Image default
ΚΟΣΜΟΣ

NYT: Πώς θα αντικαταστήσουν οι Δημοκρατικοί τον Μπάιντεν

Τον οδικό χάρτη για τη διαδικασία επιλογής νέου υποψηφίου για το Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ αναλύουν οι New York Times.

Η διαδικασία είναι περίπλοκη και ανοίγει την πόρτα για πολιτικές αναταράξεις έως τον Αύγουστο, όταν θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο των Δημοκρατικών όπου οι εκλέκτορες θα συγκεντρωθούν για να ψηφίσουν τον υποψήφιο του κόμματος.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει την εξουσία να απελευθερώσει όλους τους εκλέκτορες που συγκέντρωσε από τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών. Όταν το κάνει, οι εκλέκτορες θα είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον επιλέξουν. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ανοιχτό συνέδριο, κάτι σπάνιο στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική.

Μία προοπτική που εγείρει πολλά ερωτήματα.

Τι ακολουθεί τώρα;

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σημειώνουν οι NYT. Αλλά φαίνεται να υπάρχουν δύο τρόποι που μπορεί να γίνει αυτό, βάσει των δηλώσεων που έχουν κάνει ηγέτες και αναλυτές στρατηγικής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πρώτον, το κόμμα θα μπορούσε να συσπειρωθεί γύρω από την Κάμαλα Χάρις, την αντιπρόεδρο, ως ενωτική δύναμη εντός περιόδου κρίσης. Αυτός θα ήταν ο πιο εύκολος δρόμος. Έχει δοκιμαστεί και είναι γνωστή στις τάξεις των Δημοκρατικών. Έχει κάνει παλιότερα εκλογική εκστρατεία. Και θα μπορούσε να αναλάβει κατευθείαν τις οργανωτικές δομές της καμπάνιας Μπάιντεν-Χάρις, καθώς και τις δωρεές που έχουν συγκεντρωθεί.

Ωστόσο, αρκετοί Δημοκρατικοί έχουν υποστηρίξει ότι το να χριστεί ένας υποψήφιος ενέχει κινδύνους και όπως λένε το κόμμα θα ήταν καλύτερα να διενεργήσει μία αναμέτρηση με μία πιο δημοκρατική διαδικασία επιλογής. Αυτό θα απαιτούσε και άλλον υποψήφιο να μπει στην κούρσα. Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσαν να υπάρξουν συνελεύσεις υπό την έγκριση των Δημοκρατικών σε ολόκληρη τη χώρα, με υποψηφίους να ερωτώνται από συντονιστές σε τηλεοπτική μετάδοση. Εν συντομία, οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια μηνιαία εθνική προεκλογική εκστρατεία, γυρνώντας τη χώρα για να ζητήσουν υποστήριξη από εκλέκτορες της εκάστοτε πολιτείας.

Ποιοι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να μπουν στην κούρσα;

Το πρόσωπο κλειδί είναι η Κάμαλα Χάρις. Εάν καταστεί υποψήφια βάσει γενικής συναίνεσης, υποστηριζόμενη από τον Τζο Μπάιντεν και άλλους ηγέτες των Δημοκρατικών, οι ενδεχόμενοι ανταγωνιστές θα πρέπει να πάρουν μια μεγάλη απόφαση: Να την αμφισβητήσουν, σε έναν επικίνδυνο ελιγμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιζήμιες εσωκομματικές διαιρέσεις ή να παραμερίσουν στο όνομα της ενότητας του Δημοκρατικού κόμματος.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει πάντως έναν “βαθύ πάγκο” πλέον. Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων είναι αρκετοί κυβερνήτες: η Γκρέτσεν Γουίτμερ από το Μίσιγκαν, ο Τζος Σαπίρο από την Πενσυλβάνια, ο Γκάβιν Νιούσομ από την Καλιφόρνια, ο Τζέι Μπι Πρίτζκερ του Ιλινόι.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι είναι ο Πιτ Μπούτζιτζ, υπουργός Μεταφορών, και οι γερουσιαστές Άμι Κλόμπουτσαρ της Μινεσότα και Κόρι Μπούκερ του Νιου Τζέρσεϊ.

