Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ακούνητο» το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το ράλι στην Jumbo

Έντονη μεταβλητότητα επικράτησε την Πέμπτη στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, καθώς πωλητές και αγοραστές έδωσαν σκληρή «μάχη» για τον έλεγχο του προσήμου, με τους πρώτους να καταγάγουν οριακή νίκη, η οποία ωστόσο δεν έθεσε σε κίνδυνο τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.160 μονάδες).

Το επενδυτικό κλίμα, σε κάθε περίπτωση, χαρακτηρίστηκε από αντίρροπες δυνάμεις. Από τη μία πλευρά υπήρξε η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή κι από την άλλη πλευρά η προσδοκία για αναβάθμιση από τον Standard & Poor’s.

Ανεξαρτήτως του τελικού προσήμου, πάντως, η διατήρηση του ημερήσιου όγκου σε χαμηλά επίπεδα αποτέλεσε ακόμη ένα δείγμα της διάχυτης διστακτικότητας των επενδυτών, η οποία δεν επιτρέπει μια άμεση αναμέτρηση με τις 1.200 μονάδες.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Jumbo αποδείχθηκε η βασική «πρωταγωνίστρια», ενισχυόμενη κατά τουλάχιστον 3%, χάρη στην έγκριση του μερίσματος του 1,47 ευρώ/μετοχή. Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Ελλάκτωρ διευρύνθηκαν έως και 3%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές εμφάνισαν μικτά πρόσημα, με τις Εθνική – Πειραιώς να χάνουν περίπου 1%. Άνω του 1% διολίσθησε, επίσης, η ΔΕΗ.

Πιο αναλυτικά, κατόπιν αρκετών εναλλαγών προσήμων, ο Γενικός Δείκτης έμεινε σχεδόν αμετάβλητος (-0,02%) στις 1.178,59 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.178,88 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 13 μονάδες (από 1.172,44 έως 1.185,03 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 66 εκατ. ευρώ.

Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων


Η κρίση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο «πρόβλημα» για τις αγορές, καθώς ο φόβος για κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης υπονομεύει την επενδυτική ψυχολογία και στρέφει τους traders προς ασφαλέστερα «καταφύγια».

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι ημερήσιοι τζίροι απέχουν παρασάγγας από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, περιοριζόμενοι σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα –δείγμα της διστακτικότητας των επενδυτών.

Μέχρι, επομένως, να υπάρξει μια μεγαλύτερη προβλεψιμότητα ως προς τις εξελίξεις στο Ισραήλ, οι επενδυτές είναι αναγκασμένοι να κρατούν μικρό καλάθι, κάτι το οποίο εύλογα επηρεάζει και τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος πάντως διατηρείται άνετα άνω του εκθετικού κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (1.160 μονάδες).

Από την άλλη πλευρά, η εκτιμώμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Standard & Poor’s την Παρασκευή (20/10) είναι πιθανό να παράσχει πρόσκαιρη ώθηση στις ελληνικές μετοχές.

Άλλωστε, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αναβάθμιση, θα πρόκειται για τον δεύτερο μεγάλο οίκο (μετά τον DBRS), ο οποίος θα δώσει στη χώρα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Κι όλα αυτά, ενώ την 1η Δεκεμβρίου ακολουθεί ο χρησμός του Fitch.

Καταλυτικές είναι οι εξελίξεις, επίσης, στο «μέτωπο» της αποεπένδυσης των τραπεζών, καθώς οι πληροφορίες για τον χρόνο διάθεσης του 20% της Εθνικής Τράπεζας είναι αντικρουόμενες, αν και το πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για τον Νοέμβριο.

Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -1% και τις 440 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,29%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,02%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,65% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,28%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει μόλις 15 μονάδες, εν αναμονή της ομιλίας του επικεφαλής της Fed.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου αναδιπλώνεται προς χαμηλότερα επίπεδα, αν και παραμένει στα όρια των 90 δολαρίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,27% και τα 87,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -1,33% και τα 90,2 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,20% και τα 1.964 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Πόλεμος στο Ισραήλ: Χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα ήταν μακρόχρονη και με φρικτές μάχες σαν την εισβολή στη Σομαλία, λέει ο στρατηγός ΠετρέουςΗΠΑ: Στη δημοσιότητα βίντεο από τη σύλληψη και τον πυροβολισμό εξ επαφής ενός Αφροαμερικανού από αστυνομικόΠαναγιώτης Λιαδέλης: Αφέθηκε ελεύθερος για τον ξυλοδαρμό 27χρονου στο νυχτερινό του μαγαζί

Related posts

Tι σημαίνει το προεκλογικό «άνοιγμα» της Ελλάδας στις αγορές με νέο 5ετές ομόλογο

admin

Πλειστηριασμοί: Τι «κλήρωσε» για Π. Κωστόπουλο, Κ. Αλεξανδράκη και Villas Armit (upd)

admin

Πετρέλαιο, φυσικό αέριο: Οι πρόωρες Αλκυονίδες στην Ευρώπη και ο Covid στην Κίνα φέρνουν τιμές… 2021

admin

ΔΝΤ: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στη μείωση του χρέους – Κάτω από 150% του ΑΕΠ ως το 2027

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 38,6% το γ’ τρίμηνο του 2022 στον τζίρο των επιχειρήσεων με καταλύματα

admin

Συντάξεις: Όσα πρέπει να ξέρετε για τις αυξήσεις μέσα από επτά ερωταπαντήσεις

admin

Υπουργείο Εργασίας: Κανένας χωρίς ασφαλιστική ικανότητα λόγω οφειλών μέχρι 100 ευρώ στον ΕΦΚΑ

admin

Αγορά εργασίας: Αύξηση 7% στις αιτήσεις για τα ΙΕΚ της ΔΥΠΑ

admin

Αναδρομικά: Οι φόροι και τα άλλα «αγκάθια» στις συντάξεις των κληρονόμων

admin