Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Αμετάβλητα τα επιτόκια στη Νορβηγία

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 4,50% σήμερα Πέμπτη, όπως αναμενόταν ομόφωνα από τους αναλυτές. Ενημέρωσε ότι το κόστος δανεισμού πιθανότατα θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για αρκετό καιρό.

«Η επιτροπή εκτιμά ότι το επιτόκιο πολιτικής είναι πλέον αρκετά υψηλό για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο εντός εύλογου χρονικού ορίζοντα», δήλωσε η επικεφαλής της Norges Bank, Ida Wolden Bache.

Οπως μεταδίσει το Reuters, η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο αναφοράς τον Δεκέμβριο σε μια αιφνιδιαστική απόφαση, παρόλο που ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει από τα προηγούμενα υψηλά, με στόχο να εξουδετερώσει τις πιέσεις στις τιμές και να στηρίξει το νόμισμα.

«Ταυτόχρονα, το επιχειρηματικό κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η συνεχιζόμενη υψηλή αύξηση των μισθών και η υποτίμηση της κορώνας έως το 2023 πιθανότατα θα περιορίσουν τον αποπληθωρισμό», πρόσθεσε.

Ο δομικός πληθωρισμός της Νορβηγίας διαμορφώθηκε στο 5,5% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, φτάνοντας σε χαμηλό 15 μηνών, από το ρεκόρ του 7,0% τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπερβαίνει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2,0%.

Related posts

Eurobank: Ανεβάζει τον πήχη η Morgan Stanley

admin

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Alpha Bank στην διπλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

admin

Χρ. Μεγάλου: Τι φέρνει για την Τρ. Πειραιώς η κεφαλαιακή ενίσχυση 3 δισ. ευρώ – Bloomberg

admin

Πώς είδαν JP Morgan και BofAML τα αποτελέσματα Εθνικής και Eurobank

admin

Το κρας τεστ της HSBC στο σχέδιο Ηρακλής

admin

Alpha Bank: Στην doValue κυπριακά NPEs και ακίνητα αξίας 3,2 δισ. ευρώ

admin

Eurobank: Ο πληθωρισμός «τρώει» τα διαθέσιμα των νοικοκυριών

admin

Κόβει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην Ασία η UBS

admin

O Γ. Κουρλετάκης νέος Πρόεδρος της Παγκρήτιας

admin