Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Από τα μέσα Νοεμβρίου, τουλάχιστον 16 πλοία έχουν υποστεί πλήγματα από τους Χούθι – Μεγαλύτερη η ζημιά στο εμπόριο

Οι επιθέσεις των Χούθι κατά των εμπορικών πλοίων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και γύρω από αυτήν προκαλούν εκτεταμένες διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά οι ζημιές σε μεμονωμένα πλοία είναι μέχρι στιγμής σχετικά μικρές.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, όπως σημειώνει το Bloomberg, τουλάχιστον 16 πλοία έχουν υποστεί άμεσα πλήγματα από drones ή πυραύλους των Χούθι, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πληροφοριών Ambrey Analytics. Όλα μπόρεσαν να συνεχίσουν τα ταξίδια τους. Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το ινδικό ναυτικό την Πέμπτη μετά από ένα άλλο περιστατικό έδειξαν κάποιες ζημιές αλλά όχι κάτι που εμπόδιζε τη ναυσιπλοΐα.

“Δεν υπήρξαν αναφορές για σημαντικές ζημιές ή τραυματισμούς του πληρώματος ως συνέπεια των διαφόρων επιθέσεων”, δήλωσε ο Mark O’Neil, διευθύνων σύμβουλος της Columbia Group, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης πλοίων στον κόσμο.  “Δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι τυχαίο, αλλά μάλλον δείχνει ότι οι Χούθι είναι πολύ προσεκτικοί”.

Αν και οι επιθέσεις έχουν κάνει αρκετά ώστε να αναγκάσουν ένα κομμάτι της παγκόσμιας ναυτιλίας να αποφύγει την θαλάσσια οδό, οι περιορισμένες ζημιές δείχνουν γιατί ορισμένοι πλοιοκτήτες παραμένουν πρόθυμοι να στείλουν τα πλοία τους μέσω της διαδρομής.

Αναδεικνύει επίσης τη λεπτή ισορροπία που πρέπει να τηρούν τόσο οι πλοιοκτήτες όσο και όσοι μισθώνουν πλοία όταν αποφασίζουν αν θα πλεύσουν στην περιοχή.

Από τα 16 πλοία, έξι βρίσκονταν σε κατάσταση “επισκευής”, ενώ τα υπόλοιπα έπλεαν ή είχαν φθάσει πρόσφατα σε λιμάνια, καθιστώντας δύσκολο να διευκρινιστεί αν θα επισκευαστούν άμεσα ή αργότερα.

Οι Χούθι λένε ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα περισσότερα από τα πλοία που δέχτηκαν επιθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους είχαν κάποια σχέση με το Ισραήλ. Μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη πριν από μια εβδομάδα – που αποσκοπούσαν στην προσπάθεια καταστολής των Χούθι – υπήρξε μια αύξηση των επιθέσεων σε πλοία που ανήκουν στις ΗΠΑ.

Ενώ 16 επιθέσεις είναι ήδη μεγάλος αριθμός για, υπήρξαν ακόμη περισσότερες αποτυχημένες προσπάθειες.

Από τότε που οι Χούθι άρχισαν τις επιθέσεις τους, έχουν σημειωθεί περισσότερα από 60 περιστατικά κάποιου είδους μέσα και γύρω από την θαλάσσια οδό, από παρ’ ολίγον χτυπήματα μέχρι καταλήψεις πλοίων.

“Αν δείτε τις ζημιές που σημειώθηκαν στα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά, δεν ήταν σημαντικές”, δήλωσε ο Marcus Baker, επικεφαλής του τμήματος θαλάσσιων μεταφορών και φορτίων της Marsh. “Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ολική καταστροφή πλοίου που να προκλήθηκε από πυραυλική επίθεση”.

Related posts

Λαγκάρντ: Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για την πορεία των επιτοκίων

admin

Συγχαρητήριο μήνυμα Ακσενέρ στον Ερντογάν

admin

Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ισραήλ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κράτος του Ισραήλ δεν εκπλήρωσε την αποστολή του

admin

Σομαλία: Επίθεση τζιχαντιστών της Σεμπάμπ σε ξενοδοχείο

admin

Ουκρανία: Τεράστιες ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο από τα ρωσικά πλήγματα

admin

Γάζα: “Ένοπλοι έχουν ταμπουρωθεί στο νοσοκομείο Αλ Σίφα”, λέει ο ισραηλινός στρατός

admin

Ο Ερντογάν βγήκε και τραγούδησε και είπε ότι περιμένει “νίκη από τον πρώτο γύρο”

admin

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν φονική επίθεση σε αυτοκινητοπομπή που απομάκρυνε εργαζόμενους από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας

admin

Γάζα: Το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε νέο απολογισμό 23.084 νεκρών

admin