Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σύντομο ταξίδι ενός διάττοντος αστέρα

Ηταν Δεκέμβριος του 2014 όταν η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας «έβγαλε» πρόωρες εκλογές. Ο κ. Αλ. Τσίπρας με την αυτοπεποίθηση του πολιτικού που έφερνε το καινούργιο και ενσάρκωνε την ελπίδα «πως θα απαλλάξει τους Ελληνες από τα Μνημόνια και θα τους επαναφέρει στην έως τότε γνωστή κανονικότητα», όδευε σε πρόωρες εκλογές.

Πράγματι, με την αθρόα μετακίνηση ψηφοφόρων, κυρίως από τον πάλαι ποτέ χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο μικρός Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς συγκίνησε 2.245.978 ψηφοφόρους (36,34%), που τον ανέδειξαν σε πρώτο κόμμα και μεγάλη πολιτική δύναμη.

Η εμπειρία των πρώτων μηνών της διακυβέρνησης, συνεπικουρούμενη από την πριμοδότηση του τότε πρωθυπουργού από το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, συντήρησε την πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ έως τον Σεπτέμβριο του 2015, όπου παρά την απώλεια 319.452 ψηφοφόρων, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το 35,46% των ψήφων και σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, σχημάτισε κυβέρνηση στη βάση της αντιμνημονιακής ατζέντας και όχι της ιδεολογικής σύγκλισης.

Ηταν η περίοδος όπου η αποξένωση του ΣΥΡΙΖΑ από την ιδεολογική του μήτρα είχε ξεκινήσει. Οπως καταγραφόταν και σε έρευνες της εποχής, οι πολίτες επιθυμούσαν την αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο κεντρώες θέσεις και τη μετατροπή του σε αρχηγικό κόμμα, κατά την παράδοση της Μεταπολίτευσης. Η κοινωνική αυτή προσδοκία, που από τον κομματικό πυρήνα εκλαμβανόταν ως μετάλλαξη, δεν επετεύχθη. Παράλληλα η εικόνα του άλλοτε λαμπερού κ. Αλ. Τσίπρα θόλωνε και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να μετρά ήττες.

Στις εκλογές του 2019 έχασε 145.469 ψηφοφόρους, απώλεια που δεν κατάφερε να ισοσκελίσει στις εκλογές του 2023, παρά την πεποίθηση ότι είναι το κόμμα «που κερδίζει τις δημοσκοπήσεις». Φτάσαμε έτσι στο σωτήριο έτος 2023, όπου τον Μάιο 596.436 ψηφοφόροι απομακρύνθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ και τον Ιούνιο 254.608 ακόμη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα έχει χάσει 1.315.965 ψηφοφόρους ήτοι το 58% της δύναμής του. Η δεκαετής περίπου πορεία του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει το σύντομο ταξίδι ενός διάττοντος αστέρα, που διαγράφει μια πορεία με σύντομη λάμψη και κατόπιν χάνεται στον ορίζοντα.

Εύλογα αναρωτιέται κάποιος πού πήγαν οι πολίτες που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη. Ορισμένοι εξ αυτών προτίμησαν την εκλογική έρημο και απέχουν από τις εκλογές, ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό όμως μετακινήθηκε στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για λόγους κυβερνησιμότητας και οιονεί συμμετοχής στη διοίκηση. Και όλα αυτά συνέβησαν στο συμπεριληπτικό ΣΥΡΙΖΑ του κ. Αλ. Τσίπρα.

Σήμερα δυο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν από τους πολίτες στην κάλπη. Είναι περισσότεροι εκείνοι που θα αναζητήσουν ένα κόμμα με αριστερή ιδεολογία όπως την εκφράζουν πολιτικά οι αποχωρήσαντες διαφωνούντες από τον ΣΥΡΙΖΑ ή είναι πιο πολλοί όσοι θα προτιμήσουν εκείνους που παρέμειναν και αναμένουν από τον κ. Κασσελάκη να τους αναδείξει σε κυβερνώσα δύναμη.

H Μαρία Καρακλιούμη είναι πολιτική αναλύτρια

Related posts

Συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ σε θερμό κλίμα στο Βίλνιους

admin

Οι ελληνογερμανικές σχέσεις σε νέα φάση

admin

Χριστουγεννιάτικη μπάλα έγινε ο Μηταράκης

admin

«Team Jorge»: Υποκλοπές και χειραγώγηση ψηφοφόρων από ισραηλινή ομάδα – Το παράρτημα στην Ελλάδα

admin

Το δημοψήφισμα του Κασσελάκη – Τι προβλέπει το Καταστατικό

admin

Σακελλαροπούλου για ομιλία Ζελένσκι: «Σήμερα είμαστε όλοι Ουκρανοί…»

admin

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

admin

Φωτεινή Πιπιλή: «Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι επιδειξιομανής – Δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο»

admin

ΣΥΡΙΖΑ για ελλείψεις ασθενοφόρων: «Κάθε μέρα άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι»

admin