Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχίες

Με σχετική ανακούφιση, όπως πληροφορήθηκα χθες εγκύρως, υποδέχθηκε η Δεξιά της… Δεξιάς (της ΝουΔου), τέλος πάντων, την πρωθυπουργική απόφαση να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση του περίφημου (από κάθε άποψη πλέον) νομοσχεδίου περί τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις δυνατότητες που θα έχουν να αποκτήσουν και αυτοί ένα παιδί. Υπουργός, φίλος μου, με ενημέρωσε σχετικά ότι παρ΄ όλα αυτά «δεν έχει λυθεί ακόμη το θέμα με τους διαφωνούντες υπουργούς και υφυπουργούς».

Ρώτησα τι εννοεί, και η απάντηση με ενέβαλε σε έναν σκεπτικισμό, ανάλογο εκείνου προφανώς που απασχολεί και τους ίδιους: «Αν είσαι υπουργός, σημαίνει ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα προηγηθεί της κατάθεσης του νομοσχεδίου (σύντομα απ΄ όσο έχω αντιληφθεί…) θα πρέπει να συναινέσεις, να συγκατανεύσεις. Μετά που το νομοσχέδιο θα φτάσει στη Βουλή προς ψήφιση, είναι δυνατόν να υποδύεσαι τον βουλευτή και να απέχεις για να μην το καταψηφίσεις για λόγους συνειδησιακούς;». Βρήκα πολύ σωστή τη θέση που μου διατύπωσε ο φίλος υπουργός και δεν θέλησα να το προχωρήσω περαιτέρω.

Τον άφησα στις βαθιές σκέψεις του, διότι και ο ίδιος μεταξύ των διαφωνούντων συγκαταλέγεται, αν και δεν το έχει βγάλει βόλτα ακόμη στην πλατεία (μεταξύ μας, δεν πρόκειται να το κάνει, αλλά λέμε τώρα), διότι θέλει να δει τι θα γίνει και με τον Μάκη Βορίδη για να πράξει αναλόγως…

Καταδίκη

Υπ΄ αυτό το πρίσμα, συνεισφέρω ακόμη στον προβληματισμό που περιέγραψα και το εξής: ο πρόεδρος Κυριάκος, παρότι κατάγεται από τα Χανιά, έχει τη φήμη ότι… θέλγεται από τις παραδόσεις της άγριας… Μάνης! Τουτέστιν, δεν «ξεχνάει». Παρότι Ιχθύς στο ζώδιο, κι όχι Σκορπιός, ας πούμε, που αν τους κάνεις κάτι το «δένουν» κόμπο και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να σε τρυπήσουν.

Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι μνησίκακος, αλλά ότι γενικώς δεν «ξεχνάει» ακόμη κι αν κυλήσει πολύς χρόνος. Το οποίο σημαίνει ότι είσαι, ρε φίλε, υπουργός ή υφυπουργός σε κυβέρνησή μου κι εγώ έχω μπει μπροστά, υποδύομαι το άλογο και τραβάω το κάρο με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, και εσύ όχι μόνο δεν βοηθάς, αλλά βάζεις και εμπόδια στις ρόδες του κάρου και αδιαφορείς ότι έτσι ζορίζομαι περισσότερο; Σ’ έσκισα. Πότε; Στον επόμενο ανασχηματισμό. Ποια ανεξαρτησία της γνώμης, ποια συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη βούληση του βουλευτή και ποια δικαιώματα; Σ’ έ-σκι-σα. Δεν ξαναβλέπεις υπουργική καρέκλα, μακάρι να χτυπιέσαι κάτω σε δημόσια θέα και μακάρι (δις) να είσαι το καλύτερο μυαλό που έχει περάσει στο τρίγωνο Ομόνοια – Σύνταγμα – Κολωνάκι και στα πέριξ. Τελείωσες. Υπέγραψες την καταδίκη σου.

Τα αντιλαμβάνονται αυτά οι υπουργοί/υφυπουργοί – βουλευτές; Φυσικά, δεν τους έχω για χαζούς (τους περισσότερους τουλάχιστον, διότι για ορισμένους, με αυτά που βλέπω να κάνουν, και κυρίως να λένε, διατηρώ ζωηρές επιφυλάξεις…). Αρα; Τι συμπέρασμα βγάζουμε από όλο αυτό; Οτι δύσκολα θα υπάρξει άλλη υπουργική διαφοροποίηση στο νομοσχέδιο…

Γρίφος

Τώρα σε σχέση με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος Κυριάκος στη συνέντευξη με τον Γιώργο Κουβαρά προχθές το βράδυ στην ΕΡΤ, στην πρώτη του νέου χρόνου τηλεοπτική του συνέντευξη, και ειδικά τη δήλωσή του ότι δεν θα επιτρέπει στα ομόφυλα παντρεμένα ζευγάρια ανδρών να αποκτήσουν με παρένθετη μητέρα παιδί, φίλος, με γνώσεις στο όλο θέμα, με παρακάλεσε να καταγράψω την εξής εκδοχή, που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για την παράκαμψη της πρωθυπουργικής «απαγόρευσης»: γκέι άνδρας συνάπτει εικονικό γάμο με γυναίκα η οποία θα λειτουργήσει ως παρένθετη μητέρα. Αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού παίρνουν διαζύγιο και η παρένθετη μητέρα, όπως έχει δικαίωμα, αφήνει στον άνδρα το παιδί και του αναθέτει την ανατροφή του, απλή συμβολαιογραφική πράξη απαιτείται. Εν συνεχεία ο άνδρας αυτός συνάπτει άλλο γάμο, αυτή τη φορά με άνδρα, και πολύ χαλαρά έχουν πλέον ένα παιδί μέσω παρένθετης κύησης.

