Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Sani Resort: Τζίρος 144 εκατ. ευρώ και βλέψεις στην ανάπτυξη ακινήτων

Με ενισχυμένο κατά 13% κύκλο εργασιών έκλεισε το 2023 για τη Σάνη Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία Αναπτύξεως και Τουρισμού (Sani Resort) του διεθνούς ομίλου Sani/Ikos, ο οποίος τα τελευταία χρόνια επενδύει στρατηγικά στην Ιβηρική χερσόνησο.

Σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις για το 2023, ο τζίρος της εταιρείας, η οποία τα επόμενα χρόνια σχεδιάζει επενδύσεις τόσο στον ξενοδοχειακό κλάδο, όσο και στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, διαμορφώθηκε σε 144,6 εκατ. ευρώ από 128 εκατ. ευρώ το 2022, με αύξηση που αντιστοιχεί σε 16,6 εκατ. ευρώ.

Τα EBITDA (καθαρά κέρδη προ Φόρων, Τόκων, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων) σε επίπεδο εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 57 εκατ. ευρώ, αυξημένα από τα 49 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 3,5 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 15%, και ανήλθαν σε 18,5 εκατ. ευρώ από 21,9 εκατ. ευρώ το 2022, με τα αποτελέσματα μετά από φόρους να είναι αυξημένα κατά 9,6 εκατ. ευρώ και να διαμορφώνονται σε κέρδη 14 εκατ. για την προηγούμενη χρήση έναντι 4,4 εκατ. ευρώ το 2022.

Ο συντελεστής μόχλευσης της Σάνη Α.Ε., η οποία κατέχει και διαχειρίζεται τη ναυαρχίδα του ομίλου Sani/Ikos, το Sani Resort, διαμορφώθηκε στο 72,41% από 73,94% τη χρήση του 2022.

Το κυκλοφορούν ενεργητικό της εταιρείας ανήλθε σε 35 εκατ. ευρώ έναντι 24 εκατ. ευρώ το 2022 και το μη κυκλοφορούν ενεργητικό σε 464 εκατ. ευρώ από 466 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση. Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας ανήλθε σε 46 εκατ. ευρώ και των μακροπρόθεσμων σε 342 εκατ. ευρώ. Τα αντίστοιχα ποσά το 2022 είχαν διαμορφωθεί σε 45 εκατ. ευρώ και 343 εκατ. ευρώ.

Το 2023 η εταιρεία απασχόλησε κατά μέσο όρο 1.166 άτομα έναντι 922 το προηγούμενο έτος. Το διοικητικό συμβούλιο προτείνει τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023.

Ως προς τις προοπτικές της εταιρείας, όπως επισημαίνεται, αυτές είναι συνυφασμένες με τις επενδύσεις του βασικού μετόχου Sani Luxco Sarl, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα και οι οποίες αφορούν την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών, καθώς και με επενδύσεις που αναμένεται να κατευθυνθούν στον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Sani/Ikos έχει γνωστοποιήσει εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια την πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα νέο προϊόν, τις Ikos Villas για κάποια από τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που φέρουν το brand Ikos.

Όπως αναφέρεται, μάλιστα, η εταιρεία επηρεάζεται από αλλαγές στη ζήτηση ταξιδιών που προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από αδύναμες οικονομικές συνθήκες, συναλλαγματικές αξίες, πολιτική αστάθεια, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ανησυχίες για ασθένειες, βία, πόλεμο ή τρομοκρατία. «Η αβεβαιότητα, που προκύπτει από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, την εξέλιξη της σύγκρουσης μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, καθώς και άλλες αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, συνεχίζουν να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών», επισημαίνεται.

Τον Οκτώβριο του 2023 η εταιρεία εξέδωσε ομολογιακό δάνειο, ύψους 63 εκατ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο ο όμιλος Sani/Ikos ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου 350 εκατ. ευρώ.

Οι εντός συνόρων επενδύσεις του ομίλου

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, στις αρχές του τρέχοντος έτους η Σάνη πλειοδότησε σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση ακινήτου, που βρίσκεται στην περιοχή Σάνη της Χαλκιδικής σε μικρή απόσταση από το πολυτελές Sani Resort, τη ναυαρχίδα του Sani/Ikos Group. Υπενθυμίζεται ότι το Sani Resort απαρτίζουν τα ξενοδοχεία Sani Beach, Sani Club, Porto Sani, Sani Dunes, Asterias Suites και το εμπορικό κέντρο Marina Market.

Το επί ελληνικού εδάφους χαρτοφυλάκιο του ομίλου, πάντως, περιλαμβάνει εκτός από το Sani Resort, το Ikos Oceania και το Ikos Olivia στη Χαλκιδική, το Ikos Aria στην Κω και τα Ikos Odissia και Ikos Dassia στην Κέρκυρα. Το επενδυτικό πλάνο του ομίλου για την Ελλάδα προβλέπει την ανάπτυξη ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος υψηλών προδιαγραφών στον κόλπο της Κισσάμου, του Ikos Kissamos. Το project είναι προϋπολογισμού περί τα 125 εκατ. ευρώ και θα κάνει πρεμιέρα στη μεγαλόνησο το 2026. Το 5άστερο συγκρότημα, το οποίο θα σημάνει την απόβαση του ξενοδοχειακού ομίλου στην Κρήτη, θα διαθέτει συνολικά 400 δωμάτια, bungalows και βίλες.

Η Σάνη Α.Ε. έχει στην ιδιοκτησία της το Sani Resort. Μοναδικός μέτοχος είναι η Sani Luxco Sarl, η οποία ελέγχεται σε ποσοστό 100% από τη Sani/Ikos Group Newco SCA. Η μητρική της Σάνη Α.Ε. είναι η Ikos Luxco Sarl και η τελική μητρική εταιρεία η Sani/Ikos Group Newco SCA.

Ο όμιλος Sani/Ikos μέσω των εμπορικών σημάτων του Sani Resort και Ikos Resorts, αναπτύσσει και λειτουργεί πάνω από 3.450 δωμάτια και σουίτες σε 12 ιδιόκτητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα και την Ισπανία. Συνολικά, έχει δρομολογήσει τρία νέα επενδυτικά projetcs, δυναμικότητας άνω των 1.100 δωματίων, για την περαιτέρω επέκταση του brand Ikos στην Ελλάδα (Κρήτη), την Ισπανία (Μαρμπέλα) και την Πορτογαλία (Αλγκάρβε), που θα λειτουργήσουν από το 2026 έως το 2028, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει το Sani Resort και τα Ikos Resorts στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Related posts

Κλιμακώνεται ο εμφύλιος στη MARKET IN

admin

Νέο data center στο Ηράκλειο Κρήτης από τη Lamda Hellix

admin

Κλωστοϋφαντουργία-Ενδυση: Πάνω οι πωλήσεις κάτω οι εξαγωγές το 1ο τρίμηνο

admin

Τσαμάζ: Στόχος να γίνουμε ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο την βιώσιμη ανάπτυξη

admin

Εθνική Τράπεζα: Επαφές με επόπτη για πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ΤΧΣ

admin

Sunlight: Τα deals που απογείωσαν την ελληνική βιομηχανία μπαταριών

admin

Alpha Bank: Λανσάρει την bizpay για τη διαχείριση εταιρικών εξόδων

admin

Ποιοι πρωτοετείς φοιτητές έλαβαν υποτροφίες από την Cosmote

admin

Εξαγοράζει το 100% της Impact η SoftOne

admin