Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού αποδίδει το Μαξίμου την «απρέπεια Σούνακ»

Εκ διαμέτρου αντίθετες δείχνουν οι προσεγγίσεις του Μαξίμου και της Ντάουνινγκ Στριτ για την αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη, με την Αθήνα να βλέπει «προφάσεις εν αμαρτίαις» από το Λονδίνο, συνδέοντας το… φάουλ του βρετανού πρωθυπουργού και με την εσωτερική πολιτική σκηνή (και τη δημοσκοπική κατρακύλα του ίδιου), δεδομένου ότι το 2024 είναι εκλογική χρονιά για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ενόχληση της Αθήνας για την «απρέπεια Σούνακ» εντάθηκε όμως και από τον μετέπειτα χειρισμό του Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ: από τις διαρροές ότι η ελληνική πλευρά είχε διαβεβαιώσει – κάτι που το Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά – πως το θέμα των Γλυπτών δεν θα θιγόταν κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού. Παρασκηνιακή προεργασία πράγματι έγινε και στο πλαίσιο αυτής, κατά το Μαξίμου, δεν ήταν μυστικό ούτε το πρόγραμμα της ελληνικής αποστολής (π.χ. η συζήτηση του Μητσοτάκη με τον πολιτικό αντίπαλο του Σούνακ) ούτε το γεγονός ότι τα Γλυπτά βρίσκονται στην ατζέντα των ελληνοβρετανικών επαφών παγίως, ακόμα και αν δεν αναμένεται οποιοδήποτε άμεσο αποτέλεσμα. Κυβερνητικές πηγές λένε δηλαδή ότι η βρετανική πλευρά γνώριζε ότι ο Μητσοτάκης δεν σκόπευε να αποκλίνει – σε ύφος και τόνους – από τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας για τα Γλυπτά και ότι το θέμα υπήρχε ξεκάθαρα έστω, όχι ως πρωτεύον, σε μια πολυθεματική ατζέντα. Ενδεικτική η αναφορά στο μείζον θέμα του Μεταναστευτικού από τη σύμβουλο Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη. «Το πιο λυπηρό», είπε (Πρώτο Πρόγραμμα), είναι ότι «θα επικαιροποιείτο, θα συζητείτο και θα συμφωνείτο» το κοινό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση.

Κατά την ερμηνεία της Αθήνας, το ατόπημα Σούνακ υποτάσσεται σε σκοπιμότητες της πολιτικής αντιπαράθεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο με την εκτίμηση ότι ο νυν Πρωθυπουργός αναζητεί εναγωνίως ευκαιρίες για μηνύματα συσπείρωσης του ακροατηρίου του. «Με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε ο Σούνακ τελικά ο ίδιος ανέδειξε το θέμα» είπε (Mega) ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι ο Μητσοτάκης έλαβε μηνύματα στήριξης από Βρετανούς.

Η Αθήνα, προβάλλοντας τους διαχρονικούς δεσμούς Αθήνας – Λονδίνου, δείχνει ότι δεν προτίθεται να γενικεύσει την ξαφνική κρίση, αλλά ταυτόχρονα, μιλώντας για διαπραγμάτευση με το Βρετανικό Μουσείο, διαμηνύει ότι δεν μπλοκάρει την πολιτιστική διπλωματία.

Related posts

Κινήσεις εξωστρέφειας κάτω από εμφυλιοπολεμικά πυρά

admin

Εικόνα

admin

Κυριάκος Πιερακάκης: Το ταμείο ανάκαμψης είναι το σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας

admin

ΗΠΑ και Γαλλία εναντίον της Τουρκίας και υπέρ των «μαξιμαλιστικών» θέσεων της Ελλάδας

admin

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

admin

Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την εκπαίδευση, την Υγεία και την αγορά εργασίας

admin

Οι ευθύνες δεν είναι θέμα DNA

admin

Η απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό στην Αθήνα, χωρίς ψευδαισθήσεις

admin

Μήνυμα ενότητας από τη Μακρόνησο στέλνει ο Κασσελάκης

admin