Μπορεί ο Μπάιντεν να ορίσει τον διάδοχό του;

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν σίγουρα μπορεί να συστήσει τι πρέπει να κάνουν οι εκλέκτορες του και λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του στο κόμμα, ασκεί μεγάλη επιρροή. Αλλά δεν ελέγχει τους εκλέκτορές του. Δεν μπορεί να τους πει ποιον να ψηφίσουν τον επόμενο μήνα. Και όπως διαμορφώνεται η κομματική πολιτική, είναι πολύ πιθανό να συνταχθούν με όποιον πιστεύουν ότι έχει τις καλύτερες πιθανότητες να νικήσει τον κ. Τραμπ.

Επιπλέον, οποιαδήποτε απόπειρα χρίσματος του διαδόχου του θα μπορούσε να  πυροδοτήσει ιδεολογικές και άλλες διαμάχες στο κόμμα, αποδυναμώνοντας δυνητικά όποιον επιλεγεί στη μάχη με τον Ντ. Τραμπ.

Τι γίνεται με τις δωρεές που έχουν συγκεντρώσει οι Μπάιντεν – Χάρις;

Ο κ. Μπάιντεν και η κ. Χάρις έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία τους τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτά τα χρήματα έχουν διατεθεί στην εκστρατεία του Μπάιντεν, στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και σε διάφορες κρατικές δημοκρατικές οργανώσεις. Μέχρι τις 30 Ιουνίου, οι οργανισμοί αυτοί διέθεταν συνολικά 240 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν για λογαριασμό του επόμενου υποψηφίου.

Αλλά υπάρχει μία μεγάλη εξαίρεση. Η καμπάνια των Μπάιντεν-Χάρις είχε στις 30 Μαΐου 91 εκατ. δολάρια. Αν η Κ. Χάρις είναι η υποψήφια, αυτά τα χρήματα είναι δικά της. Εάν είναι άλλος ο υποψήφιος, τα χρήματα των Μπάιντεν-Χάρις θα μπορούσαν να επιστραφούν στους δωρητές (εξαιρετικά απίθανο) ή να μεταφερθούν σε μία ανεξάρτητη ομοσπονδιακή  επιτροπή, που θα μπορούσε να κρίνει πώς θα διατεθούν για το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών.

Πόσο χρόνο έχει το Δημοκρατικό Κόμμα για να διευθετήσει το θέμα;

Το Δημοκρατικό Κόμμα πρόκειται να δει αν μπορεί να μιμηθεί τη Βρετανία, κάνοντας μία τεράστια εκλογική διαδικασία σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα. Οι Δημοκρατικοί θα συγκεντρωθούν στο Σικάγο στις 19 Αυγούστου για ορίσουν υποψήφιο. Ο υποψήφιος αυτός έχει προγραμματιστεί να εκφωνήσει την ομιλία αποδοχής του χρίσματος στις 22 Αυγούστου. Το κόμμα θέτει τους κανόνες και τίποτα δεν έχει καθοριστεί, αλλά αυτό πρέπει να διευθετηθεί λίγο πολύ μέχρι τις 22 Αυγούστου.

Related posts

Παλαιστίνιος δημοσιογράφος σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά του σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο Χαν Γιούνες

admin

Προκαλεί εκ νέου ο Μίτσκοσκι: “Η Ελλάδα είναι αυτή που δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών”

admin

ΟΗΕ – Παλαιστίνιοι: Ο Γ.Γ. της ΟΑΠ καλεί τις χώρες να αναθεωρήσουν την απόφαση για την διακοπή της βοήθειας προς την UNRWA

admin

Στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν η Τουρκία – “Τουρκικό σπίτι” το Ναγκόρνο-Καραμπάχ λέει ο Μπαχτσελί

admin

NYT: Ελπίδες για συμφωνία σε συνομιλίες στο Παρίσι για την απελευθέρωση ομήρων από τη Γάζα

admin

Φίλιπ Λέιν: Η ΕΚΤ είναι αρκετά μακριά από τις μειώσεις επιτοκίων

admin

Μελόνι: Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι πολύτιμο αλλά πρέπει να επικαιροποιηθεί

admin

Τουρκία-εκλογές: Τα φιλοκουρδικά κόμματα επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης στον β’ γύρο

admin

Ένοχος για απάτη ο “βασιλιάς των Crypto” Σαμ Μπάνκμαν Φριντ – Αντιμέτωπος με δεκαετίες φυλάκισης

admin