουργός μπορεί να κάνει την παράλειψη. Αρα, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα καθήκοντά του». Και άρα το πλαίσιο που μπορεί να ακολουθηθεί είναι η προανακριτική, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να καταθέσει στην παρούσα φάση καθώς, όπως έλεγε ο Φάμελλος στους δημοσιογράφους με δεδομένη την άρνηση της ΝΔ να συναινέσει, «δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να αμνηστεύσουν τα πολιτικά πρόσωπα που βαρύνονται», αφού τυχόν απόρριψή της θα έκλεινε το θέμα, όπως συνέβη με την πρόταση για σύσταση προανακριτικής για τη σύμβαση 717.

Ο Ανδρουλάκης από την πλευρά του είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρότασή του για προανακριτική επιτροπή για το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας βάσει και των νέων στοιχείων, «γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα βρούμε εμπόδια και τοίχους», ενώ υπέρ της προανακριτικής τάχθηκε και ο Αλέξης Χαρίτσης από τη Νέα Αριστερά, λέγοντας μάλιστα ότι «δεν μιλάμε μόνο για απόπειρα συγκάλυψης αλλά για κρίση της Δημοκρατίας». «Αυτό το έγκλημα δεν πρόκειται να ξεχαστεί, ούτε να παραγραφεί» δήλωσε από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Related posts

Ανοιγμα στο Κέντρο με δύο μορφές

admin

Ενας πολιτικός χώρος, τρία κόμματα, τρεις δρόμοι

admin

Περιοδεία Μητσοτάκη στον Πειραιά: «Είμαστε η μόνη σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης»

admin

Δεν φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε «6+6», «Ομπρέλα» και κίνηση Τεμπονέρα

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Νταβός μεταβαίνει ο πρωθυπουργός – Θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες

admin

Αριστερό ατού

admin

Φουρτούνες στην κυπριακή ΑΟΖ

admin

Ζητούν από βουλευτές να τους πληρώσουν ρεύμα και πετρέλαιο

admin

Σήμα καταλαγής από Μαξίμου, σινιάλο αποφασιστικότητας από τα μπλόκα – Τι θα ακούσουν οι αγρότες

admin