Αυτό πώς θα το αντιμετωπίσει ο νομοθέτης; μου ζητάει να μεταφέρω το ερώτημα στην κυβέρνηση ο φίλος.

Το μεταφέρω λοιπόν κι εγώ, και αν φιλοτιμηθεί κανείς, ας απαντήσει. Χρήσιμο θα είναι τώρα, την ώρα των ζυμώσεων…

Συνέπεια

Πάντως, μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα των πληροφοριών, των εκτιμήσεων, των αναλύσεων και των διατυπώσεων αδιανόητων ανοησιών από σχετικούς και άσχετους (κυρίως αυτούς τους δεύτερους) με το θέμα, υπάρχει κάτι που οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Η συνέπεια του προέδρου Κυριάκου. Υπουργός του (άλλος από τον προηγούμενο) μου έλεγε χθες ότι «μπορεί να μην αρέσει στην παράταξη αυτή η ιστορία, εκείνος όμως είναι συνεπής με όσα έλεγε».

Τι εννοούσε ο ποιητής – συνομιλητής μου; Οτι ήδη από τα πρώτα χρόνια της ανάληψης της προεδρίας της ΝουΔου, ο Κυριάκος είχε συχνά επαφή με εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και είναι ίσως από τους λίγους πολιτικούς που γνωρίζουν τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις της. Επίσης, αυτό το γνωρίζω εγώ καλά, πριν από τις εκλογές δεσμεύτηκε σε εκπροσώπους της κοινότητας ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Και όπως μου είχε πει τότε ένα σοβαρό άτομο της κοινότητας, δεν το έκανε – και τους το είχε δηλώσει – για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά γιατί το πιστεύει και θέλει να δώσει λύση, ειδικά στα νομικής φύσεως ζητήματα που ανακύπτουν σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια τα οποία έχουν ήδη συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Συνέδριο

Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, τρέχουν και δεν προλαβαίνουν για το Συνέδριο του επόμενου μήνα. Ο χρόνος είναι λίγος και καθημερινά λιγοστεύει. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Στέφανος συγκάλεσε για σήμερα την Πολιτική Γραμματεία, προκειμένου να προετοιμάσει την αυριανή Κεντρική Επιτροπή, η οποία και θα εγκρίνει τα κείμενα, τα προσυνεδριακά, ώστε να τα έχουν… αφομοιώσει οι οπαδοί και να προσέλθουν στο Συνέδριο διαβασμένοι.

Ο άνθρωπός μου στην Κουμουνδούρου, που περιφέρεται, όπως μου είπε με σχετική απογοήτευση, «σαν την άδικη κατάρα» μέσα στα γραφεία, «έπιασε» κάπου ότι ο πρόεδρος Στέφανος έχει ζητήσει από τους διοργανωτές να μην… τσιγκουνευτούν (!!) τον αριθμό των συνέδρων. Απέφυγα τον πειρασμό να ρωτήσω, και τι είναι οι σύνεδροι, τίποτε σακιά πατάτες, ρώτησα όμως για πόσους συνέδρους μιλάμε για να είναι ευτυχής και ο πρόεδρος με το show off που προτίθεται να κάνει.

«Πάνω από 5.000», μου απάντησε ο δικός μου, κρύβοντας με δυσκολία κάτι που μου έμοιαζε με γέλιο, που μπορεί όμως να ήταν και λυγμός.

Θεούλης! Ο πρόεδρος Στέφανος, καλέ, όχι ο άνθρωπός μου. Αυτός προσπαθεί να περνάει απαρατήρητος αυτόν τον καιρό, διότι στους διαδρόμους των γραφείων άρχισαν να ακούγονται, όπως μου είπε, κάτι ανησυχητικά για «απαραίτητες περικοπές» και στο κόμμα, εκτός από τα κομματικά όργανα…

Related posts

Πυρά κατά περιβάλλοντος Κασσελάκη από τον πρώην οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ – Ψέματα απαντά η Κουμουνδούρου

admin

Μονή Εσφιγμένου κατά Βελόπουλου: Επιβεβαιώνει ότι είχε παράνομες συναλλαγές με καταληψίες στο Άγιο Όρος

admin

Περιπέτεια στον αέρα για τον Στέφανο Κασσελάκη – Τι συνέβη με το αεροπλάνο του

admin

Σπίρτζης: Προτείνει συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για κοινό ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές

admin

Επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ: Η Aγκυρα υπονομεύει την ειρήνη και σταθερότητα

admin

«Λύση-πακέτο» και διάλογο με «όρους» προτείνει ο Τσαβούσογλου

admin

Αποχώρησαν τρεις τάσεις από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Ελληνοτουρκικά: Δένδιας και Γκιουλέρ θα συζητήσουν τα ΜΟΕ στο Βίλνιους

admin

Το παρασκήνιο της συμφωνίας Σολτς – Μητσοτάκη για αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

admin