Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Χαμάς εξετάζουν νέες παραμέτρους για τη συμφωνία ανακωχής

Το Ισραήλ και η Χαμάς εξετάζουν σήμερα τις παραμέτρους μιας πιθανής νέας φάσης της συμφωνίας ανακωχής στη Γάζα, που περιλαμβάνει την απελευθέρωση από τη Χαμάς ανδρών ή στρατιωτών που κρατά ομήρους, κι όχι μόνον γυναικών και παιδιών, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

Οι επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) και της ισραηλινής Μοσάντ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ χθες, Τρίτη, στη Ντόχα για να συζητήσουν την πιθανή νέα φάση και τι μπορεί να χρειάζεται για να συμφωνηθεί μια κατάπαυση του πυρός που θα διαρκεί περισσότερο από μια χούφτα μέρες, διευκρίνισε η πηγή αυτή στο Reuters.

Διαπραγματευτές του Κατάρ συνάντησαν αξιωματούχους της Χαμάς ενόψει της συνάντησης για να βολιδοσκοπήσουν πόσο πρόθυμοι θα ήταν να συμφωνήσουν στις νέες παραμέτρους.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών ανάμεσα στους διαπραγματευτές του Κατάρ και τους αξιωματούχους της Χαμάς δεν είναι σαφές.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην Ντόχα “για συναντήσεις με θέμα την σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών για τους ομήρους”, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Ο Μπερνς, ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα και ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι συναντήθηκαν μαζί με Αιγύπτιους αξιωματούχους μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από το Κατάρ της παράτασης δύο ημερών της αρχικής τετραήμερης συμφωνίας ανακωχής στη Γάζα, η ισχύς της οποίας προβλεπόταν να εκπνεύσει τη νύχτα της Δευτέρας.

Οι Μπαρνέα και Μπερνς είχαν προηγουμένως μεταβεί ξανά στο Κατάρ για να συναντήσουν τον σεΐχη Μοχάμεντ στις 9 Νοεμβρίου.

Τις πρώτες τέσσερις ημέρες της ανακωχής, η Χαμάς απελευθέρωσε 50 Ισραηλινούς ομήρους, γυναίκες και παιδιά. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ απελευθέρωσε 150 κρατούμενους Παλαιστίνιους από τις φυλακές του, μόνον γυναίκες και εφήβους.

Στο πλαίσιο της διήμερης παράτασης που δόθηκε, η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώνει επιπλέον 10 Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά κάθε μέρα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Χαμάς προτίθεται να απελευθερώσει Ισραηλινούς άνδρες ή στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκονται μεταξύ αυτών που κρατά στη Γάζα.

Related posts

Πολιτικοί ελιγμοί στο Ισραήλ υπό την πίεση για επίτευξη συμφωνίας ανακωχής

admin

Το ανατολίτικο παζάρι των Βρυξελλών για την ευρωπαική ηγεσία

admin

Η BT θα προχωρήσει στην περικοπή έως 55.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2030

admin

Εκλογές στην Τουρκία: Δαψεύδει ότι αποσύρεται από την προεδρική κούρσα ο Σ. Ογάν

admin

Γαλλία: Η κυβέρνηση απαγορεύσε τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις

admin

Η Κίνα θέλει να διευρύνει τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς της με τη Ρωσία

admin

Τουρκία: Στο δεύτερο γύρο η εκλογή προέδρου στο CHP – Ο Οζέλ νικητής του α’ γύρου

admin

Ανεξάρτητη εμπειρογνώμων του ΟΗΕ: Η διακοπή της χρηματοδότησης της UNWRA παραβιάζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

admin

Αντ. Μπλίνκεν: Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να γίνει “μεταστατική” στην περιοχή

admin